Fujigen (FGN) J-Standard Odyssey Traditional teszt – japán tradíció és minőség

2023. január 12.

A japán Fujigen hangszergyártó cég nem kis múltra tekint vissza, ugyanis a hatvanas években kezdte pályafutását, eleinte klasszikus, vonós hangszerekkel majd később akusztikus gitárokkal, pár évre rá pedig már elektromos hangszereket is gyártott. A cég Japán legmagasabb hegyéről (Mount Fuji) kapta a nevét. A „gen” szó jelentése pedig: húros hangszer.

Többek között az Ibanez, az Aria és a Fender hangszerek „Made in Japan” változatainak legtöbbje is Fujigen gyárban készült és készül is a mai napig. Saját hangszereik főleg a klasszikus irányokról ismertek, vagyis túlnyomó többségben Telecaster (Iliad), Stratocaster (Odyssey) és Les Paul (Neo Classic) jellegű gitárok, igaz akad néhány modernebb darabjuk is (Mythic és Flame széria). Jelen tesztünkben egy J-Standard Odyssey Traditional gitárt veszünk jobban szemügyre.

 

FGN J-Standard Odyssey Traditional, Ivory, puhatok

 

Összerakás, kényelem

Az FGN J-Standard Odyssey Traditional nem más, mint egy kissé modern Strato. Azért használom a „kissé” szót, mert az egész konstrukció nagyon is a tradicionális gyökereken alapszik, de néhány régi Fender-jellegű megoldás bizony továbbfejlesztésre került. A nyak test kapcsolat a szokásos „kocka” alak helyett kissé le lett kerekítve a kéz felőli oldalon, ezzel is kényelmesebbé téve a felsőbb fekvések elérését. A testforma sem egy az egyben egy klasszikus Strat-copy. Nagyon hasonlít, de az FGN szarvai vékonyabbak, a koptató lap markánsabb vonalvezetéssel és sarkokkal rendelkezik, és kisebb méretű az „ősi” koptató formánál, a fejforma nyújtottabb. Ezek a kis eltérések kecsesebbek összképet és egyedi megjelenést kölcsönöznek a hangszernek.

A bundozás tekintetében a Fujigen hangszerek egy teljesen egyedülálló megoldással rendelkeznek. Ahogyan a legtöbb FGN hangszer, úgy a J-Standard Odyssey Traditional is C.F.S. (Circle Fret System) bundozással készült. Ennek a konstrukciónak a lényege, hogy a bundok nagyon kis mértékben C-alakúra vannak hajtva, olyan módon, hogy a „C” alak szája a fej felé néz. Ennek köszönhetően a húrok mindenhol 90 fokos szöget zárnak be a bundokkal. Normál bundozás esetén ez ugye nem teljesül a nyak nyílása miatt. Ez a megoldás, hogy a bund-húr találkozási pontok mindenhol derékszögűek, pontosabb intonációt tesz lehetővé, és elméletileg a hangkitartásra is kedvező módon hat, nagyobb sustain-t produkálva. Ez a „C” alakú kompenzált bundozás egy nagyon enyhe beavatkozás, szabad szemmel szinte észre sem vehető, nagyon alaposan meg kell vizsgálni a bundokat, hogy bármit is érzékeljünk a megváltozott geometriából, sőt bevallom én játék közben sem nagyon éreztem semmilyen eltérést. Tehát egyáltalán nem kell tartani a kényelmetlenségektől, csupán élvezni kell az előnyeit.

A gitár egyébként extra kényelmes. Ahogyan leemeltem a falról tökéletesen beállított nyak, és zörgésmentes, alacsony, sportos húrnyomás fogadott. Gyárilag olyan felkészült állapotban volt a gitár, hogy azonnal színpadra lehetett volna vele menni. Egy beállítás persze nem nagy művelet, de ha egy gitárt úgy vesz kézbe az ember a hangszerboltban, hogy az a legjobb formáját mutatja, és nem kell elképzelni, hogy „vajon milyen lehet, ha kényelmesre van beállítva?” – az bizony nem hátrány. Számomra ez a momentum is az igényességet és a japán precizitást dicséri.

A tremolója két ponton felfüggesztett vintage jellegű (nem Floyd Rose) megfelelően stabil, jól használható. A kar nem a klasszikus betekerős módon működik, hanem egy kis csavarral rögzíthető, illetve a feszessége állítható, ezáltal teljesen holtjátékmentesen használható. A hangolókulcsok bár nem satusak, de megfelelően jól tartják a hangolást, még tremoló használat esetén is.

Hang

Az FGN J-Standard Odyssey Traditional hangját tekintve egy nagyon korrekt tradicionális Start soundot hoz az első három pickup pozícióban (nyak, nyak + közép, közép). Ahol bejön a híd humbucker ott már nyilván eltolódik a dolog egy harapósabb irányba.

A nyaki és a nyak-plusz-közép állás etalon Stratocaster soundot produkál. Nyaki pozícióra a szép kerek, köztes állásban pedig a jól megszokott „kikönnyített” szellősség a jellemző. Meglepő módon a közép-állás is tetszett nekem, pedig én semmilyen hangszeren nem igazán vagyok rajongója a középső single-coil hangszedő önmagában való használatának. Számomra nagy értéket képvisel a nyaki, vagy a hídi szedőkkel együttműködve, de önmagában sosem tudtam megbarátkozni vele. Ezen a hangszeren viszont még ez az állás is tetszett, nem volt benne az a kellemetlenül orros hang, amely általában a középső hangszedőkben zavarni szokott. A hídi humbucker felezve is teljesen jól működik, nem esik össze hangkép, nem gyengül el a dolog, hanem valóban single-coil-szerű soundot produkál. Humbuckerként használva pedig valóban megmutatja oroszlánkörmeit a hangszer. Nagyon keményen, rockos módon harap, anélkül, hogy bántóan harsány lenne. Összességében elmondható, hogy ezek a saját gyártású FGN hangszedők nagyon jó összhangban dolgoznak a testtel, a fával, magyarán magával a hangszerrel.

Összefoglalás, ajánlás

A Fujigen J-Standard Odyssey Traditional egy kiválóan összerakott hangszer. Ha valakit vonz a Stratocasterek világa és nyitott a kissé modernebb megfejtésekre, annak kiváló társa lehet ez a gitár. A felezhető humbuckernek köszönhetően kifejezetten sokszínű hangszerről van szó, mely a tradicionális Strat hangot igénylő műfajoktól kezdve (blues, country, funk, stb.) a keményebb stílusokig mindenféle zenei területre kaput nyit. Aki tehát egy kiváló „fat-strat” gitárra vadászik a korai Fenderek kisebb kényelmetlenségei nélkül, annak a Fujigen J-Standard Odyssey Traditional mindenképpen megér egy próbát!

Technikai adatok

Stratocaster testforma
Nyak-test kapcsolat: csavarozott
Test: éger
Nyak: jávor
Fogólap: rózsafa
Menzúra: 648 mm (25.5")
Érintők: 22 (medium) C.F.S.
Hangszedő: FGN OS-2N (nyak), FGN OS-2RW (közép), FGN XPERT-HF (híd)
Elektronika: 1 hangerő, 1 hangszín, 5-állású pickup váltó, Coil Tap mini kapcsoló
Szerelékek: nikkel/króm
Húrláb: FGN FJTR-S2P
Kulcsok: Gotoh SD91-05M
Szín: fehér (Ivory), fehér kopólap
Tartozék: puhatok

További elektromos gitárokért kattints ide, további FGN gitárokért kattints ide

Hozzászólások

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása