Ibanez SR 305 EDX-CZM

2024. február 20.

Az Ibanez idén több modellel is bővítette a nagy múltra visszatekintő SR basszusgitár szériáját. Az SR Standard család újdonságai közé tartozik többek között az SR 305 EDX-CZM öthúros basszusgitár is. Az SR szérián belül a Standard kategória valahol a Premium és a Gio között helyezkedik el, vagyis még nem annyira borsos az ára, de már a belépő hangszerek fölé pozícionálható. Az alábbiakban jobban szemügyre is vesszük ezt a basszusgitárt, illetve megosztjuk a vele kapcsolatban szerzett tapasztalatainkat.

Ibanez SR305EDX-CZM 5-húros basszusgitár

Összerakás, kényelem

Akárcsak a legtöbb Ibanez SR basszusgitár, így az SR 305 EDX-CZM is egy meglehetősen könnyű hangszer és egész jó balansszal is rendelkezik, nem fej nehéz. A testforma, az egész hangszer kialakítása kényelmes, kellemesen „viselhető”. A nyakra a szokásos „Ibanez-kényelem” a jellemző. Öthúros hangszerhez képest viszonylag keskeny a nyaka, a nut szélesség 45 mm, ami a nyakon felfelé haladva kevésbé drasztikus mértékben nyílik. Az Accu-cast B505 névre hallgató húrláb plusz-mínusz 1,5 mm játékot enged meg a húrtávolság beállításának tekintetében. Slap-technikát alkalmazva egy négyhúros Jazz Bass-hez képest szűkösebb a terep húrtáv szempontjából „odafigyelősebb” ez a művelet, de azért megoldható, illetve ez is (mint sok minden) megszokás kérdése. Cserébe a klasszikus pengetési technikát alkalmazva viszont nagyon gurulnak a dolgok ezen a gitáron. A hangszer már gyári állapotban koncert-kész húrnyomással rendelkezik, nincsen küzdelem, szenvedés a hangok lefogásával, szerencsére nem hangszerésszel és egy komoly beállítással kell kezdeni hangszervásárlás után, ugyanis ez a basszusgitár rögtön komfortosan használható. Faanyagát tekintve a nyak juhar- és diófából van összerakva (öt darabból), fogólapja pedig jatoba fából készült, mely gazdag magas-közepekkel rendelkezik. A hangszer testének anyagát nyatoh fa adja. Nyakpálcát a fej felől állíthatjuk, ahol egy nagyon kulturált kis fedél zárja az „ablakot”. Nem szükséges csavarozás, egy mozdulattal nyitható-zárható, így nagyon gyors hozzáférést biztosít.

Az Ibanez SR 305 EDX-CZM basszusgitár nevében a „CZM” rövidítés a Cosmic Blue Frozen Matte színre utal, ami egy nem mindennapi árnyalatot, illetve festési mintát takar. A hangszeren található arany szerelékek jól mennek ehhez a hűvös testszínhez.

Ibanez SR305EDX-CZM 5-húros basszusgitár

Hang

Az Ibanez SR 305 EDX-CZM nemcsak ergonómiai kialakításában, hanem a hangszedők tekintetében is a modernebb világot képviseli. A hangszer két sajátfejlesztésű humbuckerrel rendelkezik, melyek a PowerSpan Dual Coil nevet kapták. Ezek eléggé erőteljes pickupok, melyek olyan módon emelik ki a magasakat, hogy a mély frekvenciák ne szenvedjenek kárt. Ezáltal egy gazdag, ütős mélyekkel rendelkező, de ugyanakkor nagyon jól artikulált és érthető hangot produkálnak. A hangszedők maguk passzív működésűek, de a basszusgitár része egy aktív elektronika, mely igen szélesre tárja a lehetőségek kapuját. A háromsávos EQ (mély, közép, magas) nagyon erőteljes, tehát egészen extrém vágások, és emelések is elérhetők a segítségével. A hangszer különlegessége a háromállású Power Tap kapcsoló. Ezzel a hangszedők tekercseinek bekötése változtatható. Hátsó állásban (Tap) a humbuckerek felezve vannak, a hang jellege ekkor áll a legközelebb egy klasszikus Jazz Bass-hez, természetesen nem egy autentikus Jazz Bass hang, csupán jellegében így közelíti meg leginkább, nyilván a két szimpla tekercs használata miatt. A kapcsoló középállásában (series) kapjuk azt a bekötést, melynél a hangszedők tekercsei sorosan vannak kapcsolva, tehát ekkor működnek klasszikus humbuckerként. Ekkor a hangszer jóval erősebb, középdúsabb hangot produkál, mint a felezett Tap állásban. Harmadik pozíció az úgynevezett Power Tap állás, mely a legerőteljesebb hangot produkálja mindhárom közül. Bekötés tekintetében a gyártó nem ad erről bővebb információt, csupán azt állítja, hogy ez a két előző állás keveréke, illetve legjobb tulajdonságaik kombinációja. Kipróbálás után ezt az állítást valóban alá tudjuk támasztani, mivel az erőteljes mélyközepek, közepek mellett a fény is jelen van ekkor a hangban. A Power Tap és Series állások azért érezhetően közelebbi rokonok, a felezett Tap verzió pedig mind hangszínben, mind hangerőben jelentősen eltér az előző kettőtől. Ez az állás érezhetően halkabb, kisebb jelet produkál, de ez természetesnek mondható, hiszen ekkor csak egy-egy tekercs játszik, viszont a hangban egy nagyon szép csillogás jelenik meg. A háromsávos EQ-val és a Power Tap kapcsolóval rengeteg hangszín elérhető, főleg úgy, hogy a hangszedők arányait egy balansz potméterrel állíthatjuk.

Öthúros basszusgitár lévén szó muszáj megemlíteni az ötödik húrt, nagyon sok hangszernél ugyanis befullad, halk, nem teljesít rendesen, itt viszont szerencsére nem ez a helyzet. Az ötödik húr semmivel sem halkabb és nem szól ködösebben a többihez képest, tehát az SR 305 EDX-CZM megfelelt az „ötödik-húr-teszten” is.

Ibanez SR305EDX-CZM 5-húros basszusgitár

Összefoglalás, ajánlás

Az Ibanez SR 305 EDX-CZM egy nagyon kényelmes, sok lehetőséget rejtő, jól használható hangszer. Felépítését, színvilágát és hangját tekintve abszolút a modernebb basszusgitárok közé sorolható. Sokoldalúságának köszönhetően rengeteg zenei stílusban megállja a helyét, valóban egy univerzális hangszer. Véleményem szerint bőven az ára felett teljesít minden szempontból…

Technikai adatok

Nyak test kapcsolat: csavarozott
Test: Nyatoh
Nyak: jávor/dió 5 részből illesztve
Fogólap: jatoba
Menzúra: 863,6 mm (34")
Nyakszélesség a húrvezetőnél: 45 mm
Érintők: 24 medium
Hangszedő: PowerSpan Dual Coil (nyak), PowerSpan Dual Coil (híd) pickup
Elektronika: 1 hangerő, 1 balansz, mély, közép, magas, 3-állású Tap kapcsoló
Hardware: aranyszínű
Húrláb: Accu-cast B505
Kulcsok: Ibanez
Szín: kék színátmenet (CZM: Cosmic Blue Frozen Matte)
Finish: matt poliuretán

További basszusgitárért kattints ide, további Ibanez basszusgitárért kattints ide

Hozzászólások

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása