Fender Hammertone effektpedálok – teszt

2022. július 12.

A Fender név hallatán elsőre talán mindenki a történelmi jelentőségű Stratocaster és Telecaster gitárokra gondol, vagy éppen a legendás Jazz Bass és Precision basszusgitárokra, esetleg a kiváló erősítőire, de semmiképpen sem effektpedálokra. Nem is csoda, hiszen az óriási múlttal rendelkező cég csupán pár éve kezdett az effektpedálok gyártásába. Idén kihozta a Hammertone névre keresztelt kedvező árú sorozatot, mely kilenc tagot számlál. Az alábbiakban áttekintjük a sorozat jellemzőit, illetve néhány pedált részletesebben szemügyre is veszünk.

Fender Hammertone

Az effekt sorozatról

A széria minden pedálja ugyanolyan kasznit kapott, nevezetesen egy masszív alumínium házat, melynek színe szürke, felülete enyhén érdes, rusztikus. A pedálok három, vagy négy potméterrel és esetleg egy vagy két mini kapcsolóval rendelkeznek. Funkciójukat tekintve értelemszerűen pedálfüggő, hogy éppen mit paraméterezhetünk ezekkel az kezelőszervekkel.  Potmétereik design-ja hajaz a Twin Reverb, vagy Black Face erősítőkön már jól megszokott kinézetre. A potméterek közepén egy „F” betű díszeleg, mely természetesen a tradicionális Fender felirat eredeti betűformátumával rendelkezik. A széria minden egyes tagjának esetében az állapotjelző LED színe megegyezik az adott pedál feliratának színével, ami az esztétikum mellett egyben praktikus is. Például ha egy pedálboard-on több Hammertone effekt foglal helyet, akkor így még egy sötétebb színpadon is a színkódok alapján könnyedén elnavigálhat az ember.

Az analóg pedálok (torzítók) true bypass-os, a digitális effektek (moduláció, téreffektek) pedig analog-dry-through jeláteresztéssel rendelkeznek, vagyis kikapcsolt állapotban nem nyúlnak bele a hangszínbe. A be- és kimenetek a pedálok „északi oldalán”, vagyis a tetején találhatóak, így zsúfoltabb, vagy kisebb pedálboardokon egészen helytakarékos módon helyezhetők el.

Összességében elmondható, hogy az összerakást és megjelenést értékelve könnyedén egy magasabb árkategóriába is sorolhatnánk őket. Következzenek az egyes effektpedálokkal kapcsolatos tapasztaltok!

Fender Hammertone Reverb

Fender Hammertone Reverb gitár pedál

 

Ez az effekt három klasszikus reverb típust kínál egy pedálban. Room, Hall és Plate jellegű terek közül egy mini kapcsolóval (Type) választhatunk. Egy másik, Tone kapcsoló felel a térhangzás hangszínért, mellyel sötétebb, illetve magas-dúsabb módon alkalmazhatjuk a lecsengést. A Tone kapcsolón kívül a Damp potméter is a hangszínezésért felelős. Ezzel a két lehetőséggel nagyon könnyedén ízlés szerinti közegbe lehet helyezni a gitár-soundot. A Time potméterrel a lecsengés hosszát, a Level-lel pedig annak mértékét állíthatjuk be. 

Fender Hammertone Flanger

Fender Hammertone Flanger gitár pedál

 

Ez a pedál elég sok lehetőséget kínál. A háromállású Res rezonancia kapcsolóval az effekt intenzitását választhatjuk meg, a kétállású Type kapcsolóval pedig két alapvető flanger sound közül választhatunk: egy enyhébb, és egy vadabb jellegű közül. E két kapcsolóhoz még hozzá jönnek a szokásos Depth (effekt mélység, másképpen az effekt mértéke) és Rate (vagyis a sebesség) potméterek, illetve a Manual potméter, mellyel a késleltetés idejét tudjuk beállítani, ugyanis a pedál által az eredeti jelünk mellé egy késleltetett, eltolt jelet is kapunk. A Manual növelésével szélesebb érzetet kaphatunk. Ezekkel a kontrolokkal nagyon sok lehetőség közül válogatatunk, akár egészen extrém hangszínek is könnyedén létrehozhatók.

Fender Hammertone Chorus

Fender Hammertone Chorus gitár pedál

A kórus effekteknél klasszikusnak mondható Depth (effekt mélység) és Rate (sebesség) potméterek mellett található egy Level poti is, mellyel a dry/wet arányt állíthatjuk. Ez egy kulturált, jó megoldás, hogy ne legyünk rákényszerítve a Depth használatára az effekt mértékének megválasztásakor, hanem az valóban csak a kívánt mélység kalibrálására szolgáljon. Így a Level potméter segítségével az ízlés szerint kitekert kórus hangzással tetszőleges mértékben fűszerezhetjük száraz hangunkat. A háromállású Type kapcsolóval három különböző „dúsítás” közül választhatunk, a Tone pedig két különböző (egy sötétebb, és egy fényesebb) hangszín beállítását teszi lehetővé. Ezzel a pedállal az enyhe, épphogy színező kórus hangzástól egészen szélsőséges, „UFO” hangszínekig minden kitekerhető.

Fender Hammertone Delay

Fender Hammertone Delay gitár pedál

Három alapvető delay típust tartalmaz – Digital, Analog, Tape –, melyek közül a Type kapcsolóval választhatunk. A tesztelés során azt tapasztaltam, hogy ezek a típusok eléggé közel állnak egymáshoz. A digitális verzió valóban hiteles, tisztán visszaadja az eredeti hangot, viszont az analóg, és tape verziók ehhez eléggé közel állnak, mondhatni túl tiszták.

Véleményem szerint például az analóg delay-nek már rögtön az első feedback-nél is sötétebb tónusúnak kellene lennie, mint amit itt kapunk. Ezt szem előtt tartva ez a pedál inkább azoknak kedvez, akik a digital-delay féle sterilebb visszaverődést szeretik, és a Type kapcsolóval inkább csak azt mozdítják el ilyen, vagy olyan irányba. Egy kétállású Mod kapcsolóval a visszhangra rátehetünk kórus-jellegű modulációt, melyet két belső trimmer potival finomhangolhatunk (depth, rate). Ezeken kívül a klasszikus delay-hármas kontrolok találhatók még a pedálon: Time (hossz), Feedback (visszhangok száma), Level (visszhangok mértéke, hangereje).

Fender Hammertone Space Delay

Fender Hammertone Space Delay gitár pedál

A korábban említett Delay pedálhoz nagyon hasonít: a klasszikus hármas vezérlés – Level, Time, Feedback –, a Mod kapcsoló, melyhez belső trimmer potméterek tartoznak ugyanúgy megtalálhatók itt is. A fő különbség, hogy nem a delay jellege választható meg (ami jelen esetben ez egy fixen beállított tape delay) hanem egy visszaverődési ritmus pattern. Ezt egy háromállású Pattern kapcsolóval választhatjuk ki. Ez a pedál jól alkalmazható ambient hangzásoknál, vagy kifejezetten a visszaverődés ritmusára épülő arrange-ok, riffek létrehozásánál (pl.: a U2-ban The Edge által alkalmazott gitározásnál).

Fender Hammertone Overdrive

Fender Hammertone Overdrive gitár pedál

Blues-os karakterű, tehát alapvetően közép-dús, de koránt sem nazális, nem orros hangú overdrive pedál. A műfajnak megfelelő torzítással rendelkezik, tehát egy low-gain pedálról beszélhetünk. Tiszta erősítőn kiválóan alkalmas egy kellemes, meleg alapszövet létrehozására, szóló hangszín kialakításra, ugyanakkor egy enyhén túlhajtott erősítőt akár könnyedén a „magasba is röpíthet”. A klasszikus három potméter – Gain, Volume, Tone –mellett helyet kapott egy negyedik Pre-Mid Boost tekerő is, mely véleményem szerint egy óriási ötlet. Ezzel a potméterrel a viszonylag transzparensebb, csak enyhén közép-domináns sound-tól a Tube Screamer-jellegű, durvább középemelésig el lehet jutni. Mivel nem egy kapcsoló látja el ezt a feladatot, hanem egy potméter, így folytonos átmenet képezhető a két szélsőség között, vagyis sok jól használható lehetőség nyílik a felhasználó előtt. Gyakorlatilag bárki könnyedén megtalálhatja a neki megfelelő középemelés mértékét, mely az overdrive pedálok esetében bizony kardinális kérdés. Bevallom, hogy nekem a tesztelt hat pedál közül ez volt a kedvencem.

A fentiekben részletezett pedálokon kívül a sorozat tartalmazza még a Fuzz, Distortion, illetve a Metal névre keresztelt pedálokat is.

Összefoglalás, ajánlás

A Fender Hammertone széria nagyon jó ár-érték arányú effektpedálokat kínál. Méretüket tekintve viszonylag kicsik, továbbá az aljzatok elhelyezése lehetővé teszi a helytakarékos felhasználást. Hangminőségük bőven hozza az árnak megfelelő szintet, sőt bizonyos esetben felül is múlja azt. Ha valaki viszonylag kevesebb összegből szeretne egy korrekt kis pedálboardot építeni, akkor annak mindenképpen ajánljuk a Hammertone effektek kipróbálását!

Technikai adatok

Méretek: 83 mm x 127 mm x 64 mm
Áramellátás: 9V DC adapter, center negatív (nem tartozék), vagy 9 V elem
Kikapcsolt állapotban a jeláteresztés jellege: True bypass
6.3”-as, jack-es bemenet és kimenet
Állapotjelző LED: színkódolt
Alumínium ház
Potméterek, kapcsolók: pedál specifikusak

További Fender gitár effektekért kattints ide, további gitár effektekért kattints ide

Hozzászólások

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása