LTD/ESP Kirk Hammett Signature KH-V METALLIC GOLD

2024. január 6.

Metallica érzés Flying-V kivitelben

Az ESP márka már régóta szorosan köthető a Metallica nevéhez, ugyanis James Hetfield és Kirk Hammett is évtizedek óta elkötelezetten az ő gitárjaikat használják. Az évek során rengeteg hangszer jelent, melyet az ő nevük fémjelzett, 2023-ban pedig az ESP/LTD kihozta a legfrissebb Metallicához köthető Flying-V gitárt, a Kirk Hammett Signature KH-V-t. Ezt a gitárt volt alkalmam közelebbről is szemügyre venni.

LTD/ESP Kirk Hammet Signature KH-V BLACK SPARKLEÖsszerakás, kényelem

A Flying-V gitárok páratlan feelinggel rendelkeznek, de általánosságban elmondható, hogy több szempontból sem tartoznak a legkényelmesebb hangszerek közé. A hangszertípuson belül azonban az LTD KH-V gitárnak sikerült megoldani pár ilyen komfort problémát. Elsőre nézzük csak a testformát: már a „V” alak szárai is aszimmetrikusak, ami a gitár viselése szempontjából egy élhetőbb megoldást kínál, jobban súlyeloszlást, kiegyenlítettebb balanszot eredményez. A nyak-test kapcsolat helye, vagyis a „V” forma csúcsa is aszimmetrikus, ugyanis a jobboldalon kis cutaway, vagyis bevágás található, ami segíti a legfelsőbb fekvések elérését. Ez a kis esztétikai kompromisszum, vagyis a szimmetria feladása véleményem szerint a funkcionalitás terén nagyon sokat ad a hangszerhez. A jack aljzat a „V” alak bal szárán, a belső oldalon található eléggé rejtett módon. Ez egy optimális hely, ülő helyzetben is jól „tereli” a kábelt, így kicsit sem zavarja az embert játék közben.

A hangszer fix húrlábbal rendelkezik, a hangolókulcsok pedig satus rendszerűek, ezáltal a gitár nagyon megbízható hangolási stabilitással rendelkezik. A nyak a cég megnevezése szerint ultra vékony „U” profilú, ami meglehetősen kényelmes. Az „ultra vékony” jelző nyilván relatív, ugyanis messze nem olyan vékony, mint az Ibanez Wizard nyakak, nem is lehet összevetni, mivel itt „U” profilról beszélünk. Nevezzük bárhogyan is, a lényeg, hogy az LTD KH-V egy jól játszható, kényelmes nyakkal rendelkezik.

A fejet egy meglehetősen markáns, domború, aranyszínű LTD felirat díszít, továbbá –signature hangszerhez méltó módon – megtalálható itt Kirk aláírása is. Az ébenfa fogólapon a pozíciójelölő berakások a klasszikus cápafogakhoz képest sokkal kevésbé szögletesek, inkább íveltek. Elvileg ezek a tengeri hullámra hasonlító berakások humoros módon utalnak Kirk Hammett-re, ugyanis a világhírű gitáros nagy szörfös hírében áll. A tesztelt modell a Metallic Gold színt viseli, mely a krémszínű koptatólappal párosítva eléggé jól fest, egyfajta retró életérzést is sugall. Ezen kívül még két további színben is létezik a hangszer, melyek mindegyike csillámosabb kivitelű ennél az aranyszínnél és Black Sparkle, Red Sparkle névre hallgatnak.

LTD/ESP Kirk Hammet Signature KH-V RED SPARKLE

Hang

A gitár Kirk Hammett signature EMG Bone Breaker hangszedőkkel van felvértezve, melyek a klasszikus EMG 81-es típus módosított változatai. A különbség eléggé csekély, de a Bone Breaker-ek valamivel nyitottabbak, kevésbé kompresszáltak, melegebb tónussal rendelkeznek, mint a 81-esek, persze így is bőven van bennük kakaó, illetve agresszió, ahogyan azt a műfaj megköveteli. Ez a hangszer azért egy ízig-vérig „sárkányölő”, djent-re használatos gitárhoz képest valamivel finomabb hanggal rendelkezik.

Tisztán használva is eléggé tolakodó a hangja, nyilván a nagyjelű, aktív hangszedők miatt. Ebben a tiszta hangban van egy érdekes, jellegzetes fémes szín, mely főleg középállásban tapasztalható. De ugye ez a hangszer elsősorban nem tiszta használatra született, amint megkapja a megfelelő torzítást, abban a pillanatban életre kel és énekel, mondhatni üvölt. Ekkor kap értelmet a fent említett aktív EMG világa. Az én ízlésvilágomnak igencsak agresszívnek tűnt az LTD KH-V hangja, de olyan módon, hogy azért nekem is tetszett. Amikor behúztam egy jó harapós torzítást, akkor inspiráló volt rajta a játék, alig lehetett letenni. Röviden úgy foglalhatnánk össze, hogy a klasszikusabbnak nevezhető metal fekszik a legjobban ennek a gitárnak, vagyis (egyáltalán nem meglepő módon) a Metallica-szerű világ.

LTD/ESP Kirk Hammet Signature KH-V METALLIC GOLD

Összefoglalás, ajánlás

Az új LTD/ESP Kirk Hammett Signature KH-V egy speciális gitár, még a Flying-V típusok között is, de mivel ez egy signature hangszer, így ez egyáltalán nem meglepő. Felhasználási területe eléggé szűk, mondhatni egy műfajra lett tervezve, de azt nagyon hitelesen hozza és a Flying-V gitárok között ez egy eléggé kényelmesen játszható modell.

Akihez közel áll a 80-as, 90-es évek trash metal zenéje, a Flying-V gitárok életérzése és esetleg még Metallica rajongó is, az mindenképpen próbálja ki az ESP/LTD Kirk Hammett Signature KH-V gitárt!

Technikai adatok

Konstrukció: testen átmenő nyak
Test: korina
Nyak: jávor, 3 részből, extra vékony U-profil
Fogólap: ében
Menzúra: 648 mm (25.5")
Nyakszélesség a húrvezetőnél: 42 mm (1.66")
Fogólap rádiusz: 350 mm (13.78”)
Érintők: 24 db extra jumbo
Szegélyezés: fogólap, fej
Hangszedő: EMG Bone Breaker (nyak) aktív, EMG Bone Breaker humbucker (híd) aktív
Elektronika: 1 hangerő, 1 hangszín 3 állású pickup-váltó
Húrláb: Tonepros Locking TOM
Kulcsok: LTD Locking
Szín: arany (Metallic Gold)
Tartozék: keménytok

További elektromos gitárért kattints ide, további LTD/ESP elektromos gitárért kattints ide

Hozzászólások

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása