Yamaha P-225 és P-145 digitális zongorák

2023. október 18.

Két új modell érkezett a Yamaha P digitális zongoracsaládba. Az új P-225 hangszer a P-125 modellt váltja, míg a P-145 az eddigi P-45 modell új változata.

Mindkét esetben népszerű, középkategóriás, 88 billentyűs digitális zongorák új változatairól beszélhetünk. A két új bevezetett modell több dologban is megfelel egymásnak, de más árkategóriát képviselnek és lényeges különbségeket is találhatunk, ha alaposabban megnézzük a specifikációkat.

Yamaha P145 B hordozható digitális zongora

Az újdonságok közül több dolog első ránézésre is szembetűnhet. Az új hangszerek laposabbak lettek és a mélység mérete is csökkent. A magasságuk most 12.9 cm, míg a mélységük 27.2 cm. Ezt a méret csökkenést két dologgal tudták elérni. Az első, a hangszerekben található billentyűzet. Ez most a GHC, azaz a Grade Hammer Compact, ami rövidebb kalapácsmechanika-karral tud elérni hasonló vagy jobb dinamikai viselkedést, mint a GHS (Graded Hammer Standard) billentyűzet. A Graded kifejezés mindkét esetben azt jelenti, hogy az akusztikus zongora billentyűzetek azon sajátossága, hogy a mélyebb régió felé haladva a súlyozás növekszik, tehát a változó súlyozás ezekben imitálva van.

 Yamaha P145 B hordozható digitális zongora

A másik lehetőség a méret csökkentésére a beépített hangszórók elhelyezésében rejlik. Az új Yamaha P-225 és P-145 zongorákban a hangszórók a hangszerek hátuljára kerültek, míg az elődökben ezek a hangszerek fedőlapján, felfelé néztek. Elsőre talán úgy tűnhet, hogy a játékos szempontjából jobb lehet a felfelé néző konstrukció, de sok esetben a több visszaverődő hang (valószínűleg egy fal felé fognak nézni a hátsó hangszórók), jobb akusztikai élményt teremthet. Ráadásul, ha másoknak (is) zenélünk, akkor ez az elhelyezés a hallgatóság szempontjából mindenképp előnyösebb lehet. A hangrendszer teljesítménye és a hangszórók mérete egyébként hasonló maradt, 2 x 7 Watt teljesítményű erősítők hajtanak meg 12 cm x 8 cm méretű, ovális hangszórókat. A nagyobbik modell esetében (P-225) még egy pár magas hangszórót is találunk 5 cm-es méretben, ez az előd esetében 4 cm méretű volt.

Az újdonságok közül a következő és talán a leglényegesebb, a hangszerek fő zongora hangja. Ez a P-225 modellben a Yamaha CFX hangversenyzongora részletesen megalkotott mintáiból áll, míg a kisebbik, P-145 modell esetében a Yamaha CFIIIS mintakészlete lett integrálva. A P-225 esetében az úgynevezett Key-off minták (az a hang, amit kalapács generál, mikor elhagyja a húrt a kéz felemelésekor) is belekerültek a készletbe, illetve a Virtual Resonance Modeling (VRM Lite) technológia is a hangszín része. Ez utóbbi azt modellezi, hogy lenyomott pedál esetében a megszólaltatott húr szimpatikus rezgésbe hozza a felhang hangok húrjait is. A kisebbik modell esetében egy egyszerűbb, Damper Resonance technológia lett integrálva. A két hangszer polifóniafokában is lényeges különbséget találunk, a P-225 192, míg a P-145 csak 64 hangmintát képes egyszerre megszólaltatni.

Yamaha P225 B hordozható digitális zongora
A fő zongora hangszínnel együtt a hangszerekben összesen 24 hangszín található, ezek hat csoportba lettek elrendezve és hat nyomógomb, valamint három Variation LED kijelző teszi könnyűvé a navigálást a hangszín kiválasztásban. Minden kategória gombja esetében az újbóli megnyomás a következő variációra vált és ez jól követhető a LED kijelzőkkel. Természetesen egymás tetején (Layer) és a billentyűzeten elosztva (Split) is használhatunk két hangszínt egyidejűleg. A hangszerek kezelőfelülete egyébként nagyon egyszerű, a már említett hangszínválasztó részen kívül – ami a kezelőfelület jobb oldali részén helyezkedik el – még hét gomb és egy hangerő potméter teszi teljessé. Ez utóbbi gombokkal kezelhetjük a beépített demó dalokat, a metronómot és még sok más funkciót, A nagyobbik, P-225 modell esetében 20 beépített ritmuskíséretet is kapunk, ezzel dob- és basszuskísértettel gyakorolhatunk több populáris és jazz stílusban is.

Yamaha P225 WH hordozható digitális zongora
Az újdonságok egy része a digitális csatlakozások területén található. A beépített USB immár audió adatforgalomra is képes, azaz rögzíthetjük a játékunkat digitális formában akármilyen számítógépes programmal vagy mobil applikációval, illetve a hangszer hangkártyaként is megjelenik a rendszerben és a számítógépes audió megszólaltatható a hangszórókon. A nagyobbik, P-225 modell esetében a Bluetooth audió is integrálva lett, azaz mobil eszközről is megszólaltathatunk egyszerűen audiót a hangszórókon. Ez a tulajdonság egyben azt is jelenti, hogy a Yamaha Smart Pianist és Record’n’Share alkalmazásokat is használhatjuk könnyen csatlakoztatva a mobil eszközünket. A Yamaha Smart Pianist alkalmazásokkal a különböző zongora beállítások és funkciók könnyen kezelhetők a mobil eszköz felületéről (ez egyébként USB-vel elérhető a kisebbik, P-145 modell esetében is, illetve ehhez opcionálisan vehetünk egy Yamaha USB-Bluetooth illesztőt). A Record’n’Share alkalmazással a közösségi portálokra, megosztókra készíthetünk és tölthetünk fel anyagokat a zongorajátékunkkal.

Yamaha P225 B hordozható digitális zongora

Mindkét hangszerhez opcionálisan állványt – L-100, L-200 – zengetőpedált (FC3A), valamint három lábpedállal szerelt egységet, LP1 és LP5A vásárolhatunk, azonban a hárompedálos megoldás csak a hozzávaló L-100 vagy L-200 állvánnyal együtt használható.

A Yamaha P-225 – ami fekete és fehér színben is elérhető – és a P-145 modellek megjelenésével a közép-haladó zongoristák számára két elérhető árú hangszer jelent meg, ami több területen kevés kompromisszumot tartalmaz, kis méretük és súlyuk, könnyű hordozhatóságot is jelent, így akár egyszerűbb színpadi zongoraként is megállhatják a helyüket, főleg a nagyobbik modell.

További Digitális Zongora/Szintetizátorért kattints ide, további Yamaha Digitális Zongora/Szintetizátorért kattints ide

Hozzászólások

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása