Zoom Essential sorozat – három új 32 bit lebegőpontos felvevő

2024. március 8.

A hordozható felvevők legszélesebb palettáját kínáló japán Zoom cég a 2024-es NAMM Show-n mutatta be új Essential sorozatú felvevőit.

A három új modell a Zoom népszerű H1, H4, és H6 kézi felvevőinek új generációját képviseli. A típusnévben megkapták az Essential előtagot és elődjeik tudását viszik tovább egy óriási különbséggel, mindhárom modell 32 bites lebegőpontos felbontás képességével rendelkezik, ami feleslegessé teszi a monitorozást és a gain folyamatos állítgatását.

Bár a 24 bit felbontás elméletileg nagyon nagy dinamika tartomány feldolgozását teszi lehetővé (elvileg 144 dB körül), ha a bemeneti szint túl nagy vagy túl kicsi, akkor mégis problémák jelentkezhetnek. Abban az esetben, ha a viszonylag átlagos bemeneti szinthez képest hirtelen extrém hangos jel érkezik, akkor a 16 vagy 24 bites felvétel torz lesz, és ezen az sem segít, ha lejjebb húzzuk a szoftverben a szintjét. A 32 bit lebegőpontos technológia esetében egyszerre ugyanúgy 24 bit felbontás szólal meg, csak ez a 24 bites „ablak“ tologatható. A torz felvételt lejjebb húzva az tisztává válik, de alul-vezérelt felvételek esetében is jótékony hatása van a nagyobb felbontásnak, feljebb húzva a felvételt a digitális zajküszöb kevésbé emelkedik.

Zoom Essential

A 32 bit lebegőpontos technológia – pláne kombinálva a kettős A/D konverterrel (H4essential és H6essential) – azt jelenti, hogy gyakorlatilag beállás, próbafelvétel nélkül is el lehet kezdeni felvenni, nem „lőhetjük túl“ vagy vezérelhetjük alul a felvételt még extrém körülmények között sem. Főleg egyszeri, megismételhetetlen felvételek esetében ennek óriási jelentősége lehet.

Mindhárom új Essential felvevő külseje kissé átalakult, szögletesebb, mondhatjuk, hogy futurisztikusabb dizájnt kaptak. A H1essential frissített, de még monochrom kijelzővel rendelkezik, míg a két nagyobb modell nagyobb, színes LCD kijelzőt kapott. Mindhárom eszköz microSDXC kártyára dolgozik (1 TB-ig) és AC adapterrel (tartozék) USB-C porton keresztül, valamint elemmel is üzemeltethető. Az Essential sorozat modelljei a világtalan vagy látássérült felhasználók számára is könnyebben kezelhetők mert a menüben navigálva az eszköz hangszóróján vagy fejhallgatón keresztül hangos menü szólal meg. A felhasználóknak angol, spanyol, francia, japán, német, olasz és kínai nyelv áll rendelkezésére. *

Zoom H1e diktafon/hangrögzítő

Zoom H1essential

Ez a sorozat legegyszerűbb darabja, 90 fokban elhelyezett X/Y mikrofonokkal szerelték fel, melyek maximum 120 dB hangnyomást tudnak kezelni és 96 kHz mintavételi frekvenciával dolgozik. Még ez a legkisebb változat is olyan hasznos funkciókkal rendelkezik, mint a rájátszás (overdub), automatikus felvétel, pre-record és a lejátszás sebességének állíthatósága. Ha az eszközt PC, Mac, iOS, vagy Android eszközhöz csatlakoztatjuk, USB mikrofonként is használhatjuk, miközben az SD kártyára is rögzíti a jelet.

Zoom H1e diktafon/hangrögzítő

A H1essential modellt 3,5 mm-es mini jack mikrofon/vonal bemenettel és 3,5 mm-es fejhallgató/vonal kimenettel, valamint beépített hangszóróval látták el. A Zoom Essential sorozatának legkisebb felvevője ideális társa lehet zenészeknek, zenekaroknak, riportereknek, tartalomkészítőknek és filmeseknek.

Zoom H4e diktafon/hangrögzítőZoom H4essential

A népszerű H4 modell nyomdokain járva ez a felvevő már két, mikrofonelőerősítvel ellátott XLR-1/4″ TRS kombó bemenetet kínál, mindkettő fantomtápot is tud biztosítani. Emellett itt is jelen van a két X/Y mikrofon, így összesen négy sávra tudunk rögzíteni. Ez a változat 130 dB hangnyomást tud kezelni és 96 kHz mintavételi frekvenciával dolgozik. A 32 bit lebegőpontos technológia mellett ezt az eszközt már dupla A/D konverterrel szerelték fel.  Kisebb bejövő jel esetében az érzékenyebb, High-gain A/D konverter dolgozik, hangosabb jelforrás esetén pedig a kevésbé érzékeny, Low-gain A/D konverter. Mindez lehetővé teszi, hogy torzításmentes, alacsony zajszíntű felvételeket készítsünk, anélkül, hogy a gain szintet állítanunk kellene. Ez a modell már nagyméretű színes LCD kijelzővel büszkélkedhet, melyen a beépített keverő beállításait jól követhetjük. A hangerőszinteket sávonként állíthatjuk, a hullámforma kijelző még tovább könnyíti a beállítást.

Zoom H4e diktafon/hangrögzítőAz opcionálisan beszerezhetünk BTA-1 Bluetooth adaptert, ami megteremti annak a lehetőségét, hogy iOS eszközzel távolról kezeljük a felvevőt, de Bluetooth timecode eszközöket is párosíthatunk a felvevővel audió és videó szinkronizáláshoz. A Zoom H4essential is használható USB mikrofonként, valamint 4-in/2-out audió interfészként is. A mikrofon/vonal/fejhallgató be- és kimenetek itt is 3,5 mm-es mini jack formájában állnak rendelkezésünkre. A két X/Y mikrofon, valamint az XLR/TRS bemenetekre csatlakoztatható mikrofonok a legkülönbözőbb felvételi szituációban is megteremtik a kiváló minőségű, négysávos, torzításmentes felvétel lehetőségét, legyen szó, zenekari próbáról, színpadi felvételről, interjúról vagy filmhang rögzítéséről.

Zoom H6e diktafon/hangrögzítőZoom H6essential

A sorozat legnagyobb modellje a H6essential szinte már egy mobil stúdió, mellyel akár hat sávra rögzíthetünk egyidejűleg. Ezen az eszközön négy XLR-1/4″ TRS kombó bemenet áll rendelkezésünkre, melykehez akár dinamikus, akár kondenzátor mikrofont is csatlakoztathatunk. Ha pedig nem használjuk az X/Y mikrofonokat, a kapszula egy mozdulattal levehető, mert az a gyártó 3.0 cserélhető mikrofon kapszula rendszerének része. Helyette másféle mikrofon kapszula is felrakható, ha pedig erre sincs szükségünk, akkor tartozék zárófedéllel lezárhatjuk az egység csatlakozási helyét. A 32 bit lebegőpontos felvételi technológiával dolgozó X/Y mikrofonok 135 dB hangnyomást tudnak kezelni és 96 kHz mintavételi frekvenciával dolgoznak. Ezt a készüléket is dupla A/D konverterrel szerelték fel.

Zoom H6e diktafon/hangrögzítő

A nagyméretű színes LCD kijelző a H6essential modellnél a felvevő felénk eső alsó részére került, mert az eszköz felső harmadát a track-váltó gombok uralják, a felvevő középső részén a transport (Stop, Recording, Play/Pause stb.) gombokat helyezték el és természetesen ennél a változatnál is rendelkezésűnkre áll a sávonkénti keverés lehetősége, amit a színes LCD kijelzőn követhetünk. A mikrofon/vonal/fejhallgató be- és kimenetek itt is 3,5 mm-es mini jack formájában állnak rendelkezésünkre.

Zoom H6e diktafon/hangrögzítőA H6essential is felruházható Bluetooth képességgel az opcionálisan beszerezhető BTA-1 Bluetooth Adapterrel, az egység használható USB mikrofonként is. Ha USB-C kimeneten keresztül a felvevőt PC, Mac, iOS, vagy Android eszközhöz csatlakoztatjuk, a H6essential 32 bit lebegőpontos 6 in/2 out audió interfészként használható, miközben az SD kártyára is rögzít.

Zoom H6e diktafon/hangrögzítőA 32 bites lebegőpontos felvételi technológiának és a dupla AD konvertereknek köszönhetően a H6essential a kivételesen széles dinamikatartományban képes klippelés-mentes felvételeket rögzíteni. Zenekari felvételnél a négy bemenetre csatlakoztatott négy mikrofonnal négy hangszert tudunk felvenni, miközben az X/Y mikrofonokkal sztereóban rögzíthetjük az egész zenekar játékát. Ha pedig podcast célokra szeretnénk használni a hatsávos Zoom-ot, és nem lenne elég a négy mikrofon bemenet, az X/Y mikrofon kapszulát EXH-6e kapszulára cserélhetjük és így további két XLR bemenetre teszünk szert. A robosztus H6essential filmes alkalmazásokban hatsávos field rekorderként is kiválóan teljesít, és akkor még közel nem soroltuk fel ennek cserélhető kapszulás kézifelvevőnek az összes felhasználási lehetőségét.

Az eszköz a felvételeket WAV formátumban (mintavételi frekvencia: 44.1/48/96 kHz, felbontás: 32 bit lebegőpontos monó/sztereó) rögzíti microSDHC kártyára 4-32GB-ig, microSDXC kártyára 64GB-1TB-ig. Mindhárom új Zoom Essential sorozatú kézi felvevő boltokba kerülése 2024. második negyedévére várható.

További Hordozható felvevő/diktafonért kattints ide, további Zoom Hordozható felvevő/diktafonért kattints ide

Hozzászólások

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása