Steinberg UR-RT2 és UR-RT4

2018. április 19.

A Steinberg, a Yamaha szárnyai alatt bemutatta 2018-ban az UR-RT szériás USB-s interfészeit. Bár a termékek még vélhetően csak az év közepén lesznek elérhetőek, azért már most érdemes egy pillantást vetni rájuk.

A teljes cikk a Zenész Magazin oldalán olvasható

A mikrofon előerősítőket a Yamaha tervezte és készítette, a Rupert Neve Designs biztosította az audio transzformátorok áramköreit – saját tervezés, kifejezetten audio interfészek számára – a többi a Steinberg dolga volt. A Yamaha újratervezett előerősítője Darlington tranzisztorok köré épül, melyek kristálytiszta, kivételesen széles dinamikájú hangzást biztosítanak. A Rupert Neve audio transzformátorok bekapcsolt állapotban ebbe a jelútba lépnek be, felharmonikusokban gazdag, természetes torzítást eredményezve. Tovább emelve a Gaint enyhén kompresszált hangzás keletkezik és a jel olyan telítetté válik, amit nem kapunk meg egy teljesen tiszta előerősítőtől. 

Steinberg UR-RT2 USB interfész/hangkártya

Steinberg UR-RT2 USB interfész/hangkártya

Az a lehetőség, hogy két különböző színezetű hangzás között választhatunk: tiszta előerősítő, vagy audio transzformátorokkal illesztett jel, rugalmassá teszi a Steinberg új interfészeit. Lehetőségünk van, hogy a rögzíteni kívánt hangszerhez – legyen az akusztikus, elektromos hangszer, vagy ének – a számunkra legkívánatosabb hangzást állítsuk elő.

Az UR-RT2 modellen négy bemenetet találunk, 2 kombó XLR/TRS bemenetet elől, és két 6,3 mm-es jacket a hátoldalon. A kimenetek szempontjából 2 x 6,3 mm-es jack és 1 fejhallgató kimenet áll rendelkezésünkre. Szintén a hátoldalon találjuk a MIDI In/Out csatlakozókat, a 48 V fantomtáp kapcsolóját, az USB 2.0 portot és a 12 V tápfeszültség aljzatát. Csatornánkénti Gain szabályzó, felette a Ruper Neve audio transzformátorok nyomókapcsolója, csúcsokat jelző LED-ek, fejhallgató kimenet szintszabályzó és Output potméter kapott még helyet az első panelen.

Steinberg UR-RT4 USB interfész/hangkártya

Steinberg UR-RT4 USB interfész/hangkártya

Az UR-RT4 verzióval 4 kombó XLR/TRS bemenetet kapunk, négy Gain potival, két fejhallgató kimenettel. A hátoldalon még két vonalbemenetet, 2 x 6,3 mm jack fő kimenetet, 4 x 6,3 mm-es vonalkimenetet és a MIDI In/Out csatlakozóit helyezték el.

A Steinberg új eszközei masszív fémházat kaptak, mindkét interfész 24 bit felbontás mellett 192 kHz-es mintavételezést tesz lehetővé. Mindkét modell a Yamaha D-PRE mikrofon előerősítőjével, és DSP vezérlet effektekkel büszkélkedhet. Az effektek között a következőket találjuk: REV-X reverb, Channel Strip és Guitar Amp Classics. A szoftvercsomag tartalmazza a dspMixFx editor alkalmazást Windows, macOS, és iOS platformra, a Cubase AI programot Mac-re és PC-hez, valamint a Cubasis LE szoftvert iPad-hez.

A beépített SSP2 DSP chipnek és a dspMixFx szoftvernek köszönhetően az új Steinberg modellek effektezett, nulla latency-s monitorozást tesznek lehetővé Windows, macOS és iOS platformon. A Yamaha D-PRE előerősítők és Rupert Neve audio transzformátor áramkörök olyan minőségű felvételeket tesznek lehetővé otthoni környezetben, ami eddig csak stúdiókban volt elérhető.

Hozzászólások

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása