D’Addario NYXL – minden eddiginél erősebb, stabilabb gitárhúr – teszt

2023. november 23.

A D’Addario nemrég megjelent bevonatos, XS sorozatának sikere mellett most vessünk egy pillantást a cég egy másik húrcsaládjára, amelyik más irányból közelíti meg tartós gitárhúr fogalmát.

A D’Addario név minden bizonnyal ismerősen cseng minden gitárral foglalkozó embernek, legyen az hobbi felhasználó vagy professzionális zenész. Az egyik legrégebbi és talán leghíresebb húr márka mögött hosszú történelem húzódik. A D’Addario család sikertörténete nagyon régen indult egy olaszországi kisvárosból, Salle-ból ahol a húrkészítés mesterségének hagyománya általános volt a lakosság körében. A XX. század elején Rocco és Carmine D’Addario az USA-ba, egészen pontosan New Yorkba vándoroltak, ahol aztán szépen elkezdték építeni vállalkozásukat. Alkalmazkodva a piaci igényekhez elkezdtek fém gitárhúrt, mandolin-, klasszikus nejlon-, és még rengeteg fajta hangszer húrt gyártani. Olyan neves hangszermárkákkal kooperáltak, mint a Gretsch, a Martin, vagy a D’Angelico. A XX. század végére a D’Addario talán a világ leghíresebb húrgyártójává nőtte ki magát, a név szinte már fogalommá vált a húros hangszert forgatók körében.

A D’Addario nemrég megjelent bevonatos, XS sorozatának sikere mellett most vessünk egy pillantást a cég másik húrcsaládjára, amelyik más irányból közelíti meg a tartós gitárhúr és tartós használat fogalmát.

D’Addario NYXL húr

Mitől érdekesek a D’Addario NYXL húrok?

„Az új NYXL húr nagyobb nyújtásra képes, hangosabban szól, és jobban megőrzi a hangolást, mint bármely húr, melyen korábban játszottál” – ez a mondat áll a D’Addario új húrcsaládjának „zászlaján”. A húr tartóssága tehát nem a kémiai amortizáló tényezőkkel (korrózió) szemben nyújt védelmet, mint a bevonatos húrok, hanem a mechanikai igénybevételeket bírja jobban.

A cég állítása szerint a húrok magját egy olyan speciális ötvözet alkotja, mely a New York-ban található Brooklyn híd kábeleinél használt anyagot hivatott modellezni. A hangzatos hasonlat, miszerint „olyan erős, akár a Brooklyn híd”, lehet, hogy csupán költői túlzás, de az mindenképpen igaz, hogy az NYXL húrok készítésénél egy nagyon nagy szakítószilárdságú anyagot használnak, ezáltal a nyújtásoknál, illetve a tremolókar használatakor jóval nagyobb teherbírást, és jobb hangolási stabilitást ígérnek, mint az átlagos húrok. A nagyobb teherbírás az anyaghasználton kívül a húrok tövében alkalmazott fusion twist névre hallgató egyedi tekercselési eljárásnak is köszönhető.

 D’Addario NYXL húrok

Az NYXL húrok nem csak fizikai erővel, hanem erősebb hanggal is bírnak, ugyanis az új ötvözetnek köszönhetően az 1 kHz és 3,5 KHz közötti középtartományon mérhetően nagyobb decibel értéket produkálnak. Mivel az elektromos gitár főleg ezen a frekvenciatartományon „dolgozik”, ezért ezek a húrok nagyobb hangerő érzetet produkálnak, illetve a divatos frázissal élve „jobban átvágnak a zenekari mixen”.

A cég büszkesége, hogy minden egyes húrkészlet a New York-i Farmingdale-ben található létesítményükből, kerül ki, ahol a továbbfejlesztett gépeknek és gyártási folyamatnak köszönhetően a kivételesen magas karbon tartalmú, saját acélötvözetükből készült húrok készülnek, melyek páratlan hangolási stabilitással és szakító szilárdsággal rendelkeznek.

D’Addario NYXL húrok

Hang, játékérzet

Tesztelés során a tapasztalataimat úgy szereztem, hogy többféle vastagságú NYXL húrkészletet próbáltam ki több gitáron is. A végeredmény minden esetben egyezett a „papírformával”. Ez a húr típus valóban hangosabb érzettel rendelkezett, mint az előző húrjaim. A különbség mértékét viszont nem úgy kell elképzelni, hogy sokdecibeles ugrást tapasztaltam, inkább egy határozottabb, erősebb érzetet kapott a gitár hangja, ez megfelel a leírásban szerepelteknek, miszerint a megfelelő frekvenciák kaptak egy kis „boost-ot”.

Ami feltűnő volt, hogy felhelyezés után a húrok beállása valóban nagyon gyorsan megtörtént. Húrozáskor viszonylag erősen mindig megtépegetem a friss húrokat, hogy gyorsabban beálljanak, a D’Addario NYXL esetében egy-két ismétlésnél nem kellett több, már tartotta is a hangolást. Ez a gyorsaság más-más gitárnál, satus-, illetve hagyományos hangolókulcsok esetében, különböző húrvastagságú NYXL használatánál is ugyanolyan volt.

D’Addario NYXL

A 25,5”-es menzúrán mért névleges feszítőerők nagyjából megegyeznek az általam használt másik húrmárkánál felsorolt erőkkel, de érzetre a D’Addario NYXL húrok mégis kissé feszesebbnek tűntek, amikor viszonylag rövid idő után egymás után játszottam a két különböző márka húrjain. Ennél az összehasonlításnál természetesen azonos vastagságú szetteket raktam fel ugyanarra a hangszerre.

Összességében a tapasztalatok is azt mutatják, hogy nagyon jó hangú, és bitang stabil húrokról van szó a NYXL-ek esetében. Nagyobb nyúzással, sokszori extrém hajlítással sem tudtam „kimozdítani őket a helyükről”, nagyon jól tartották a hangolást. Azonban nálam sajnos a nem bevonatos húrok csak pár napig élnek, mert elkezdenek korrodálni, illetve tompulni. Így történt ez az NYXL esetében is (de ez az én kezem izzadtságának az átka).

A D’Addario NYXL palettája vastagság tekintetében eléggé színes. Összesen huszonhétféle húrkészletet tartalmaz a 8-38-as Extra Super Light csomagtól kezdve a custom, illetve hibrid szetteken és a 9.5-44-es köztes méreteken át a 12-60-as, vagy a 13-54-es heavy szettekig. Nagyon sok hét- és nyolchúros verziói is létezik, továbbá több „double ball end” (mindkét végén lezárt) NYXL szettet is tartalmaz ez a húrcsalád.

Összefoglalás, ajánlás

A D’Addario NYXL egy bivalyerős húr, mely nagy stabilitással bír. Valóban nagyon jól tartja a hangolást és nagyobb hangerőérzettel rendelkezik. Akiknek nem szempont a bevonat a tartósság kérdéskörében, viszont eléggé odacsapnak, azoknak megváltás lehet a D’Addario NYXL, hiszen mondhatni ők a célközönség! Természetesen azoknak is megér egy próbát, akik kevésbé nagy húrszaggatók.

Az alábbi hangolás stabilitási tesztben a három D’Addario NYXL felső húrt (E, H, G,) hasonlítanak össze három más márkájú húrral. Úgy, hogy az NYXL E húr mellé egy másik E húrt, a H húr mellé egy másik H húrt fűztek be (ugyanez a G húrral) és először 20, majd 70 tremoló művelet után megvizsgálják, hogy melyik tartotta jobban a hangolást.

További elektromos gitárhúrért kattints ide, további D’Addario elektromosgitár-húrért kattints ide

Hozzászólások

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása