Hotone Ampero II Stomp – több tudás, kisebb helyen

2021. december 13.

A Hotone eddigi zászlóshajó multieffektjének, az Ampero-nak sikere után, idén kihozta a trónkövetelő Ampero II Stomp multieffektjét. Ez az új egység három magos DSP chippel, új AD/DA konverterekkel rendelkezik, melyek gyanúsan a jobb hangminőség irányába mutatnak. Az alábbiakban az objektív tények és a személyes, szubjektív tapasztalatok mellett több ponton összehasonlítjuk majd ezt az új verziót a korábbi, eredeti Ampero-val.

Szolgáltatások

Hotone Ampero Stomp II

A Hotone Ampero II Stomp szélességét tekintve majdnem fele akkora, mint elődje. Ez a „zsugorítás” azonban bizonyos kompromisszumokkal járt, történetesen egy lábkapcsoló, a beépített expression pedál, és a stereo XLR kijárat itt nincsenek jelen, de ezzel nagyjából össze is foglaltuk az összes „hátrányát” a korábbi verzióval szemben. Fontos itt megemlíteni, hogy természetesen lehetőség van a külső lábkapcsolóval, vagy egy külső expression pedállal való bővítésre. A Stomp név is arra utal, hogy ennél az új II-es verziónál a koncepció egy kispedállal összevethető, minimális méretű multieffekt megalkotása volt. Az előddel szembeni fent említett megvonások mellett azonban a be- és kimenetek (I/O) téren is tartalmaz új lehetőségeket. MIDI-vel nem csak őt vezérelhetjük, hanem az Ampero II-vel is tudunk irányítani további külső eszközöket, illetve továbbítani tudjuk a MIDI jelet, ugyanis a MIDI In bemenet mellett helyet kapott egy MIDI Out/Thru kimenet is. Ez a kis egység sztereó effek looppal rendelkezik, melyhez TRS (sztereó jack) csatlakozó szükséges. Maga a bemenet is „megduplázódott”, így lehetőség adódik sztereó hangszerrel (pl.: billentyűs hangszerrel) való használatra, vagy maga az egység egy összetettebb pedálboard vége felé, az esetleges sztereó effektek részlegére való helyezésére.

Hotone Ampero II Stomp erősítőmodellező, effektprocesszor

Egyéb tekintetben a kezelőfelület változatlan maradt: a Master hangerő, és a Menu/Value potméterek mellett a kijelzőhöz kapcsolódó három potméter, és a lezáró biztonsági gomb ugyanott helyezkednek el, ahol a régi Ampero-n. Ugyanakkora, 4” méretű, színes LED kijelzője van, mint elődjének, bár az érintőképernyő funkció mintha itt gyorsabban reagálna, zökkenőmentesebb lenne a kezelése. Természetesen itt is lehetőség van a közvetlen fejhallgatóval való használatra, és az AUX bemenet segítségével a külső hangforrásból érkező zene, vagy zenei alap lejátszására.

 

Három lábkapcsolóval rendelkezik, de a funkcionalitást tekintve ez nem a klasszikus háromkapcsolós (preset fel, preset le, ctrl/tap) leosztást jelenti. A három lábkapcsoló ugyanis egy bankon belül három különböző preset (patch) elérését biztosítja, illetve átváltva Manual, avagy Stomp módra bármilyen effektblokk ki- és bekapcsolására alkalmasak. Ezt az átváltást a jobboldali lábkapcsoló hosszabban történő nyomva tartásával érhetjük el, a bankok között pedig két lábkapcsoló együttes megnyomásával tudunk navigálni (bank fel/ bank le). Véleményem szerint élő szituációban ez egy sokkal felhasználóbarátabb megoldás, mint a fent említett klasszikus leosztás. A baloldali lábkapcsoló hosszas megnyomásával a hangolót, a középsővel pedig a loopert érhetjük el. Ezzel a kiosztással nagyon praktikusan vannak kiosztva a legfontosabb funkciók.

A menürendszer valamelyest átalakult, de megmaradt a nagyon szemléletes, egyértelmű, felület, melyet sokan megszerettek az Ampero-ban. Az effektlánc szerkesztéséhez ötletes segítség, hogy az egyes blokkokon belül az effektek ésszerű módon tovább vannak kategorizálva. Például a 87 erősítő modell nem ömlesztve van egy listában, hanem az alábbi címkék szerint vannak rendezve: Clean, Drive, Hi-gain, Bass, Power amp. Ugyanígy a drive blokknál, ahol az Overdrive, Distortion, Fuzz, Bass drive kategóriák mindegyikéhez egy-egy külön lista tartozik. Ez így leírva talán bonyolításnak hangozhat, de a felületen navigálva jelentősen meggyorsítja a dolgokat, ha célzottan tudunk keresgélni a lehetőségek közül.

Az Ampero II összesen 12 effektblokk egyidejű használatára nyújt lehetőséget, továbbá itt már párhuzamos effektutakat is létrehozhatunk.

Természetesen ez az új verzió is támogatja az IR (Impulse Response) ládamodelleket, sőt kétszer akkora felbontású IR-ek kezelésére is képes, mint az előd (1024 pont helyett akár 2048 pontos felbontásúakat is). Mi több, a megnövekedett IR tárhely (10 IR helyett már 50 tároláságra képes) mellett beépített Celestion IR-eket is tartalmaz az egység, így akár a boltból hazavitt gyári példány is azonnal használható beépített IR ládamodellel, nem kell rá külsőt feltölteni. Ezen a ponton térjünk is át a fő kérdésre: hogyan is szól?

Hangminőség

Hotone Ampero II Stomp erősítőmodellező, effektprocesszor

Az első szembetűnő, nagyobb fejlődés a sima (IR mentes) ládaszimulációkkal kapcsolatban ért. Az Ampero II Stomp-ban ugyanis eléggé realisztikus élményt biztosítanak a saját ládamodellek is. A teszt során meglepő módon a klasszikus ládablokk elemei a beépített IR-rekkel összevethető hangminőséget, és játékérzetet produkáltak. Ez régebben nem volt megszokott. A ládamodelleknél több (virtuális) mikrofont is alkalmazhatunk, ezáltal több lehetőség nyílik a sound finomhangolására. Más effektblokkoknál is felfedezhető, hogy jobban paraméterezhetők az egyes effektek (pl.: mélyebben bele lehet nyúlni egy-egy delay pedálba stb.), ezáltal minden flexibilisebben alakítható az egyéni igényekhez.

Tesztelés során, ahogyan egy számomra inspiráló preset kikeverésén dolgoztam sokszor végletes eredményekbe is ütköztem, például az erősítőblokk tekergetésénél. A potméterek teljesen másképpen reagáltak más-más erősítők esetében, akárcsak az életben. Nagyon sok lehetőség van ebben a multieffektben, ezért nem szabad megijedni az esetleges „sarkos” eredményektől, hanem csakis a fülünkre hallgatva, a paramétereket bátran állítgatva kell keresgélni a számunkra egyre jobban tetsző beállítást.

A régi Ampero-val kapcsolatban is nagyon pozitív élményem volt játékérzet tekintetében, nem volt ez másképpen az új II-es változattal sem.

Összegzés, ajánlás

A Hotone Ampero II Stomp egy rendkívül kompakt, nagyobb pedálboardokba, további effektek közé jól integrálható, ugyanakkor önmagában is tengernyi lehetőséget rejtő multieffekt. Aki nem igényli a beépített expression pedált, inkább cél a kisebb méret, esetleg csak szobai, vagy stúdió körülmények között használja a multieffektjét, annak egyértelműen ez a nyerő választás a kettő közül.  Felhasználóbarát kezelőfelülete, jól átlátható menüje alkalmassá teszi, akár első multieffektnek azoknak, akik eddig csak analóg eszközöket használtak.

Aki klasszikus, csöves erősítőt használ, annak is egy kiváló all-in-one tartalék, illetve póteszközt jelenthet, mert helyigénye szinte nulla és bizony csőhiba, vagy egyéb galiba esetén megmentheti a bulit. Természetesen a megfelelő módón kikevert hangszínekkel el is vihet a hátán egy bulit nem csak, mint pót-, hanem mint főeszköz.

Technikai adatok

Hárommagos DSP chip, ESS Sabre AD/DA konverterek
Digitális jelfeldolgozás: 44,1 kHz /24 bit mélység
Frekvenciatartomány: 20Hz - 20kHz
Dinamikus tartomány: Max. 127dB (digitális-analóg)
Effektek: 460 db (beleértve a globális EQ-t)
Effekt blokkok száma: összesen 12 egyidejű effekt
Tárhely: 300 patch, 50 felhasználói IR hely
Effektblokkok: erősítőmodellek: 87 db, ládamodellek: 68 db, továbbá több, mint 180 féle effekt
Looper: Sztereó, 60 másodperc hosszra képes
Bemenetek: 2 db 1/4-es (6,3 Jack) mono/stereo bemenet, 1db 1/8"-os jack stereo Aux In bemenet, 1db 1/4"-os (6,3 TRS Jack) külső lábkapcsoló bemenet (EXP/CTRL), Egy 1/4"-os (6,3 TRS Jack) szimmetrikus stereo effekt hurok bemenet
Kimenetek: 2db 1/4″-es (6,3 Jack) szimmetrikus sztereó kimeneti aljzat, 1db 1/4″-es (6,3 Jack) szimmetrikus effekt hurok kimenet, Egy 1/8″ (3,5 jack) sztereó fejhallgató kimeneti aljzat
Képernyő: 4″ 800 x 480 színes érintőképernyő
USB-port: USB 2.0 Type-C port, támogatja az USB Audio 2.0-t.
IR-támogatás: 50 hely, 24 bites/44,1 kHz-es mono WAV fájlok formájában
20 klasszikus Celestion hangszóró IR-t tartalmaz
Midi: in, out/thru
Áramellátás: 9-18V DC, 800mA (9V DC adapter tartozék)
Méretek: 185mm x 145mm x 58mm
Súly: 1050g

További Hotone effekteket talász ezen a linken, további gitáreffekteket pedig ezen a linken

- Borbély Tamás | Zenész Magazin teszje

Hozzászólások

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása