Digitech Whammy Ricochet pitch shifter pedál

2016. november 30.

A DigiTech Whammy pedálja mára már legendává vált, ott emlegetik a valaha készült legjobb effektpedálok között. Egyetlen hátránya, hogy meglehetősen nagy helyet foglal a pedálboardon. A DigiTech bemutatta a Whammy Ricochet pitch shifter pedálját, ami megoldja ezt a problémát. A terjedelmes expression pedál helyett egy lábkapcsolóval tudjuk a hangemelést vezérelni.

A Whammy Ricochet pedálon a PITCH kapcsolóval 7 féle intervallumot állíthatunk be: szekund, kvart, kvint, oktáv, két oktáv és oktáv + eredeti hangmagasság. Ugyanakkor a kétállású RANGE kapcsoló segítségével eldönthetjük, hogy a hangmagasság változás, hajlítás lefelé, vagy felfelé történjen. Egy másik kapcsoló segítségével - MOMENTARY - azt szabályozhatjuk, hogy a hangmagasság változás a lábkapcsoló nyomva tartásáig érvényesüljön, vagy a lábkapcsoló elengedése után is a módosított hangmagasság szóljon. (MOMENTARY kapcsoló OFF állásban.)

Digitech Whammy Ricochet Pitch Shifter gitápedál

A BALLISTICS potméter segítségével a hangmagasság változás sebességét kontrollálhatjuk. A pedál bal oldalán elhelyezett LED sor segítségével ezt vizuálisan is követhetjük. A LED-ek a hangmagasság változás irányát is mutatják. Ezekkel a kezelőszervekkel a klasszikus Whammy pitch shifter pedál hangzásait is előállíthatjuk, de eddig soha nem hallott effekteket is kihozhatunk a pedálból.

A Whammy Ricochet pedálon két működési mód között is választhatunk: Classic mód (klasszikus Whammy algoritmus) és Chords mód (a Whammy DT modern algoritmusa). A Classic mód inkább szólókhoz ideális, míg a Chords mód teljes akkordoknál működik a legjobban. A Classic és a Chords mód között az alábbiak szerint lehet váltani.

1. A MOMENTARY kapcsolót állítsuk OFF helyzetbe
2. Nyomjuk le és tartsuk nyomva a lábkapcsolót legalább 3 másodpercig. (A gyári beállítása Chords mód.)
3. Mialatt lenyomva tartjuk a lábkapcsolót, a RANGE kapcsolót az alsó pozícióba állítva Classic módra válthatunk, (1 LED világít) vagy felső pozícióba állítva Chords módra válthatunk (6 LED világít).
4. Amikor a kívánt módot beállítottuk, engedjük el a lábkapcsolót, és a pedál a kiválasztott módban fog működni.

Digitech Whammy Ricochet Pitch Shifter gitápedál

Ez az új pedál valóban jó húzás volt a DigiTech részéről. Abszolút időszerű, mondhatnánk úgy is, szükség volt rá. Ha valamit hiányolhatunk egyáltalán, talán az expression pedál csatlakoztatási lehetőség. Ezzel még flexibilisebbé tehették volna ezt a nagyszerű effektet. Ezzel együtt ez a pedál még mindig egyike a legjobb pitch shifter pedáloknak, remek új hangzásokat hozhatunk ki belőle, ugyanakkor megmaradtak a kedvelt régi Whammy soundok. Könnyedén emulálhatjuk a tremoló kar hajlításait, és egy mozdulattal akár két oktávos hangmagasság változást - lefelé, vagy felfelé - idézhetünk elő.

Üdvözlendő, hogy a DigiTech újabb eszközzel bővítette a Whammy szériát, és ha valaki le tud mondani a "pedálozás" örömeiről, akkor rá fog jönni, hogy pontosan ez az a pedál, ami hiányzott az effektjei közül.

További gitáreffekt árak és Digitech gitáreffekt árak

Hozzászólások

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása