Jet Guitars JS-450 TB – megdöbbentő minőség, megdöbbentő áron

2022. március 28.

Ha valakinek nem cseng ismerősen a címben szerelő név, az egyáltalán nem csoda, hiszen a Jet Guitars egy viszonylag új gyártó az európai piacon. Saját bevallásuk szerint a klasszikus stílusú high-end gitárokat tartják fő inspirációiknak, melyek nyomán modern szemlélettel, friss látásmóddal gyártják a hangszereiket. Egyik fő céljuk, hogy a lehető legmagasabb felhasználói élményt biztosítsák, a lehető leggazdaságosabb módon. A márka jó pár szériával rendelkezik, melyek túlnyomótöbbsége Strat, illetve Superstrat jellegű hangszereket tartalmaz. A palettán azonban található néhány Tele, illetve Les Paul-jellegű gitár is. Jelen tesztünkben a 450-es széria egyik Start tagját, egészen pontosan a JS-450 TB modellt vesszünk jobban szemügyre.

Borbély Tamás - Zenész Magazin - tesztje

Összerakás, kényelem

Első ránézésre erről a hangszerről óhatatlanul is eszembe jutott az Ibanez-től már jól ismert AZ224F BIG típusú gitár. A Jet JS-450 TB több eleme és az átmenetes kék színe is vélhetően meríthetett inspirációt a fent említett gitárból. Azért korántsem egy koppintásról van szó, hiszen a hasonlóságok mellett rendelkezik egyedi jegyekkel is.

A fenti párhuzamot pozitív kontextusban említem, mert egy nagyon szép hangszerről van szó. A festésen áttetsző juhar top gyönyörű mintázata ékes dísze a gitárnak. Nyaka a manapság divatos roasted (égetett) jávor anyagú, illetve kivitelű, mely nem csupán esztétikailag tetszetős, de ellenállóbb, stabilabb is egy átlagos nyaknál. A modern „C” nyakprofil nagyon el lett találva, ugyanis meglehetősen sportos, de nem irreálisan vékony, vagy keskeny, az én kezemnek legalábbis ez egy nagyon kényelmes, szinte azt mondhatni, hogy „kézre-öntött” verzió. A nyak-test kapcsolat szépen eldolgozott, lekerekített, ergonomikus kialakítása lehetővé teszi legfelsőbb fekvéseket könnyed elérését is.

Jet JS-450 Transparent Blue elektromos gitár

A Jet JS-450 TB saját gyártású, satus hangolókulcsokkal rendelkezik, ami ebben az árkategóriában példátlan. Szintén unikumnak számít a csontból készült felső nyereg is.

Tremolórendszere kétpontos vintage típusú Wilkinson márkájú. A tőke normál (Fender) méretű, ezt azért fontos megemlíteni, mert az olcsóbb hangszerek esetében sokszor csökkentett tőkevastagságot alkalmaznak, itt azonban nincsen kispórolva az anyag. Ismét egy felsőbb árkategóriáknál tapasztalható jellemvonás: a tremoló kar nem csavaros, hanem bepattintós, egészen pontosan becsúsztatós, ugyanis a foglalat a csavaros menet helyett egy gumigyűrűvel rendelkezik, ami lehetővé teszi a tremoló kar feszességének állítását (egy imbuszkulcs segítségével), illetve ennek segítségével abszolút holtjátékmentesre állítható a rendszer. Ezt a megoldást előszeretettel alkalmazza például Paul Reed Smith a tremolórendszereinél.

A csontnyereg, a satus hangolókulcsok, és a tremolórendszer eredményes együttdolgozásának egyik fő ismérve a hangolás stabilitása. Ennek tesztelését kíméletlenül, (nem Floydos tremolóhoz képest) extrém módon ejtettem meg. A floating (lebegő) beállítású tremolót mindkét irányba végállásig húztam. Felhúzásnál addig, amíg a tremoló érintette a topot, leeresztésnél pedig olyan mélyre, hogy a tőke belül már elérte a gitár testét. Ezt a műveletet többször megismételve, akár rángatva sem sikerült elhangolnom a hangszert. A rendszer egészen elképesztően stabilnak bizonyult, tehát a tremolózás ezen a gitáron nem csak finomkodásra alkalmas, hanem a fizikai korlátok engedte szélsőségek között bátran használható, és még így is jól tartja a hangolást.

A játékérzetet, a felhasznált anyagok, és a hardverek minőségét tekintve jóval magasabb polcra való ez a hangszer, mint amire az árcédulája alapján következtetni lehet.

Jet JS-450 Transparent Blue elektromos gitár

Hang

A gitár hangja kényelmesre beállított húrnyomásnál is eléggé kiegyenlített a teljes menzúra mentén. Nem halnak el a hangok magasabb fekvésekben, még nyújtásnál sem. Összességében megállapítható, hogy a HSS pickup kiosztású hangszer jó hangkitartással (sustain-nel) rendelkezik. Három pickup-állás (nyak, nyak+közép, közép) korrekt módon hozza a klasszikus start hangot, a híd+közép állásban a humbucker miatt a híd hangszedő dominál, ezért a sound is jobban tolódik ebbe az irányba, akárcsak a modernebb, fat-strat-jellegű gitároknál. Önmagában a híd hangszedő az átlagosnál fedettebb hanggal rendelkezik, még egy humbuckerhez képest is kevésbé csilingel, inkább mélyközépben erős, ezáltal egy harsánynak semmiképpen sem nevezhető eléggé vaskos hangot produkál. Minden hangszedőt a maga funkcionális helyén értékelve nekem a két single coil jobban tetszett, mint a hídi humbucker. A kombinációk közül is a leginspirálóbb a nyaki állás volt, bár ez már tényleg egy nagyon szubjektív észrevétel.

Az összképet tekintve, véleményem szerint a gitár relatíve gyenge pontjai a hangszedők. Koránt sem mondanám rossznak, de a hangszer fent említett többi eleme (faanyag, hardver, kidolgozás, stb.) olyan színvonalasak, hogy hozzájuk képest a hangszedők kissé le vannak maradva. Ez egyáltalán nem meglepő, mondhatni általános képlet, hogy az olcsóbb hangszereknél a hangszedők bizony nem a legnagyobb „tigrisek”. A Jet JS-450-nél inkább az a meglepő, hogy csak ez az egy elem lóg ki picit a sorból. Más gyártók hasonló árkategóriájú gitárjainál a kedvező árfekvést a hardvereken, és egyéb részleteken történő spórolással érik el. Itt pedig pont az ellenkezőjéről van szó: nagyon is minőségi minden ilyen elem.

A hangszedő kérdéskör amúgy is egy nagyon kényes, szubjektív téma. Roncsolás, fúrás- és faragásmentesen, könnyen változtatható elem az összképben. Így ha valakinek nagyon megvan a fejében, illetve fülében, hogy mit akar, az úgyis azt a szettet rakja bele, akinek pedig még nem alakult ki az irány, annak tökéletesen megfelelnek a gyári hangszedők is.

Jet JS-450 Transparent Black elektromos gitár

Összefoglalás, ajánlás

A Jet-450 TB egy megdöbbentően kiváló ár/érték arányú hangszer. Mi több… az összerakás minősége, esztétika, és bizonyos szolgáltatások terén szégyenteljes köröket tudna verni bizonyos neves gyártók jóval drágább, és papírforma szerint nívósabb gitárjaira. Kezdő- és középhaladó hangszernek több, mint tökéletes választás. Professzionális felhasználásra is egy kiváló tuning-alap. Véleményem szerint egy hangszedő-fejlesztés után, ha nincsen az emberben márka-sznobság, akkor bármilyen színpadra, bármilyen produkcióba alkalmas ez a gitár, ahová Strat hang szükséges. A modern, HSS fat strat jelleg miatt eléggé széles zenei spektrum lefedhető ezzel a hangszerrel: country, blues, funk, rock, és a fúziósabb műfajok is teljesen hitelesen művelhetők a Jet-450-TB-vel.

Ezzel a gitárral nálam súlyosan letette a névjegyét ez a számomra eddig ismeretlen gyártó, a Jet Guitars. Nagyon kellemes, és inspiráló élmény volt rajta a játék. Ajánlom mindenkinek a kipróbálását!

Technikai adatok
Superstrat (HSS) konstrukció
Nyak: égetett (roasted) kanadai jávor
Nyakprofil: modern „C”
Nyak-test kapcsolat: csavarozott
Nyakszélesség a felső nyeregnél: 42 mm
Fogólap rádiusz: 9,5”
Érintők száma: 22
Menzúra: 648 mm (25,5”)
Test: Hárs, jávor top
Hangszedők: kerámia hangszedők, 2 db single coil (nyak, közép), 1 db humbucker (híd)
Elektronika: 1 hangerő, 1 hangszín potméter, 5 állású pickupváltó
Szerelékek: króm
Húrláb: 2 pontos Wilkinson tremoló
Kulcsok: króm, Jet satus hangolókulcsok
Szín: áttetsző kék (Transparent Blue)

Ami még érdekelhet:

Hozzászólások

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása