Ibanez Talman Bass Standard basszusgitárok

2021. szeptember 7.

AzIbanez arról ismert, hogy a legkülönbözőbb szintű gitárosoknak készít gitárokat, kezdőktől kezdve a profik igényeit kielégítő mesterhangszerekig bezárólag. A hangszer árától függetlenül az Ibanez mindig arra törekszik, hogy az adott kategóriában hangzás, minőség és játékkényelem szempontjából a legjobbat nyújtsa. Jó példa erre a Talman Bass basszusgitár család, amit 2015-ben indított útjára a gyártó a TMB100 modellel,a széria pedig az Ibanez Standard vonalához sorolható. Az Ibanez Talman Bass Standard sorozatba napjainkban több jól használható, kifejezetten kedvező árfekvésű basszus modell tartozik ezeket szeretnénk a figyelmetekbe ajánlani.

Mindegyik Ibanez Talman modellre jellemző a derékban „eltolt” un. offset fazonú test, és rendkívül rövid alsó szarv, ami megkönnyíti a felső fekvésekhez való hozzáférést. Ez a testforma alapból valamiféle retro feelinget csempész a TMB basszusok megjelenésébe.

Ibanez TalmanTMB-100 és TMB-100-M

A TMB-100 teste nyárfából készült, melyhez jávorfa nyakat csavaroztak, a fogólap anyaga jatoba, (brazil cseresznyefa) ami 20 médium érintőnek ad helyet. A jatoba fogólap a nyárfa test meleg, de ütős hangzását konkrét közepekkel és fényes magasakkal egészíti ki. A nyak fényes lakkozást kapott, az érintők széleit szépen lekerekítették, mindez megkönnyíti a gitáros dolgát, csakúgy, mint a 19 mm-es húrtávolság és a 41 mm-es nyakszélesség, ami a felső nyeregnél mérhető.

Ibanez TMB-100 MGR Talman 4-húros basszusgitár

A húrlábnál egy Dynamix J single-coil, középen egy osztott Dynamix P single-coil pickup dolgozik, melyeket két dupla potméterrel kezelhetünk. A 2 sávos EQ-t egy dupla hangszín potméterrel szabályozhatjuk, melynek felső részével a magas frekvenciákat vághatjuk / emelhetjük, alsó tekerőjével pedig a mélyeket vághatjuk / emelhetjük. A szintén dupla hangerőgomb közepe szabályozza a hangerőt, alsó eleme pedig Balance-ként funkcionál, vagyis a két hangszedő arányát keverhetjük vele.

A könnyen állítható B10 húrláb és a hangolókulcsok is króm színben pompáznak, akárcsak a Talman gitárok védjegyének számító vízszintesen elhelyezett süllyesztett jack aljzatmeghosszabbított fém panelje, amin hangszín potméter kapott helyet. A klasszikus, retro megjelenést a háromrétegű teknőcmintás koptatólap is hangsúlyozza.  A gitár játékkényelmére, nem lehet panasz, és az alacsony ár ne riasszon el senkit, a TMB-100 egy többféle stílusban is helytálló,34 inches menzúrájú, kézreálló basszusgitár, ami fekete (BLK), mentazöld (MGR) elefántcsont (IV) és Tri Fade Burst (TFB) és diófa (WNF) színekben érhető el. Érdekesség, hogy a gitár színétől függetlenül a fej front része mindegyik színnél fekete lakkozású.Jó hír lehet a balkezes basszerosoknak, hogy a TMB-100 fekete színben balkezes változatban is kapható.

Ibanez TMB-100M-MWF Talman 4-húros basszusgitár

A TMB-100-M modell minden porcikájában megegyezik a TMB-100-zal, annyi az eltérés, hogy erre hangszerre jávorfa fogólap került, ami lássuk be, hogy jobban illik a mustársárga (MWF) lakkozáshoz.

Ibanez TalmanTMB-105

Ibanez TMB105-BK 5-húros Talman basszusgitár

Ez a modell a TMB-100 öthúros változata, ami hangszerfák tekintetében megegyezik a négyhúros TMB-100 modellel. Az elektronika és a kezelőszervek is ugyanazok, mint TMB-100 modellen. Az öthúros kivitelből eredendően a gitár B15W hidat kapott, a húrtávolság 18 mm-re csökkent, a nyak pedig a felső nyeregnél 45 mm széles. A TMB-105 menzúrája is 34 inches, ez a gitár csak fekete (BLK) színben kapható.

Ibanez TalmanTMB-30

Ibanez TMB30 MGR

A TMB-30 a TMB-100 alapmodell rövidebb menzúrájú változata. Ameddig a TMB-100 34 inches menzúrával rendelkezik, addig a TMB-30 skálahossza 30”, vagyis 762 mm, de az érintők száma itt is 20.(A menzúra az a gitár skálahossza, ami a felső nyeregről a húrlábig mért távolság, és pl. egy etalonnak számító Fender Jazz Bass, vagy Precision is 34 inches a skálahosszal készül.) A rövidebb menzúra kedvező lehet kezdők, vagy kisebb kezű gitárosok számára, de előfordulhat, hogy valaki tartalék hangszernek tart egy könnyebben szállítható, kedvezőbb árú, rövid menzúrás basszust.

Hangszerfák tekintetében a TMB-30 megegyezik a TMB-100 modellel (nyárfa test, jávorfa nyak, jatoba fogólap). A testforma is azonos, és ez a gitár is ugyanazzal az ergonomikus testkialakítással büszkélkedhet, mint a TMB-100. A test hátoldalának bemélyedése hangszer testhez illeszkedését segíti, a front oldal felső ívének elvékonyítása pedig az jobb kéz kényelmét szolgálja.

A két hangszedő is megegyezik – Dynamix P középen, Dynamix J a húrlábnál – de a TMB-30-nál három potméterrel vezérelhetjük az elektronikát: egy hangszín, és két külön hangerőgomb a két pickup-hoz. Egyszerű és kényelmes megoldás. A krómszínű szerelvények is megegyeznek a TMB-100 modellével, apró eltérés, hogy a koptatólap minden TMB-30 modellen fekete, és színtől függetlenül a fej is fekete lakkozást kapott. A rövid menzúrás Ibanez Talman basszus fekete (BLK), elefántcsont (IV) és mentazöld (MGR) színekben érhető el.

Ibanez TalmanTMB-35

Ibanez TMB35-MGR

Ez a gitár a rövidmenzúrás TMB-30öthúros változata. Hangszerfák tekintetében a TMB-35 megegyezik a négyhúros modellel. Az elektronika és a kezelőszervek is ugyanazok, mint TMB-30 modellen. Az öthúros kivitelből eredendően a gitár B15W hidat kapott, a húrtávolság 18 mm-re csökkent, a nyak pedig a felső nyeregnél 45 mm széles. A TMB-35 menzúrája is 30 inches, ez a gitár csak mentazöld (MGR) színben kapható.

Ibanez TalmanTMB-500

Ibanez TMB500-MFT 4-húros Talman basszusgitár

A Talman basszusok új generációja néhány jelentős fejlesztésnyomán egy szinttel feljebb lépett. Megmaradt a kedvező ár/érték arány, a kiváló sound és a kivételes játékkényelem. Az Ibanez Standard TMB-500 ergonomikus offset teste okoume fából készült, ami fényes, tömör hangzásáról ismert. A testhez kényelmes TMB4hőkezelt jávorfa nyak csatlakozik. A szintén hőkezelt jávorfafogólapot 20 médium érintő osztja fel, a pozíciójelölők fekete pont berakások. A fogólap rádiusza 240 mm, a nyak szélessége a felső nyeregnél mindössze 41 mm, a hangszer skálahossza a szinte sztenderdnek mondható 34”.Ezek a paraméterek megegyeznek az előd TMB-100 modellével, de már itt is eltéréseket láthatunk a hangszerfák minőségét illetőleg.

További újdonságokkal találkozhatunk, ha az elektronikát vesszük szemügyre. A TMB-500 modellt két Nordstrand pickuppal töltötték fel, Nordstrand CND J single-coil a húrlábnál és Nordstrand CND P osztott single-coil a középső pozícióban. A Nordstrand CNDpickupok ebben a klasszikus P/J kombinációban a profi gitárosok számára nélkülözhetetlen rugalmas, és sokoldalú használhatóságot kínálnak. A P-style pickupból ütős, széles tartományban megszólaló mélyeket hozhatunk ki, míg a húrláb single-coila középdús Jazz Bass sound-ért felelős. Mindezt két dupla potméterrel és egy apró kétállású kapcsolóval kezelhetjük, ami egyik állásában aktiválja a kétsávos Ibanez Custom Electronics EQ-t, a másikban pedig kiiktatja azt.Az emeletes hangszín poti felső tekerőjeaktív EQ állásában a magas frekvenciákat vágja / emeli, passzív állásban pedig egyszerű hangszínszabályzóként funkcionál. A potméter alsó tekerője pedig csak aktív állásban működik, ekkor a mély frekvenciákat vágja / emeli. Ezekkel a szabályzási lehetőségekkel masszív modern hangzások érhetők el, melyek rengeteg stílusban használhatók, a funky, R & B vagy fúziós zenéktől kezdve egészen a dühöngő metalig.

A szerelvények gyakorlatilag megegyeznek a TMB-100 modellnél írtakkal, B10 húrláb, Ibanez hangolókulcsok, krómozott potméterek és vízszintesen elhelyezett süllyesztett jack aljzat,meghosszabbított króm panellel.A TMB-500 Metallic Forest (MFT) színben kapható, a fehér gyöngyház koptatólap is a klasszikus retro dizájnt hangsúlyozza. Ennél a modellnél a fej nem test színét kapta, hanem natúr színű, és a fejhez képest kissé túlméretezett hangolókulcsok teszik izgalmassá a látványt.

Ibanez TalmanTMB-505

Ibanez TMB505-MG 5-húros Talman basszusgitár

A TMB-505a TMB-500 öthúros változata, ami hangszerfák tekintetében megegyezik a négyhúros TMB-500 modellel. Az elektronika és a kezelőszervek is ugyanazok, mint TMB-500 modellen. Az öthúros kivitelből eredendően a gitár B15W hidat kapott, a húrtávolság 18 mm-re csökkent, a nyak pedig a felső nyeregnél mérve 45 mm széles. A TMB-505 menzúrája is 34 inches, ez a gitár csak Metallic Grey (MG) színben kapható.

Ha valaki kedveli azt a klasszikus, kissé retro dizájnt, amit a Talman basszusok képviselnek, és remek hangú, könnyen játszható basszusgitárt keres, ami ráadásul még a pénztárcáját sem terheli meg túlzottan, érdemes kipróbálnia valamelyik TMB modellt, mert kellemes meglepetések fogják érni.

További Ibanez basszusgitárokért kattints ide. A teljes basszusgitár választékért pedig ide.

Hozzászólások

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása