D’Addario XPND változtatható méretű pedálboard – teszt

2022. február 25.

A D’Addario-tól már megszokhattuk, hogy időről időre innovatív termékekkel rukkol elő a gitár-kiegészítőeszközök terén. Idén egy olyan új pedálboard-ot dobott piacra, mely egy igazán egyedi újítást tartalmaz.

Egészen pontosan két különböző verzióban létezik ez a board, egy kisebb – XPND 1 – és egy nagyobb – XPND 2 – kivitelben. A kisebb két sínnel rendelkezik, tehát alapvetően egy sor átlagos méretű pedálra készült, a nagyobb dupla ekkora, tehát négysínes, ezáltal két sorban helyezhetők el a pedálok. Természetesen ez csak egy irányadó verzió, mert a pedálok „tereprendezésének” csak a gitáros fantáziája (és persze az effektek fizikai mérete/alakja) szabhat határt.

Az Expand újítás

D'Addario XPND

A D’Addario XPND (expand), ahogyan a neve is sejteti, egy bővíthető pedálboard, egészen pontosan oldalirányban változtatható méretű. Ezt a szolgáltatást egymásba csúsztatható sínekkel oldották meg. Minden egyes sínen (melyen a pedálok fekszenek) egy-egy kis biztosító pöcök található, melynek a kioldásával oldalirányban kihúzhatjuk a belső sínelemet, mely az eredeti (nagyobb) profilban helyezkedik el. Az oldalirányú hossz a maximális, és minimális határon belül bármekkorára megválasztható, tehát nincsenek diszkrét pontok, lyukak, csapok stb. egyszerűen, ha megfelelő méretűre kihúztuk, csak lezárjuk a biztosítót, és már stabilan fixálva is van egymáshoz az eredeti, és a teleszkópos elem. Így egy pillanat alatt olyan méretűre bővíthető, vagy (kihúzott állapotból kiindulva) szűkíthető a pedálboard oldalirányú mérete, amekkorára éppen szükségünk van. Ezzel a konstrukcióval megoldódik azoknak a problémája, akik pont egy adott, fix mennyiségű és méretű pedálra szabott board esetében a megálmodott fejlesztés előtt rimánkodnak, hogy „ó, bárcsak még egy pedálnyi helyem lenne!” – ez a mondat valószínűleg sok gitárosnak ismerős. A D’Addario XPND megoldja ezt a problémát, ugyanis nem fix szélességgel dolgozik, hanem rugalmasan változtathatóval.

Összerakás, anyaghasználat

A D’Addario XPND pedálboard könnyű, de megfelelően masszív alumíniumból készült. A sínek mindkét oldalán gyárilag tökéletesen középre helyezett velcro (tépőzár) található, melynek a másik (pedálok aljára ragasztandó) oldala természetesen megtalálható a gyári dobozban. Ez a legtöbb pedálboard esetében nem így van, ott nekünk kell ragasztgatni. Bizonyos szempontból érthető, hogy itt ezt elvégezték helyettünk, mert a belső, teleszkópos-jellegű sínekre eléggé nehézkes lenne a velcro felragasztás. Cserébe egy másik műveletet nekünk kell elvégeznünk, nevezetesen nekünk kell összeszerelni a pedálboardot. Ez viszont szokatlan. A sínek, és a belső teleszkópos részek egyben vannak, de azokat nekünk kell az oldalsó keretekre csavaroznunk. Ehhez természetesen minden csavar, illetve egy imbuszkulcs is megtalálható a dobozban, de mindenesetre szokatlan, és elsőre indokolatlannak is tűnik ez a bemelegítő „IKEA”-s manőver, ugyanis csakis egyféleképpen rakható össze, nincsen semmi „custom” választási lehetőségünk, így ezt a gyártás során is el tudnák végezni. Az egyedüli indok talán a gyártási folyamat leegyszerűsítése, illetve gyorsítása lehet. Igazából egyáltalán nem nagy dolog, ugyanis egy tíz-tizenöt perc alatt kényelmesen elvégezhető műveletről van szó, melynek bonyolultsága egy gyerekjátéknál is egyszerűbb.

A pedálboardhoz gyárilag jár két-két pár műanyag kábelvezető, melyek bárhol elhelyezhetők a sínek között, illetve könnyen arrébb csúsztathatók. A D’Addario XPND-hez alapból nem jár tok, azonban a D’Addario gyárt hozzá való, prémium minőségű táskát, ezt azonban külön kell megvásárolni.

Összefoglalás, ajánlás

A D’Addario XPND egy nagyon praktikus megoldás, főleg azoknak, akiknek a különböző zenei szituációkban, más-más féle összetételű és méretű pedálboard szükséges. Ez a fejlesztés adott esetben egybe olvasztja a kis- és nagy boardot, a „főcuccot” és „rohamcuccot”. Kevés effektpedált igénylő szituációban a kisebbre vett mérettel megmarad a praktikus, könnyű szállítás, ugyanakkor ahol az adott esemény megkíván még egy-két effektet, akkor a legegyszerűbb módon kinyitható, és a meglévő board pillanatok alatt kiegészíthető. Kísérletezős, variálós gitárosoknak kifejezetten ajánlott!

Technikai adatok
Egyedi kábelvezető rendszerrel rendelkezik
Alumínium kialakítás
Teleszkópos konstrukció
Méretek 1-es verziónál: 6,5 cm x 15 cm x 35-63 cm (magasság, mélység, változtatható szélesség)
Méretek 2-es verziónál: 10 cm x 33 cm x 44-80 cm (magasság, mélység, változtatható szélesség)

Hozzászólások

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása