D’Addario XS Electric teszt

2022. április 30.

BORBÉLY TAMÁS | Zenész Magazin – Ezúttal a D’Addario által a közelmúltban bemutatott, teljesen új technológiával gyártott XS Electric 10-46 húrkészletet kaptuk meg tesztelésre.

A D’Addario név minden bizonnyal ismerősen cseng minden gitárral foglalkozó embernek, legyen az hobbi felhasználó vagy professzionális zenész. A egyik legrégebbi és talán leghíresebb húr márka mögött hosszú történelem húzódik. A D’Addario család sikertörténete nagyon régen indult egy olaszországi kisvárosból, Salle-ból ahol a húrkészítés mesterségének hagyománya általános volt a lakosság körében. A XX. század elején Rocco és Carmine D’Addario az USA-ba, egészen pontosan New Yorkba vándoroltak, ahol aztán elkezdték építeni vállalkozásukat. Alkalmazkodva a piaci igényekhez elkezdtek fém gitárhúrt, mandolin- klasszikus nejlon- és még rengeteg fajta hangszer húrt gyártani. Olyan neves hangszermárkákkal kooperáltak, mint a Gretsch, Martin, vagy a D’Angelico. A XX. század végére a D’Addario talán a világ leghíresebb húrgyártójává nőtte ki magát, a név szinte már fogalommá vált a húros hangszert forgatók körében.

A cég egy éve dobta piacra XS Acoustic Phosphor Bronze húrsorozatát, akkor még csak akusztikus gitárra, illetve mandolinra. Idén kijöttek a várva várt elektromos gitárra való XS készletek is, mégpedig öt különböző méretben.


ds_plp_xs_hero_750x

Új technológiával készített bevonatos húr

A bevonatos húrok lényege, hogy egy vékony polimer, vagy egyéb anyagból kialakított réteg megvédi a húrt a szennyeződésektől, korróziótól, ezáltal megnövelve annak élettartamát, friss csengését. A bevonatos húrok mindig is megosztó témát képeztek a zenészek körében: valaki csakis ilyen húrt használ, és teljesen elégedett vele, viszont vannak, akik panaszkodnak, hogy ezzel a technológiával bár nő az élettartam, de negatív irányba befolyásolja a hangot, illetve a játékérzetet. A D’Addario XS egy olyan új technológiát alkalmaz, melyet eddig még nem használtak bevonatos húrok készítésénél. Ezzel az új módszerrel, illetve anyaghasználattal minden eddiginél vékonyabb védőréteget képesek előállítani. Óriási dolog, hogy ez az új védőréteg a legkevésbé sem befolyásolja a hangot úgy, mint a korábbi bevonatos húrok. Sem játékérzetre, sem a hang tekintetében. Ezzel a lépéssel a D’Adddario XS szériája talán új kapukat nyit a bevonatos-húr-szkeptikusok előtt is. Az XS húrok újra értelmezik a bevonatos húrok fogalmát. A minden mély húron jelenlévő ultravékony filmréteggel és a magas acél húrok egyedi polimer kezelésével az XS maximális védelmet kap a hosszabb élettartam érdekében, ugyanakkor kivitelesen kényelmes érzetet nyújt, az innovatív technológiának köszönhetően.

ds_tech_highlight_feature_xs_electric_desktop_750x

A mély húrok alapvetően egy hatszögletű (hexagon) acélmag keresztmetszetre tekert nikkel anyagból állnak, majd erre kerül az emberi hajszálhoz képest tized akkora keresztmetszetű vékony védőbevonat. A magas karbontartalmú acélmag a New York államban található Farmingdale-ben készül. Ennek a prémium minőségű acélnak, és a húrok tövében alkalmazott „fusion twist” névre hallgató tekercselési eljárásnak köszönhetően a D’Addario XS húrok az átlagosnál tartósabb hangolási stabilitással és a szakadással szembeni jobb ellenállással rendelkeznek.

ds_xs_lab_video_thumbnails-durability_750x

A bevonat tartósságának tesztelése labor körülmények között

Hang, játékérzet

A húrokon való játékérzet abszolút természetes. Nincsen tapadás, nincsen műanyag érzet, olyan mintha a nikkelen nem lenne semmi. Felületét tekintve a csúszósabb húrok közé sorolnám. Amikor a készletet frissen felhelyeztem a rózsafa fogólapos hangszerre, és elkezdtem játszani rajta, kicsit olyan érzésem volt, mintha olajjal kezelt nyakra került volna a húr, pedig nem kentem be. Ez a gyors, csúszós érzet, számomra nagyon pozitív játékélménnyel jár. A húr hangját tekintve is abszolút természetes, nincsen semmi „műanyag” a soundban, szép, telt hangja van.

A fenti tapasztalatokat egy modifikált PRS SE Singlecut gitáron használt, 10-46-os vastagságú XS Electric szett tesztelése nyomán fogalmaztuk meg. 

Összegzés, ajánlás

A D’Addario XS Electric húr pozitív élmény volt számomra, inspiráló volt rajta a játék. A húrok kiszerelését tekintve egy extra, díszdobozos verzióban is léteznek, mely olyan letisztultsággal és igényességgel rendelkezik, mintha csak valamilyen Apple terméket tartana a kezében az ember. Ebben a csomagban van két D’Addario pengető, továbbá egy húrozó kurbli, mely húrvágó is egyben.

Az ötféle elektromos gitárhoz gyártott D’Addario XS Electric húrkészlet mellett négyféle XS Acoustic Phosphor Bronze akusztikus gitárhúrt, és egy tizenkét húros akusztikus gitárhoz való készletet is kínál a cég, továbbá mandolin húr is szerepel a repertoáron egyféle méretben (11-40 medium).

D’Addario XS Electric húr változatok

09-42 SUPER LIGHT, XS Nickel Coated
09-46 SUPER LIGHT Top / Regular Bottom, XS Nickel Coated
10-46 REGUALR LIGHT, XS Nickel Coated
10-52 LIGHT Top / Heavey Bottom, XS Nickel Coated
11-49 MEDIUM, XS Nickel Coated

További ellektromos gitár húrokért kattints ide, további D’Addario elektromosgitár-húrokért kattints ide

Hozzászólások

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása