Chapman elektromos gitár tesztek

2016. augusztus 4.

Andrásik Remo már több Chapman gitárt tesztelt, a legújabb, a Music Media magazinban, nyomtatásban megjelent cikkét itt is olvashatjátok. A cikkben a Ghost Fret Rob Chapman Signature és a ML-7 S Natural Mahogany 7-húros elektromos gitár kerül bemutatásra.

Két Chapman egy csapásra, avagy metált bírod!?

Andrásik Remo

Néhány hónapja volt az első találkozásom – véletlenül akkor is épp – két nagyszerű Chapman gitárral: az ML3 Traditional (Tele) és az ML2 (LP) fazonú hangszerekkel, amelyekrol részletes leírást és videóbemutatót készítettem a www.musicmedia.hu oldalunkon (megjegyzés: ML2 teszt nálunk és a Music Media oldalon, az ML3 Traditional teszt nálunk és a Music Media magazinban is olvasható). A nyomtatott magazinunkban azonban még nem esett korábban szó erről a márkáról, így az első találkozásom alkalmával írt történeti előzmények nyomtatásban történő újbóli közreadását feltétlenül indokoltnak érzem, íme...

Rob Chapman egy ideje elég menőnek számít szerte e föld kerekségen... igazi Rock'n Roll arc, akinek rengetegen nézik a „TeCső" csatornáját, ahol mindenféle – gitárosok érdeklődésére számot tartó – hangszer, erősítő, effekt bemutatók, gitárleckék és zenei érdekességek kapnak helyet és bemutatkozási lehetőséget. Önálló fórumot üzemeltet, s 2009 óta a nevével fémjelzett gitárok is kaphatók... szóval menő!

Mielőtt azonban a tárgyra térnénk, annyit mindenképp érdemes megemlíteni a Chapman gitárokról általánosságban, hogy a kollekciójuk megalkotásánál azt a célt tűzték ki, hogy magas minőségű, de nem indokolatlanul drága anyagokból, szigorú minőség-ellenőrzés mellett, de távol-keleti (Dél Korea) gyártóval készíttetve, a zenészek valós elvárásaihoz igazodva, de nem a megfizethetetlenségből kovácsolt legendaépítéssel igyekeznek sikereket elérni a hangszereikkel. Praktikusan ezt úgy fordíthatjuk „eccerű" rock nyelvre, hogy az ígéret nem kevesebb mint, hogy mindent megkapsz – garantáltan jó minőségben – abból, amit a prémium kategória is kínál, de nem kell érte csak azok árának valahányad részét kicsöngetned.

Na jó, jó... de álljunk csak meg egy szóra... mondhatja a mai korban jártas – gondolkodni képes – művelt olvasó. „Mert itt kérem valami turpisság van! Mert kérem, ha minden pont ugyanolyan király, mint a top kategóriákban, akkor meg hogy kerülhet csak a felébe, harmadába, kérem!? Na ugye, hogy kiszúrtuk a cselezést! Akkor most kérem itt valaki vagy nagyot mondott és rajta veszít, vagy ugye... más áll a dolgok hátterében, kérem. De akkor kérem, mi vélhetően nem ismerjük az összes részletet" Az utolsó mondatban rejlik a megoldás kulcsa, s anélkül, hogy agyon fejtegetnénk a dolgokat, nyugodtan végigvehetjük hol is lehet költséget megtakarítani... nagyon leegyszerűsítve a képletet: innováció, gyártás, terjesztés, marketing. Abban az esetben, ha mondjuk a négy témakörből kettőre nem, vagy csak minimálisan kell költeni, akkor máris alakulgat az az egyensúly... jó is és nem is olyan drága. Persze minden megkötött kompromisszum tetten érhető valahol, de a kérdés az, hogy ezek aztán menynyire elfogadhatóak a hangszereket használók többségének. S amennyiben ezeket körültekintően, szakértelemmel optimalizálják – valamint olyan hatékonyan kommunikálják, mint esetünkben – akkor bizony a végeredmény garantáltan nem lehet más, mint siker.

A mai első „versenyzőnk" rögtön a névadónk szignált modellje, a Chapman Ghost Fret Rob Chapman Signature Satin Blue (top) 299.900Ft.- ért. Felfoghatjuk úgy is, hogy a nevében szereplő szavak száma szerint – a zárójeles részt is ide számolva – csak 29.990Ft/szóba kerül a hangszer. Na de a tréfát félretéve nézzük mit is kapunk a pénzünkért...

Chapman Guitars Ghost Fret Rob Chapman Signature Satin Blue

Ha nagyon rövid akarnék lenni, azt mondanám, hogy egy brutálisan jól elkészített, iszonyú kényelmes nyakú, igényesen kitalált anyagokból és színekből álló Explorer formájú gitárt kapunk, amelynek a hangzásvilága lényegesen túlmutat a legtöbb ilyen típusú hangszeren (beleértve az ős modellt is).

A specifikáció szerint a test Sapele mahagóni, ami tulajdonképpen nem mahagóni, csak szinte teljesen megegyezik annak tulajdonágaival. Ebben az esetben a 3 részből illesztett, testen áthaladó juhar nyakra vannak két oldalról ráragasztva a testrészek, amelyek csak hátulról látszanak, hiszen az előlap egy jó fél-egy centis ívelt, habos kanadai jávor ezt eltakarja. Éppen ezért ez kimondottan azon ritka hangszerek egyike, amelyet igen jóleső érzés a hátoldala felől is nézegetni.

Chapman Guitars Ghost Fret Rob Chapman Signature Satin Blue

Azonban még ennél is jobb érzés kézbe venni és játszani rajta. Nagyon természetes a tapintása is, hiszen lakkozatlan, s még a színezett felülete is csak waxolva van. Az akusztikusan megszólaló hangja is kimondottan kellemes élmény. A nagy test és a nyak egyszerre rezonál, ami hihetetlenül jól eső érzés játék közben, különösen a mélyebb hangok esetében. A magas hangok tartományáról és a feszesen csengő érzetről pedig az ébenfa fogólap gondoskodik. Igazán jó kis egyveleg ez, mellyel élvezetes az akusztikus gyakorlás is, s az ember szinte elfeledkezik róla, hogy egy elektromos gitárt tart a kezében... Pedig kár lenne, mert amikor megszólal egy jó erősítőn, akkor marad csak igazán tátva az ember szája. Szuper nyílt hangzása, felezhető hangszedői teret engednek akár a tiszta hangon történő kíséretnek, vagy csilingelő bontogatásnak éppúgy, mint a jóféle „zsíros" Crunch hangzásoknak és a hasító riff soundoknak. Az én ízlésemnek nagyon megfelel ez a nyílt hangzásvilág, amelyben nyoma sincs a „buffanó, böfögős" mélyeknek és tompa, színezetlen hangzásnak. Helyette élettel teli, színes, érzékeny és izgalmas közép és középmagas tartományok szólalnak meg egy egészséges, vastag hangzásban.

A ma kapható, vagy rendelhető gitárok már mind Chapman Passive Aggressive humbucker (nyak), Chapman Passive Aggressive humbucker (híd) hangszedővel kaphatók, de ezekről majd talán a következő alkalommal tudok csak beszámolni, mert a nálam járt darabot még az első szériából rendelte meg és biztosított számomra a Mezzoforte Hangszeráruház. Ebben a hangszerben két Seymour Duncan hangszedő üzemel egy háromállású hangszedő-váltóval, egy hangerő és egy felezős tónus potival. A csomag részeként jár még a gitárhoz egy Deluxe fekete „Dragon Skin" kemény tok, valamint egy Schaller strap-lock, ami igen jól jön a színpadi létezés során.

A következő „versenyző" egy héthúros Chapman Guitars ML-7 S Natural Mahogany 239.900Ft.-ért. A konstrukción itt is nagyon érződik a szakértelem, és az a tudatosság, amikor a tervező egészen pontosan tudja, hogy mi a cél, és azt hogyan lehet ennyiből a lehető leghatékonyabban és legjobban megoldani.

Chapman Guitars ML-7 S Natural Mahogany

Végtelenül egyszerű a recept: mahagóni test, ragasztott három részből álló juhar nyak és ébenfa fogólap. 24 érintő, két bitang jó hangszedő (Chapman Custom Pro 7 Alnico Passive Humbuckers a nyaknál és a hídnál egyaránt) és a szokásos elektronika a háromállású hangszedőváltóval, a hangerő és a felezős hangszín potival.

Nincs apelláta, nincs kompromisszum, úgy szól, mint az állat, mert borzasztó jól meg van csinálva. Dörrenek a mélyei, de itt is tetten érhető az a modern gondolkodás, amit az előző hangszernél már részletesen kifejtettem... vagyis hogy minden hang külön-külön is tisztán érthetően, határozott konkrét karakterrel szólaljon meg. Ezen a ponton be kell vallanom, hogy nincs tovább. Nem lehet már újabb és újabb dolgokat elmondani a hangszerről. Chapman annyira leegyszerűsítette a dolgokat, amennyire csak lehetett. Ez a gitár is egyszerűen nagyon jó!

Nem is látom értelmét a további szócséplésnek, helyette inkább összegezném mindazt amit az elmúlt hónapokban kipróbált 4 különböző Chapman gitár sugallt nekem. Rob Chapman rettenetesen jó érzékkel kitalálta, hogy lehet a régi klasszikusokba új töltést, energiát, vitalitást... egyszóval életet lehelni. Hogy lehet ezt olyan áron adni, amitől az eredeti márkatulajdonosok – vélhetően – a falra másznak, mert felébe, harmadában megállnak ezek a hangszerek. Végül pedig talán a legfontosabb, hogy lehet mindezt olyan minőségben elkészíteni, amely nem képezheti vita tárgyát, sem szakmailag, sem zeneileg, sem sehogyan. NA EZ MÁR VALAMI! Éppen ezért minden kollégámnak helyből azt javaslom, hogy próbálgassa nyugodtan a Chapman gitárokat. Azoknak, akik pedig csak bizonytalanok, mert nincs idejük, kedvük, vagy affinitásuk az óriási választékot végig böngészni, megnyugtatásként annyit tudok mondani a Chapman gitárokról, hogy amikor egy ilyen hangszerre ránéz, akkor egészen biztos lehet abban, hogy pont azt fogja megtalálni kiváló minőségű tartalom formájában a hangszerben, amit a gitár külseje sugall.

Menjetek a Mezzoforte Hangszeráruházba, mert csak ott lehet kipróbálni a Chapman gitárokat.

Az összes Chapman gitár.

Remo nagy Chapman rajongó, amit a mellékelt, Gitármánia Táborban (amit Remo szervez) készült fotó is bizonyít:

Andrásik Remo, Chapman gitár, Gitármánia tábor

Hozzászólások

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása