Nux Mighty Plug Pro – Újabb generációs fejhallgató-erősítő

2023. február 22.

Manapság rengeteg márka forgalmaz már fejhallgató erősítőket, vagyis olyan pici, gyufás skatulya méretű eszközt, amely közvetlenül a gitár jack aljzatába dugható és egy fejhallgatóval használható. Az első modellek nagyon egyszerűek voltak, a különböző soundoknak, illetve zenei stílusnak egy-egy külön egység volt dedikálva, (például a Vox Amplug-nál a Blues, Clean, AC30, Crunch, stb. modellek), melyeken egy Tone, Gain és Volume potméter volt csupán. Az eszközöket a fejlődésük során már egy-egy effekttel, vagy kettő, esetleg három csatornával is felvértezték. A Nux Mighty Plug már ezeken is túlmutatott még több csatornával, illetve elektromos-, basszus- és akusztikus gitárhoz tartozó használati módokkal, soundokkal. Most azonban az új Nux Mighty Plug Pro még ezt is magasan túlszárnyalja, ez az eszköz gyakorlatilag ötvözi a multieffektek és fejhallgató-erősítők világát.

Szolgáltatások

Minden túlzás nélkül, tényszerűen megállapítható, hogy a Nux Mighty Plug Pro gyakorlatilag egy fejhallgató-erősítőbe épített multieffekt. Az egység fizikai kezelőfelülete nagyon egyszerű maradt, hiszen méretéből adódóan sem férne el rajta sokkal több gomb. Az eszköz oldalán hangerőállításra, és a ki- és bekapcsoló gombot hosszan nyomva tartva némításra van lehetőségünk.  A Mighty Plug Pro előlapján, központi helyen kapott helyet a preset-váltó. Nyilván ez talán a legtöbbet használt gomb, ezért a mérete is ennek a legnagyobb, ráadásul egy állapotjelző LED gyűrűvel is rendelkezik, mely a presetekhez tartozó színkódok által az aktuális „helyzetünkről” ad információt. A Nux Mighty Plug Pro összesen hét preset tárolására képes, melyek között az előbb említett gombbal navigálhatunk. Egy-egy presetben kilenc effektblokk áll rendelkezésünkre, hogy a kívánt soundot létrehozzunk. Ezek a blokkok pedig a következők:

  • Gate: zajzár
  • Comp: kompresszor
  • EFX: boost, overdrive, distortion effekteket tartalmazó blokk
  • Amp: erősítőmodelleket tartalmazó blokk
  • IR: ládaszimuláció (Impulse Response technológiával)
  • EQ
  • Mod (modulációs effektek: chourus, phaser, flanger, uni-vibe, vibrato, tremolo, rotary)
  • Delay
  • Reverb

Összesen 43 effektből, 21 erősítőmodell közül, 34 IR ládaszimulációból válogathatunk, ami igen tekintélyes választéknak mondható. Az erősítők és ládák között vannak kifejezetten basszusgitárhoz való modellek, továbbá akusztikus gitártest IR-ek és akusztikus előfokok, tehát a Nux Mighty Plug Pro e két hangszertípushoz is nagyon jól alkalmazható. Az összesen 34 IR mellé lehetőségünk van további 20 db saját ládamodell feltöltésére is. Az effektláncban a blokkok sorrendjét szabadon megválaszthatjuk, kedvünkre szerkeszthetjük.

Nux Mighty Plug Pro

Itt fontos megemlíteni, hogy bármiféle szerkesztésre az eszköz nem rendelkezik fizikai felülettel, a soundok testre szabása, módosítása csakis szoftveresen lehetséges. PC, Mac, iOS, illetve Android felületre is létezik szerkesztő platform a megfelelő szoftver, illetve applikáció formájában. Bluetooth, illetve USB-C kapcsolat is létrehozható a szerkesztő felület, illetve a Nux Mighty Plug Pro között. Ezen a felületen jól átlátható módon, egyértelműen paraméterezhetők az egyes blokkok. Az eszközön tárolt hét preset közül, ha nem használnánk ki mindet az adott körülmények között, akkor a szerkesztő app segítségével bármelyek kiválaszthatóak, hogy ne kelljen mindig végiglépkednünk a „feleslegeseken”. Például kiválaszthatjuk a 2-es, 4-es, 7-es számú presetet is, így csak ez a három lesz „élő”, vagyis ezek között váltogathatunk a preset-választó gombbal.

A Nux Mighty Plug Pro rendelkezik beépített dobgéppel, illetve jó néhány komplett backing track-kel is. Ez utóbbiak stílus vagy előadó szerint vannak kategorizálva, továbbá lehetőségünk van saját, külső zenei alapok feltöltésére is.

A fejhallgató kimenet TRRS kompatibilis, vagyis adott esetben mikrofonos headset kezelésére is lehetőséget ad. A megfelelő headsettel és USB-C kapcsolattal akár egy livestream lebonyolítására is alkalmas ez az apróság.

 Nux Mighty Plug Pro

Hangminőség

A gyári preseteket megvizsgálva nagyon biztató képet (vagyis hangot) ad a Nux Mighty Plug Pro. Tapasztalataim szerint a multieffektek 99%-ára igaz, hogy a gyári presetek pusztán kiindulási alapot adnak, de biztosan hozzájuk kell nyúlni kisebb-nagyobb mértékben, sokszor általában gyengébbek, vagy adott esetben használhatatlanok. Sajnos ez még a legdrágább, legnevesebb márkákra és modellekre is igaz. (Eddig egyetlen csúcsragadozó márkával találkoztam, ahol a gyári presetek jó része egy az egyben színpadképesnek is nevezhető.) Így nem is nagyon számítottam világmegváltásra egy ilyen eszköztől, de nagyon kellemes meglepetés ért.

Több preseten hallani, hogy gyorsan jóra húzható, illetve egy nagyobb gain-nel rendelkező lead hangszín instant módon kielégítően szólt, majdhogynem színpad kész állapotban. Rendesen elidőztem ezen a hangszínen, mert egyből inspiráló volt rajta a játék, mindezt fülmonitorral, ami pedig a legsterilebb, legnehezebb terep az élethű hang, illetve játékérzet létrehozásához. Ebből következtethetni lehet, hogyha szerkesztő app segítségével még bele is tekerget az ember, akkor nagyon jó dolgok születhetnek!

 Nux Mighty Plug Pro

Összefoglalás, ajánlás

A Nux Mighty Plug Pro messze az eddigi legtöbb szolgáltatással és legjobb hangminőséggel rendelkező fejhallgató erősítő, amellyel valaha dolgom volt. Mindent biztosít, ami a gyakorláshoz szükséges lehet (akár utazás során, vagy nyaraláskor is): személyre szabott, inspiráló soundokat, dobgépet, zenei alapokat. Akár fejhallgatóval, vagy egy keverőn keresztül külső hangfalak segítségével is használható. Tökéletes pót cucc, hiszen megfelelő hangminőséggel rendelkezik, több preset (sound) tárolható rajta, illetve ennél kisebb, praktikusabb eszköz egyszerűen nem létezik. Gyakorlatilag elhanyagolható méretű. Lehetőséget nyújt hangfelvételek készítésére, illetve az online térben is hasznos szolgálatot tehet live stream-ek esetében, vagy a neten keresztüli tanítás/tanulás során.

A Nux Mighty Plug Pro egy kis fejhallgató-erősítő méretű multieffekt, mely meglepően sok lehetőséget rejt magában és a csúcs-praktikus mérete mellett még jól is szól.

 Nux Mighty Plug Pro

Technikai adatok
Csatlakozó: integrált, forgatható 6,3-as jack
Kimenetek: 3,5-ös jack aljzat (TRRS fogadására képes), USB-C
Gombok: Hangerő, ki- és bekapcsoló/mute, preset váltó, reset
Indikátor LED-ek: app, audio (bluetooth), battery, preset
Dinamikatartomány: 103dB
Mintavételezés: 48kHz / 32bit
Belső akkumulátor (1450mAh) USB-C-ről tölthető (5V)
Akkumulátor kapacitás időben: 5 óra
Latency: 1,2 ms
Súly: 70g
Méretek: 81 mm x 41 mm x 30 mm

További szólógitár erősítőkért kattints ide

 

Hozzászólások

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása