Boss ME-90 – az analóg módon kezelhető multieffekt

2023. szeptember 17.

A Boss ME szériájú multieffektjei igen nagy múltra tekintenek vissza. Az első példány még a multieffektek hajnalán született körülbelül harminc éve, melyet aztán az évek során rengeteg generáció követett óriási fejlődési ívet leírva. Idén megjelent ennek az „ősi családnak” a legújabb tagja a Boss ME-90. Jelen tesztünkben őt vesszük jobban szemügyre.

Kezelőfelület, szolgáltatások

Ahogyan azt az ME szériájánál már megszokhattuk, úgy a legújabb 90-es modell is analóg-jellegű kezelőfelülettel rendelkezik, vagyis minden effektblokkhoz egy-egy fizikai felület is tartozik, illetve minden állítható paraméterhez külön-külön potméter van rendelve. Gyakorlatilag olyan a rendszer, mintha egy különálló pedálok alkotta kisvasút lenne egyetlen egy fizikai egységbe gyúrva. Az eszköz természetesen digitális, de a kezelőfelület olyan, mint a klasszikus analóg világban. Ez a rendszer nagyon átláthatóvá és sokak számára barátságosabbá teszi a kezelést. Nincsen menürendszer, nincsen programozás, minden kéz alatt van.

Boss ME-90 gitár multieffekt

A Boss ME-90 összesen hét effektblokkot tartalmaz, ezeket az alábbiakban részletezzük:

  • Preamp – Itt választhatjuk meg, hogy milyen erősítő-, illetve előfok-modellt szeretnénk használni. A vonalban való megszólaláshoz ez mondhatni elengedhetetlenül szükséges, de ha az ME-90-et valódi erősítővel szeretnénk használni, akkor nem „kötelező” a használata. Tizenegy erősítőmodell áll rendelkezésünkre, melyek a tisztától kezdve az enyhén meghajtott modelleken át egészen a high-gain sound-okig lefedi a palettát. Vannak ezek között valós erősítők modelljei, illetve olyan virtuális erősítők is, melyek a Boss saját fejlesztései, ezek nem követnek egy-egy valós életbeli konkrét példát, de természetesen besorolhatók valós kategóriákba. Ennek a blokknak a paraméterezése a klasszikus gain, magas, közép, mély, és hangerő potméterekkel történhet.
  • Comp/FX1 – A kompresszoron kívül még jó pár effekt közül válogathatunk ebben a blokkban, praktikus módon az előfok előtti effektek vannak itt (kompresszor, octaver, T. wah stb.). Három potméter áll a rendelkezésünkre a paraméterezéshez, melyek fölé van írva, hogy mely funkciókat lát el az adott effekteknél.
  • OD/DS – Overdrive, illetve distortion effektért felelős blokk, melynél a klasszikus Drive, Tone, Level vezérlés adott. Összesen tizenegy féle torzító közül válogathatunk, ezek között a clean boost-tól, a blues-os overdrive-okon át, a metálban használatos torzítókig és fuzzig minden előfordul.
  • MOD – Modulációs effektek gyűjteménye, Phaser, Flanger, Tremolo, Chorus, stb.
  • EQ/FX2 – Az előfok után elhelyezkedő néhány effekt gyűjteménye, melyek között található egy plusz EQ Ez szintén magas, közép és mély potméterekkel rendelkezik, de más frekvenciákon, illetve másképpen dolgozik, mint a preamp EQ-ja.
  • Delay – A már jól megszokott Boss-minőségű delay effektek tárháza, melyek között szerepelnek alap standardok (analog, tape, modulate stb.) és néhány extrémebb verzió is (terra, shimmer). A multieffekt looperje is ebben a delay blokkban érhető el.
  • Reverb – A legegyszerűbb egy-potméteres verzió, mely három szegmensre van osztva (háromfajta reverbnek megfelelően – Room, Hall, Spring), az egyes szegmenseken belül választhatjuk meg az effekt intenzitását.

Boss ME-90 gitár multieffekt

Az ME-90 összesen nyolc darab lábkapcsolóval rendelkezik, mely közül az egyik a Memory/Manual módválasztó. Manual módban a többi hét lábkapcsolóval a fent felsorolt hét effektblokkot kapcsolhatjuk ki- és be, ugyanúgy mintha kispedálok lennének egy házban. A Memory mód lehetőséget ad presetek elmentésére, ennek lényege, hogy a kezelőfelület adott beállítását elmenthetjük, majd bármikor visszahívhatjuk. Ebben az esetben az alsó négy lábkapcsoló egy-egy presetnek felel meg, a bal felső kettő a bankváltó kapcsolók, melyek mellett kapunk még egy CTL kapcsolót, melyre szabadon kiosztható egy effekt instant ki- és bekapcsolása (például jól jöhet, ha egy preseten belül azonnal tudunk delay-t kapcsolni, vagy boostolni).

Fontos megemlíteni, hogy a Boss ME-90 multieffekt gitárerősítővel, illetve vonalban is használható. Az egység hátsó paaneljén található egy kis kapcsoló, mely LINE állásban bekapcsol egy ládaszimulációt, ekkor vonalban közvetlenül küldhetjük a jelet egy keverőbe, szélessávú hangrendszer felé, vagy éppen hangkártyára. A Gt.AMP állásban nincsen szimulált láda a rendszerben, így máris erősítő elé, vagy effektloopba köthető a multieffekt.

A Boss ME-90 négy darab AA-s elemmel is működtethető, melyeket mellékelve meg is kapunk a csomagban, viszont az adapter nem tartozék. Így a cég által javasolt standard 9V-os Boss PSA-S adaptert külön kell megvásárolni hozzá.

Boss ME-90 gitár multieffekt

Hangminőség

A Boss ME-90 már A.I.R.D. (Augmented Impulse Response Dynamics) rendszerrel felruházott, vagyis az erősítőmodellek jóval élethűbb módon szólalnak meg, mint korábban. Ez a rendszer először a GT1000 multieffekt megjelenésekor debütált. Elvileg az egységben található effektek is a GT1000-nek megfelelő minőségben szólalnak meg. Ilyen módon úgy is tekinthetünk az ME-90-re, mint a GT1000 egy könnyen kezelhető „kivonatára” vagy „esszenciájára”.

Véleményem szerint az ME-90 hangminőségét tekintve a modulációs effektek és a delay-ek viszik a prímet. Ezekben a Boss mindig is erős volt, illetve mindig is hozta az etalon szintjét. Az A.I.R.D. erősítőmodellek vonalban is teljesen jól használhatóak. Olyannyira, hogy ha nekem kellene valamilyen torzítást kikeverni saját használatra, akkor az alapvető szövetet az erősítőmodellen lőném be, és az OD/DIST szekcióból maximum fűszerként használnék valamit elé. Teszteléskor úgy éreztem, hogy ez egy jobb játékérzetű soundot eredményez, mintha egy tiszta előfok-modellt próbálnék vadabb irányba terelni a drive blokk valamely pedálmodelljével.

Az alapvető effekteken kívül az FX1 blokkban előfordul néhány extrémebb választási lehetőség is (defretter, slow gear, stb.), melyek a kísérletezőbb kedvű játékosokat is kielégíthetik. Ezek megszólalása, hangminősége is teljesen korrektnek mondható, jól használható, mind vonalban, mind erősítővel.

Összefoglalás, ajánlás

A Boss ME-90 egy nagyon könnyen kezelhető, jól átlátható multieffekt, mely tökéletes választás lehet azoknak, kiket eddig elriasztott a modellező egységek bonyolultsága. Hangminőség tekintetében megfelel a mai elvárásoknak, illetve tartja a lépést a Boss jelenlegi magas normáival (a zászlóshajó GT 1000-nek megfelelően). Fizikai méreteit tekintve már nem a kompakt multikhoz tartozik, de még nem éri el a nehezen cipelhető méretet, illetve súlyt. Röviden úgy is fogalmazhatnánk, hogy a még könnyen kezelhető középmezőnyt gazdagítja. Kiválóan alkalmas lehet erősítő előtt használva, illetve önmagában, vonalban is teljesen jól használható. Aki egy elérhető árú, könnyen kezelhető multit keres, jó hangminőséggel, annak mindenképpen érdemes kipróbálni a Boss ME-90 multieffektet!

Technikai adatok

Kijelző: 7 szegmens, 2 karakter (LED)

Lábkapcsolók száma: 8 db

Ki- és bemenetek: bemenet (6,3-as jack), sztereó kimenet (L/MONO, R) 6,3-as jack, effekt hurok (send/return 6,3-as jack), fejhallgató kimenet: sztereó mini Jack, USB csatlakozó: USB C, Bluetooth adapter konnektor

Mintavételi frekvencia: 48 kHz

AD konverzió: 24 bit + AF módszer, AF módszer (Adaptive Focus method) Ez a Roland & BOSS saját fejlesztésű megoldása, amely jelentősen javítja az AD és DA konverterek jel-zaj (SN) arányát.

DA konverzió: 24 bit

Feldolgozás: 32-bit lebegőpontos

Memória: 36 (felhasználói) + 36 (előre beállított)

Looper: 38 másodpercnyi kapacitás (MONO)

Táplálás: Alkáli elem (AA) x 4 vagy hálózati adapter (nem tartozék)

Áramfelvétel: 190 mA, 9V, belső negatív polaritás (adapter nem tartozék)

Külön megvásárolható kiegészítők: Hálózati adapter (Boss PSA-S), Bluetooth adapter, hordtáska: CB-ME80, CB-BU10

Méretek: 443 mm x 220 mm 67 mm

Súly: 2,9 kg

További gitáreffektekért kattints ide, további Boss gitáreffektekért kattints ide

Hozzászólások

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása