Milyen zongorát vegyek a gyereknek?

2017. november 4.

Ilyen esetben a legjobbat szeretnénk a gyermekünknek, ugyanakkor attól is tartunk, hogy hamar megunja a zongorázást, fölöslegesen vettük meg a hangszert. Másik oldalról pedig félünk attól, hogy nem megfelelő zongorát vásárolunk gyermekünknek, ami nem motivál, vagy néhány hónap tanulás után azt veszi gyermekünk észre, hogy a hagyományos zongorához átülve nem tudja eljátszani azokat a darabokat, amelyeket az otthoni digitális zongorán gyakorolt, mert annak mechanikája annyival gyengébb (egyszerű tanulómechanika).

Ha csak az utóbbi szempontot néznénk, akkor azt mondhatjuk, hogy a legjobb választás a gyermekünk digitális zongorájának - ha mondjuk, a Yamaha márkát nézzük - akkor a kb. 900.000 Ft-nál kezdődő CLP-675-ös széria, amelyben a legfejlettebb Yamaha mechanika, a Grandtouch található meg. (Illetve, egyel még fejlettebb a Counterweight-ellensúllyal épített CLP-685, de azt már leírni sem merem :)) Ez az a mechanika, amely hosszú távon, a haladó tanulóknak és gyakorlott zongoristáknak is megfelel, ezt nem fogja „kinőni” a gyermek. Azt gondolhatnánk, hogy ilyen profi mechanika a felnőtt zongoristáknak kell, amiben van is logika, de az ironikus az, hogy a gyermekeknek kb. 8-9 éves korában alakul ki az az izomzata, amely a finom motorikus mozgásokért felel. Ha valaki ebben a korban nem professzionális digitális zongora mechanikán vagy hagyományos pianínón, zongorán gyakorol, akkor felnőtt korában, ha úgy hozná a sors, hogy professzionális zongorista szeretne lenni, óriási hátránnyal fog indulni, a többi zongoristához képest. No persze, ki tudja a kislányáról, kisfiáról, hogy akar-e majd később zongorista pályára lépni, de tudnunk kell, hogy már a digitális zongora vásárlásával (vagy annak nem lecserélésével) befolyásoljuk azt is, hogy később milyen szintre fog tudni eljutni.

Yamaha Clavinova Grandtouch

Azt, hogy ilyen felsőkategóriás zongorát veszünk-e, két dolog is befolyásolhatja: meg tudjuk-e engedni ezt a kategóriát magunknak, illetve, bízunk-e abban, hogy a gyermekünk megszereti a zongorázást.

Tanítványaim szüleinek azt szoktam mondani, hogy ha meg tudják engedni maguknak ezt az árkategóriát, csak attól félnek, hogy mi történik, ha megunja a gyerek a zongorázást, akkor egyrészt azt vegyék figyelembe, hogy a digitális zongora kelendő árucikk, használtan, bár olcsóbban, mint ahogy megvásárolták, mindig el fogják tudni. Ezeknek a termékeknek egyáltalán nem úgy csökken az áruk, mint az elektronikai eszközöknek. Ha népszerű digitális zongorát vásárolnak, akkor a jelen pillanatban kijelenthető, hogy 20-40% veszteséggel túl lehet adni a zongorán. Azt kell ilyenkor megvizsgálni, hogy az az összeg, amennyivel kevesebbért adnak túl a zongorán, az megéri-e azt, hogy pár éven keresztül hasznos időtöltéssel köti le a gyermek magát. Viszonyítva például egy egyhetes sítábor költségéhez, amíg ez utóbbi egy rövid élmény, a zongoratanulás hosszabb távú, hasznos időtöltés, amelynek a pozitív hatásai évtizedek múlva is érezhetőek.

Érdekes módon, ez az a kor, amelyben a megtanult zongoradarabok olyan jól rögzülnek a gyermek szivacsként működő memóriájába, hogy ezekre a dalokra, zongoradarabokra több tíz év múlva is emlékezni fognak. Ahogy egyik korábbi tanítványom apukája mondta, még máig rákérdeznek gyermeküknél, hogy emlékszik-e arra a dalra, amit 9 évesen tanult, és kimondhatatlan öröm és nosztalgia az, amikor újra eljátssza a gyerekkorában tanult dalt.

Továbbá fontos, hogy ha megunja a gyerek a zongorázást, akkor ne essenek kétségbe. Nyugodtan lehet „pihenő” időszakokat tenni a tanulásba. A tapasztalat az, hogy a zongorázáshoz való jó hozzáállás és a sikerélmények egy életen keresztül tartanak, akik nem lépnek zongorista pályára, azok néha pár évre, évtizedre abbahagyják a zongorázást, de folyamatosan le-leülnek játszani, tanulni. Pláne most, amikor egy rövid sikerélményért elég egy telefonos vagy táblagépes zongora oktató applikációt elindítani, ami ugyan a zenetanárt nem helyettesíti, de gyors sikerélmény eléréséhez, újramotiválódáshoz elegendő.

Yamaha Clavinova

Az is előfordult jó pár esetben, hogy a zongorázással kedvet kapott egy gyermek a zenéléshez, de végül más hangszeren próbálta ki magát, és annak tanulását folytatta élvezettel. A zongoratanulás semmiképp sem elvesztegetett idő, még akkor sem, ha időszakosan néha leállnak a tanulásban.

Érdemes utána nézni a neten, hogy milyen sok pozitív hasznosság köszönhető a zenetanulásnak, és kiemelten a zongoratanulásnak: a jobb és bal agyféltekét egyformán megdolgoztatja, javítja a finommotorikus készségeket, a koordinációt, a szociális készségeket. Sok vizsgálat alátámasztja, hogy a zenét tanulók jobban teljesítenek matematikában, nyelvtanban, jobban kommunikálnak.

Összefoglalva:

  • a zenetanulás nagyon hasznos, az a gyermek, aki zenélni tanul, jobban fog teljesíteni másban is a korosztályánál
  • ha a gyermek megunja a zongorázást, nem kell kétségbe esni, nagy valószínűséggel még sokszor fogja érezni a késztetést, hogy folytassa, de az is lehet, hogy más hangszeren fogja folytatni a zenetanulást
  • ha megunja a zongorázást, a digitális zongorát könnyedén el lehet adni
  • pont a gyermekeknek lenne a legfontosabb, hogy lehetőség szerint pianínón vagy zongorán játsszanak, de mivel a digitális zongora annyival praktikusabb otthonra, abból a lehető legjobb mechanikájú modelleket érdemes választani
  • a 8-9 éves korban használt zongora minősége befolyásolja, hogy milyen szintre tud majd eljutni

H. Éva zongoratanár

Hozzászólások

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása