Chapman Guitars ML-3 Traditional

2016. április 1.

A Music Media magazinban megjelent egy teszt a kiváló Chapman ML-3 Traditional elektromos gitárról. A tesztet Andrásik Remo írta, akinek annyira bejött, hogy fontolóra vette, hogy gitárparkját beújítja egy ilyen gitárral

Eredeti cikk

Chapman ML3 Traditional

Rob Chapman egy ideje elég menőnek számít szerte e föld kerekségen... igazi Rock'n Roll arc, akinek rengetegen nézik a "TeCső" csatornáját, ahol mindenféle - gitárosok érdeklődésére számot tartó - hangszer, erősítő, effekt bemutatók, gitárleckék és zenei érdekességek kapnak helyet és bemutatkozási lehetőséget. Önálló fórumot üzemeltet, s 2009 óta a nevével fémjelzett gitárok is kaphatók... szóval menő!

Mielőtt azonban a tárgyra térnénk, annyit mindenképp érdemes megemlíteni a Chapman gitárokról általánosságban, hogy a kollekciójuk megalkotásánál azt a célt tűzték ki, hogy magas minőségű, de nem indokolatlanul drága anyagokból, szigorú minőség-ellenőrzés mellett, de távol-keleti (Dél Korea) gyártóval készíttetve, a zenészek valós elvárásaihoz igazodva, de nem a megfizethetetlenségből kovácsolt legendaépítéssel igyekeznek sikereket elérni a hangszereikkel. Praktikusan ezt úgy fordíthatjuk "eccerű" rock nyelvre, hogy az ígéret nem kevesebb mint, hogy mindent megkapsz - garantáltan jó minőségben - abból, amit a prémium kategória is kínál, de nem kell érte csak azok árának valahányad részét kicsöngetned.

Na jó, jó... de álljunk csak meg egy szóra... mondhatja a mai korban jártas - gondolkodni képes - művelt olvasó. "Mert itt kérem valami turpisság van! Mert kérem, ha minden pont ugyanolyan király, mint a top kategóriákban, akkor meg hogy kerülhet csak a felébe, harmadába, kérem!? Na ugye, hogy kiszúrtuk a cselezést! Akkor most kérem itt valaki vagy nagyot mondott és rajta veszít, vagy ugye... más áll a dolgok hátterében, kérem. De akkor kérem, mi vélhetően nem ismerjük az összes részletet"

Az utolsó mondatban rejlik a megoldás kulcsa, s anélkül, hogy agyon fejtegetnénk a dolgokat, nyugodtan végigvehetjük hol is lehet költséget megtakarítani... nagyon leegyszerűsítve a képletet: innováció, gyártás, terjesztés, marketing. Abban az esetben, ha mondjuk a négy témakörből kettőre nem, vagy csak minimálisan kell költeni, akkor máris alakulgat az az egyensúly... jó is és nem is olyan drága. Persze minden megkötött kompromisszum tetten érhető valahol, de a kérdés az, hogy ezek aztán mennyire elfogadhatóak a hangszereket használók többségének. S amennyiben ezeket körültekintően, szakértelemmel optimalizálják - valamint olyan hatékonyan kommunikálják, mint esetünkben - akkor bizony a végeredmény garantáltan nem lehet más, mint siker.

Ennek tudatában és szellemében most - és remélhetőleg a későbbiekben is - a Mezzoforte Hangszeráruház jóvoltából indítunk egy sorozatot, amelyben igyekszünk a Musicmedia olvasóival megismertetni a hazánkban kapható Chapman gitárokat. A sort ezzel az igazán impozáns mocsári kőris testű, juhar nyakú telével kezdjük.

Chapman Guitars ML-3 Traditional Natural Swamp Ash

Az első jó pont... hogy a dobozból való szabadítás után egy kiváló minőségű puha tokkal találtam szembe magam. Majd előkerült a gitár is a maga natúr valójában, s itt a natúr szó szerint értendő, mivel a hangszer semelyik része nincs lakkozva, vagy kezelve. Viszont van benne anyag rendesen, hiszen a legvastagabb részeknél 5-6cm a test vastagsága, ami azért nem semmi. Már az akusztikus hangja is olyan élvezetes, hogy két napig csak így próbálgattam, s nem is kötöttem erősítőre.

A nyakának is elég vaskos érzete van, amelyet Chapman C Standard profil néven aposztrofálnak. Ez persze ízlés dolga, de én szeretem az ilyen vaskosabb nyakakat... ebbe jól bele lehet kapaszkodni, no és szükséges is egy ilyen nagy tömegű testhez illeszkedő megfelelő tömegű nyak. Ezen a ponton tulajdonképpen el is dőlt a történet... ez egy kiváló hangszer. Nyilván lehet még fokozni a mechanikus alkatrészek (Grover hangolók, Chapman T Plate Bridge, Shadows húrbabákkal) dicséretével, amelyek tökéletesen hozzák a bevezetőben tett ígéreteket, s ezért adogathatjuk a jó pontokat sorba-sorba.

Viszont kár ezt tovább ragozni, mert a helyzet az, hogy ilyenkor jószerivel már mindegy is, hogy tetszik-e majd az elektromosan erősített hangja a hangszernek, vagy sem... hiszen mechanikai szempontból annyira rendben van ez a hangszer, hogy az ítélet már meg is született bennem, s még a legrosszabb eset is csak az lehet, hogy hangszedő cserét javasol az ember "azt jó napot!" (De mint mondtam, ekkor még nem is hallottam az erősített hangját.)

Az erősített hangért egy Chapman Majesty single coil nyak pickup és egy Chapman Chapstack single coil híd pickup gondoskodik. Utóbbi egyébként egy felezhető single méretű humbucker, ami igencsak feldobja a használhatóság lehetőségeit. Az elektronika további részei egy háromállású hangszedő-váltó, egy hangerő és egy push/pull-os hangszín potméter, amely a híd hangszedőt felezi. A megszólaló hang pontosan azt a karaktert hozza, amit elvártam tőle. A nyaki hangszedő tiszta hangszínei tökéletesen alkalmasak pl. ujjbeggyel történő kísérő játékra, egy kis extra gain ráadása után pedig fantasztikusan szép, öblös, meleg és vaskos blues-os szólóhangszínt kapunk. Középső állásba téve a hangszedő-váltót, gyakorlatilag bármilyen csilingelő bontást, vagy kísérő funkciót hibátlanul végrehajthatunk úgy, hogy még egy kis extra közepet is hozzáadhatunk a sound-hoz, ha humbucker állásba kapcsoljuk a híd pickup-ot. A híd pickiup pedig mind single, mind humbucker állásban - tiszta, crunch, drive, vagy high gain jelszintek mellett is - fantasztikusan karakteresen szól.

A gitár gyári videója ezen a linken elérhető: https://www.youtube.com/watch?v=oeEJVTfK4dw

Azonban én készítettem egy saját videó anyagot is, mivel a gyári videóban szerintem nem domborodik megfelelően az a tiszta és az crunch, vagy drive hangzás, amit ez a hangszer - különösebb tekergetés, vagy állítgatás nélkül is - produkált nálam szinte kapásból. Persze ez is ízlés dolga...

Nem is maradt hátra más, mint az összegzés, amely kimondottan pozitív végeredményű. Amennyiben képesek vagyunk úgy tekinteni a megítélendő hangszerre, mintha csak ez az egyetlen választásunk lehetne, s el tudjuk képzelni, hogy attól kezdve csak az adott gitár lesz az egyetlen amin a továbbiakban játszhatunk, és így mondjuk azt, hogy választanánk-e, vagy sem a hangszert, akkor én ezt a gitárt simán bevállalnám akár egy életre is.

Andrásik Remo

A hangszer megvásárolható nálunk

Hozzászólások

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása