Furman AC-210 AE – a biztonságos, zajtalan működés záloga – teszt

2023. február 12.

A Furman márka napjainkban talán a legnépszerűbb, legismertebb név az áramkondicionálók, illetve az audió/videó eszközökkel kapcsolatos védelemi berendezések piacán.

A Furman termékeivel széles palettát kínál a különböző igényű felhasználási területekhez. Jelen tesztünkben egy viszonylag újabb, elérhető árú termékét, a Furman AC-210 AE-t mutatjuk be részletesebben.

 Furman AC-210A E tápfeszültség kondicionáló

Szolgáltatások

Általában a fali csatlakozóhoz érkező váltakozó áram zajjal szennyezett és sajnos a helyzetet tovább rontják a hálózatra kapcsolódó háztartási eszközök, adapterek. Az ilyen állapotú áram nagyban ronthatja az audió/videó eszközök által produkált minőségét, legyen szó Hi-Fi rendszerről vagy elektromos hangszerekhez tartozó erősítőkről, egyéb eszközökről. A nem kívánt hálózati zaj a felhasználói értéket rontja, azonban a felszültség tüskék, a nagyobb feszültségingadozás károsíthatják is az eszközöket. A Furman AC-210 AE erre a két problémára kínál megoldást.

Ez az eszköz egy olyan áramkondicionáló, mely megszűri, mondhatni tisztítja a bejövő áramot. A stabil, kondicionált árammal használt eszközök egyértelműen jobb hang-, illetve képminőséget produkálnak, továbbá segít az eszközök élettartamának megnövelésében is. A stabilizálatlan, „nyers” váltóáram jobban megviseli az elektronikus eszközök belső alkatrészeit, illetve adott esetben az adaptereit, ami gyorsabb amortizációhoz vezethet.

A zajszűrésen túl a Furman AC-210 AE védelmet nyújt a túlfeszültség ellen. Szélsőséges feszültség ingadozás, nagyméretű feszültségtüske esetén megvéd minden eszközt, ami rajta keresztül kapja az áramot.

A Furman AC-210 AE saját SMP (Series Multi-stage Protection) technológiája lehetővé teszi, hogy a védelmet úgy hajtsa végre, hogy önmaga ne sérüljön. A korábbi feszültségelnyomó berendezések, ha többféle tranziensű feszültségtüskéknek voltak kitéve, akkor javításra szorultak, de a Furman SMP rendszerénél ezek az ártalmas tranziensek biztonságosan, fokozatosan „simulnak ki, nyelődnek el”, ezáltal a védelmi funkciójuk ellátása után sem kell javítani magát az áramkondicionáló eszközt sem. Az SMP rendszerrel a Furman 375 V AC csúcsnál (275 V AC RMS) vágja a feszültséget, ezzel a szigorú szabványok szerint is a legjobb vágási feszültséget produkálja még többszörös (6000 V AC – 3000 A) tüskénél is.

A Furman AC-210 AE nemcsak az extrém erejű túlfeszültség ellen véd, hanem az ellen a rengeteg kisebb feszültségtüske tüske ellen is, amelyek tucatjával, adott esetben százával is jelentkezhetnek egy nap leforgása alatt. A mindennapi feszültségingadozások, noha értékükben kicsik, de hosszú távú hatásukat tekintve igen jelentősek lehetnek az eszközök élettartamát tekintve. Még ha hagyományos túlfeszültség védőkkel védjük is eszközeinket, a digitális áramkörök hosszú távú meghibásodást szenvedhetnek, ha feszültség kerül a földelésre és ezzel kiszámíthatatlanná válhat a működésük, néhány eszköz lefagyhat, és adatvesztés is előfordulhat. Anélkül, hogy a védelmi áramkör tönkremenne vagy beszennyezné a földelést, a mindennapos feszültségingadozás elnyelésével a Furman SMP maximalizálja a rácsatlakoztatott eszközök élettartamát és minimalizálja a leállás vagy meghibásodás kockázatát kritikus felhasználás során.

Az SMP technológiát nagyon jól kiegészíti az EVS, vagyis az „Extreme Voltage Shutdown” technológia, mely folyamatosan monitorozza a bejövő feszültségértékeket, és amint az veszélyes szintekre emelkedik több mint egynegyed másodpercen keresztül, azonnal lekapcsolja az SMP felé és a csatlakoztatott eszközök felé irányuló tápellátást. Addig marad meg ez a lekapcsolt állapot, míg a túlfeszültség meg nem szűnik, amikor ugyanis visszaáll a megfelelő feszültségérték, akkor az eszköz automatikusan visszakapcsol.

 

Furman AC-210A E tápfeszültség kondicionáló 

 

Személyes tapasztalat

Mindig is tapasztaltam, hogy otthonomban sajnos nem megfelelő, vagyis zajos az áram. Többféle pedálboard esetében is olyan kisebb, vagy nagyobb zajt tapasztaltam, melyet más helyeken (színpadokon, próbateremben) nem igazán jelentkezett. Ez a gond az utóbbi időben vált kritikusabbá, amióta egy olyan setup-ot alkalmazok, mely nagyon érzékeny az áram minőségére. Ez a zaj megmaradt akkor is, amikor minden pedált gondosan elszeparált, izolált tápellátással „etettem”, illetve DI box-on keresztül vezettem a jelet a keverő felé. A helyzet valamelyest javult, de megmaradt az a hálózati zaj, melyet a torzító- vagy overdrive pedálok irritáló mértékben felerősítettek. Amikor beépítettem a rendszerbe a Furman AC-210 AE egységet, és minden munkaeszközöm (keverő, effekt pedálok, számítógép, hangkártya) ezen keresztül kapta az áramot, olyan szignifikáns változást hozott, mintha egy másik világba léptem volna. A zaj teljes mértékben megszűnt. Jelenleg direkt felvételeknél, nagy gain-nel járó torzítás esetén is annyira zajtalan marad a rendszer, amennyire csak lehet.

 

Összefoglalás, ajánlás

Ha valaki igényes az otthoni audió/videó eszközeire (TV, HiFi, stb.) és a szeretne gondoskodni arról, hogy élettartamuk a lehető leghosszabb ideig tartson, annak a Furman AC-210 AE egy nagyon jó választás lehet.

Fokozottan nagy szerepet játszhat ez az eszköz azoknál a zenészeknél, akik elektromos hangszert használnak, és szeretnék a felszerelésüket (erősítőket, effekteket, és egyéb kiegészítőket) biztonságban tudni, továbbá kényelmesen, zajtalanul használni. Ha ismerős környezetben minden rendben működik, akkor is meglepetést (rosszabb esetben veszélyt) okozhat egy szennyezettebb, nem megfelelő árammal ellátott színpad. Az egység mérete a Furman termékek között kicsinek mondható, talán ez a legkompaktabb példány, így akár pedálboardra is szerelhető, vagy mellé (a színpad elejére is) elhelyezhető. Fordított esetben is jól jöhet (mint a saját fenti példámban), amikor a rendszer „mindenhol zajtalan, csak otthon nem”. Nekem szó szerint a megváltást jelentette, amikor bekötöttem a Furman AC-210 AE-t és végre élvezhettem a zajtalan hang tisztaságát otthon is.

 

Furman AC-210A E tápfeszültség kondicionáló 

 

Technikai adatok

10 Amper (2300 Watt) maximális kapacitás
SMP (Series Multi-Stage Protection Plus) védelem
EVS (Extreme Voltage Shutdown) technológia túlfeszültség védelem

Bemenet: 1 db IEC 320
Kimenetek: 2 db IEC 320
Méretek: 45 x 216 x 127 mm
Súly: 1,36 kg

 

További Hangosítás kiegészítőkért kattints ide, további Studio termékekért kattints ide

Hozzászólások

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása