Fender American Professional elektromos gitárok

2017. április 3.

A Fender már a múlt év vége felé jelezte American Professional sorozatát, végül a 2017-es téli NAMM Show alkalmával ismerhettük meg az új gitárokat, amelyekből az első modellek már meg is érkeztek budapesti boltunkba

Az új széria a Fender klasszikus hangját és stílusát kombinálja mai, modern jellemzőkkel. Új pickupok, új nyak profil, új színek, és két új modell, a Jazzmaster és a Jaguar. Hogy megkönnyítsük a tájékozódást, egy helyre összegyűjtöttünk mindent, amit érdemes tudni az új Fender családról...

Akkor mi az újdonság ezekben a gitárokban?

Fender American Professional elektromos gitárok

Mielőtt egyenként megvizsgálnánk az új Fender széria modelljeit, lássunk először néhány olyan tulajdonságot, ami az American Professional sorozat mindegyik hangszerére jellemző.

Mindegyik gitár a Fender új "Deep C" nyak profiljával készül. Ezt az új dizájnt talán úgy lehetne legjobban leírni, hogy valahová a "Modern C" (a hagyományos "C" laposabb változata) és az "U" (amit már kissé vastagabbnak érzünk) profil közé esik. További közös jellemző a keskeny-magas érintő. A Fender úgy kommunikálja, hogy a gitárjain eddig megszokott Medium Jumbo érintőkhöz képest az új érintők keskenyebbek és magasabbak.

A megváltozott érintők a modern, 9,5"-os rádiuszú fogólappal együtt nagyfokú játékkényelmet biztosítanak, legyen szó bármilyen stílusról. Mindegyik nyakra eredeti csont felső nyereg került, a hagyományos fazonú Fender fejre pedig un. staggered – különböző hosszúságú – hangolókulcsokat szereltek. Ezek alkalmazásával a felső nyereget elhagyó húrok közel azonos szögben haladnak tovább a hangolókulcsok felé, aminek előnyeit itt most nem tudjuk részletezni.

Az American Professional sorozattal új pickup változatok is megjelentek. Az első a V-Mod single-coil pickup (tervezte: Tim Shaw, a "hangvarázsló") amit úgy hangoltak, hogy tudja azt a nagy jelet leadó, meleg és tiszta vintage hangzást, ami legendássá tette a Fendert. A második pickup opció az újratervezett ShawBucker humbucker hangszedők, melyeket speciálisan, elhelyezésüknek megfelelően hangoltak. Ha már tökéletesen eleged van abból, hogy csökkenek a magas hangok, amikor a gitár hangerő potméterét lejjebb tekered, biztos, hogy értékelni fogod az új Treble Bleed áramkörrel ellátott hangerő potit, melynél semmilyen hangerő állásnál nincs magas hang vesztesség.

Fender American Professional Stratocaster

Fender American Professional Stratocaster

A fent leírt új jellemzőkön túl az American Professional Stratocaster két ponton szinkronizált tremolós húrlábat kapott, hajlított acél húrlábbabákkal, és un. pop-in, vagyis bepattintós tremolókarral. Az American Pro Stratocasterek három különböző pickup konfigurációval kaphatók: SSS, standard V-Mod single-coil – ebből balkezes is van – HH ShawBucker és HSS ShawBucker.

Mindegyik American Pro Strato teste égerfából készült (kivéve a Sienna Sunburst színűt, ami kőrisfából) a nyak anyaga juharfa, a fogólap juharfa, vagy rózsafa. A jobbkezes Stratocastereket 3-színű Sunburst, fekete, Sienna Sunburst, Sonic Gray, Antique Olive és Olympic White színekben gyártják, míg a balkezes verziók 3-színű Sunburst, Olympic White és fekete színekben kaphatók. Mindegyik gitár fényes poliuretán fényezést kapott.

Fender American Professional Telecaster és Telecaster Deluxe

Fender American Professional Telecaster

A sorozat már említett közös jellemzőin kívül az American Pro Telecasternél újdonság az új tervezésű húrláb. A három kompenzált, henger alakú réz húrlábbabával rendelkező, testen átmenő húrozáshoz készült klasszikus húrlábra a modern "Ashtray" stílusú húrláb borítót is feltehetjük, ha egy kicsit másféle dizájnra vágyunk. A jobbkezes modellek kilenc különböző fényes poliuretán lakkozással kaphatók, míg a balkezes gitárok 3 színű Sunburst, fekete és Butterscotch Blonde színben készülnek.

A Fender egy második Telecaster modellt is kínál American Professional sorozatában. Az eredetileg 1973-ban bemutatott Telecaster Deluxe mára már Telecaster Deluxe ShawBucker néven ismert. A 3-színű Sunburst, Sonic Grey, fekete és natúr színekben kapható gitár két új tervezésű ShawBucker humbucking hangszedővel dicsekedhet, melyek a mai modern gitárosok igényeit maximálisan kielégítik. A Telecaster Deluxe ShawBuckert hat nyerges, testen átmenő húrozáshoz tervezett Strat Hardtail húrlábbal látták el. Mindkét pickuphoz saját hangszín- és hangerőszabályzó tartozik, a pickup-váltó kapcsolót a nagyméretű koptatólap felső sarkában helyezték el.

Fender American Professional Jazzmaster és Jaguar

Fender American Professional Jaguar

A Fender reagált eltolt testformájú un. offset modelljeinek növekvő népszerűségére, így a Jazzmaster és Jaguar gitárok is bekerültek az American Professional sorozatba. Az 1958-ban kiadott Jazzmaster, majd 1962-ben megjelent Jaguar nagyon gyorsan kedvenc hangszereivé váltak az akkor éppen megszülető "surf rock"-nak, valamint a '60-as évek instrumentális rockzenéjének, elsősorban egyedi megjelenésük és karakteres hangzásuk miatt. Habár a '70-es években kissé háttérbe szorultak, a korai '80-as években a new wave, az indie-rocker és az alternatív rockzenekarok ismét felfedezték maguknak.

Ezeken a gitárokon is megtaláljuk a "Deep C" nyakprofilt, a keskeny-magas érintőket és a többi, olyan újdonságot, amelyek az összes American Pro gitárt jellemzik. Mindkét gitár új hangszedőkkel büszkélkedhet, ezek a V-Mod Jaguar és a V-Mod Jazzmaster pickupok, melyeket kifejezetten ezekre a hangszerekre tervezett a "pickup guru", Michael Frank. A túltekercselésnek köszönhetően a hangjuk egyszerre tudja a tiszta, vintage karaktert és a modern, ütős hangzást. Az új Treble-Bleed hangszín-áramkörrel kombinálva mindkét szépség hangja könnyedén átszól a zenekaron.

Fender American Professional Jazzmaster

Akkor melyik modellt érdemes választani? Először is van némi különbség a hangszedők között. A Jaguar egy kicsit fényesebben szól a melegebb hangú Jazzmasterhez képest. Másrészt a két gitár pickup kapcsolási lehetőségei is különböznek.

A Jazzmaster háromállású pickup-váltója a megszokott módon működik:

  • 1. állás – húrláb pickup
  • 2. állás – mindkét pickup
  • 3. állás – nyaki pickup

A Jaguarra négyállású pickup-váltót szereltek:

  • 1. állás – húrláb pickup
  • 2. állás – húrláb és nyaki pickup, párhuzamosan
  • 3. állás – nyaki pickup
  • 4. állás – nyaki és húrláb pickup sorban

További lényeges különbséget a menzúra hosszában találunk. A Jazzmaster 25,5"-os (648 mm) menzúrával rendelkezik, míg a Jaguar menzúrája rövidebb: 24" (610 mm). Ennek nyilvánvalóan hatása van játékérzetre, húrfeszességre, de a hangzásra is: a Jaguar hangjában egy kicsit kevesebb a mély, mint a Jazzmasterében.

Az új modellekkel, a pickup- és szín variációkkal az American Professional egyike a legszélesebb kínálatot nyújtó Fender gitár sorozatnak napjainkban, és cég szándékai szerint korábbi Fender American Standard helyébe lép.

Fender elektromos gitár árak

American Professional elektromos gitár árak

További Fender elektromos gitár árak

Hozzászólások

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása