Yamaha THR asztali gitárerősítők II

2019. szeptember 23.

A Yamaha a THR gitárerősítő szériával egy új kategóriát igyekezett teremteni. Az elmélet úgy szól, hogy a gitárosnak, ha aktív zenész, akkor van egy nagy fej-ládája, amit nagy koncerteken használ, majd tart egy kisebb méretű kombót a kisebb bulikra, próbaterembe, stb. A Yamaha úgy gondolta, hogy a „harmadik erősítő” típus pedig az, amit otthon tudunk használni. Nyilván, a merészek egy 100 Wattos csöves fej – 4x12” ládával is játszhatnak otthon, de van igény arra, hogy legyen egy kicsi, kompakt, számítógépasztalra, szekrényre tehető, a bútoroktól nem elütő erősítő, amely azoknak szól, akik nem szeretik a gitárkombók hagyományos designvilágát.

Töredelmesen be kell, hogy valljuk, hogy amikor megjelent az első THR széria, akkor mi nem hittünk ebben. Drága Yamaha kapcsolattartónk Hamburgból (akit nagyon szerettünk és sajnos más nincs közöttünk), folyamatosan győzködött. Mondván, hogy egész Európában óriási siker a THR széria, miért nem nézzük meg, hogy Magyarországon mennyire szeretnék a gitárosok? Andreas úrnak akkor mi azt mondtuk, hogy mi azt gondoljuk, hogy egy gitárerősítő nézzen ki gitárerősítőnek, legyen nagy hangszórója, kivitelre nézzen ki gitárerősítőnek. Ha 50-80-100e Ft-ba kerül, akkor az legyen már hangosabb, 30-50 Wattos, stb. Aztán elkezdtünk megdöbbenni, amikor itthon is a hagyományos erősítő kategóriák helyett (pl. 10 Wattos gyakorló kombó 10-30e Ft-ért, 40-60 Wattos tranzisztoros kombó 50-100e Ft-ért, kis csöves kombó 120-150e Ft-ért, nagyobb teljesítményű csöves kombó 200e Ft-ért) egyszercsak a Blackstar Beam-et elkezdték olyanok vásárolni, akik eredetileg Id: Core 10-et néztek, a Marshall Code25 a széria legnépszerűbb modellje lett, olyan árkategóriában, ahol korábban nagyobb teljesítményű kombókat választottak a vásárlók. Nem beszélve a multieffekt + aktív hangfal, mint gitárcucc térhódításával.

Yamaha THR

Szóval megváltoztak az igények, a zenehallgatás gitárerősítőn már nem csak annyit jelentett, hogy szóljon valami dobozhangon a bemenő jel, hogy tudjak rá gyakorolni, hanem azt is, hogy zenét szeretnék hallgatni az erősítőmön (már szándékosan nem írom a gitárkombó szót), és ne sírjon le róla, hogy az egy gitárcucc.  Amikor pár éve bennünket is megcsapott annak a szele, hogy van egy erős réteg, akik szépen berendeztek egy lakást, ahová egy designos (nem fekete, nem nagy hangszórós, nem kocka, nem nagyméretű) erősítőt szeretnének, amelyen zenét hallgatnának, gitározni gyakorolnának, USB-n keresztül mondjuk egy laptopra rögzítenének zenét. Na ekkor értettük meg, amit a Yamaha hamburgi szakértői mondtak. Ez jó pár éve volt (kb. 5-7), és azóta folyamatosan tartjuk mi is a THR erősítőket, meglepődve azon, hogy mennyi vásárlónak ez a legideálisabb választás.

2019 novemberétől kapható a II. generációs THR  széria. Három modell szerepel a kínálatban, a THR10II, 20 Wattos teljesítménnyel, Bluetooth kapcsolattal, okostelefonos szerkesztő szoftverrel. A THR10II Wireless annyiban több, hogy van benne egy Line6 gitárvevő, amely, a Relay G10T adó jelét tudja fogadni (ezt külön kell megvásárolni), így vezeték-nélkül használható gitárral a kombó (a technológia ugyanaz, mint a Line6 Spider új szériájánál – lévén, hogy a Line6 a Yamaha tulajdona, ez nem is annyira meglepő). Illetve ez a a THR10II Wireless már akkumulátoros, használható tápellátás nélkül is. A legnagyobb modell pedig a THR30II Wireless, 30 Wattos, mindent tud, amit a 10 és a 10W + van rajta még egy vonalkimenet is.

Yamaha THR30II Wireless gitárkombó

Mindegyik modellben vannak gitárerősítő modellek (Clean, Crunch, Hi Gain, akusztikus gitár, stb.), effektek (Chorus, Flanger, Tremolo, Phaser, többféle zengető, stb.). Súlyuk 3-4 kg.

További gitáerősítő

Hozzászólások

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása