Az Universal Audio LUNA stúdió rendszer

2020. április 8.

A Universal Audio új ingyenes (!) zenei szoftvere nagyon eltérő felfogásban közelíti meg azt, ahogy a mai DAW-ok gondolkodnak, ezért alább összeszedjük nektek, mit kell tudnotok róla, miért és miben más.

MI IS A LUNA?

A LUNA egy ökoszisztéma, melyet az analóg rendszerek munkamódszere, közvetlensége ihletett. Létrejöttének oka, hogy ez natív rendszerek használatával nem megvalósítható: erre csak dedikált DSP hardver és ezt kihasználó szoftver egysége képes.

A LUNA tehát a szoftver, a szükséges hardver pedig a már létező Thunderbolt csatolóval rendelkező Arrow és Apollo hangkártyák. A rendszer tartozékai még a LUNA bővítmények, LUNA hangszerek. Ez az oka, hogy ezt nem hívják pusztán DAW-nak. Ez több annál.

MI A LUNA HASZNÁLATÁNAK ELŐNYE?

A LUNA stúdió rendszert úgy tervezték, hogy ne csak nagy legendás stúdiók hangját idézzék, hanem ezúttal inspiráló munkamódszerük gördülékenységét is "ellopják" az Apollo és Arrow felhasználóknak.

Ebben a rendkívül szoros hardver-szoftver integráció segíti, mely révén azonnal a lemezkész hanggal rögzíthetünk és mixelhetünk, ráadásul valós időben – ellenben az általánosan elterjed DAW módszerrel, ahol nyers hanggal kényszerülünk rögzíteni, majd később megadni a véglegesnek szánt hangszínt. Ekkor azonban hatalmas inspirációs hátrányt vagyunk kénytelenek elszenvedni, hiszen megbontja hangszín és a zenei funkció kölcsönös viszonyát.

Universal Audio Luna

HOGYAN MŰKÖDIK A LUNA?

A LUNA úgy valósítja meg a fent vázolt célt, hogy nem csak a plug-ineket, hanem a mixert, a monitorozást is hardverrel támogatja egy tökéletesen integrált rendszert alkotva. Ennek négy fő eleme van:

Szoros Apollo Integráció – Gyors, kézreálló munkamenet

A LUNA tökéletesen integrálja az Arrow és Apollo kártyák DSP-rendszerét, mely révén a már hangszínezett forrást csaknem tökéletesen késés nélkül hallhatjuk vissza az új Accelerated Realtime Monitoring™ rendszeren keresztül. Nincs buffer-állítgatás, nyers felvételek, elcsúszott sávok – a LUNA révén azt a szalagos felvevő és analóg pult kombinációján alapuló munkamenet azonnaliságát és direktségét élvezhetjük, melyet modern igények mellett csak a több 10.000. dolláros DSP-s rendszerek tudtak csak megvalósítani. Az alkotási és rögzítési folyamat ennek köszönhetően érezhetően stabilabb, közvetlenebb és gyorsabb lesz – egy magasabb szintű élmény mindazok számára, akiknek még nem volt szerencséje az említett csillagászati árú rendszerekhez.

Beépített Neve® összegzés: azonnali klasszikus analóg pult hangzás

A LUNA rendszerhez opcionálisan elérhető lesz egy bővítmény, mely a Neve 1272 összegzőjét emulálja kivételesen precízen. A ’60-as és ’70-es éveket fémjelző Neve 80-as szériás konzolok analóg összegzője minden mixet azonnal élettel és klasszikus hangzással látja el. A UA mérnökei állítólag vaktesztekben igazolták, hogy az emulált változat minden szempontból hű az eredeti, analóg eszközhöz.

Integrált szalag-emuláció

A LUNA rendszer integráns része a többsávos szalagos felvevők emulációja, melyet minden audio és instrument sávon azonnal aktiválhatunk – ez pedig a hangmérnökök és zenészek által „melegségnek, ütősségnek” titulált lágy zenei kompressziót és szaturációt kölcsönzi a felvételnek.

Az Oxide LUNA bővítmény a LUNA alapvető tartozéka, de az opcionálisan elérhető Studer® A800 Multichannel Tape Recorder bővítménnyel különféle további szalag-hangzásokkal is kísérletezhetünk.

Ahogy a Neve összegzés, a szalag-emuláció sem „plug-in”, hanem a LUNA szerves részét képezi – azonnal elérhető, nem külön lenyíló menükben és felugró ablakokban kell kezelnünk.

LUNA hangszerek

A Universal Audio mérnökei azt vették a fejükbe, hogy márpedig a LUNA hangszerei lesznek a legjobbak. Már a demókból is hallhattuk, hogy itt valami nagyon erőset sikerült letenni az asztalra.

A LUNA bemutatásakor az alábbi hangszerek lesznek elérhetők:

  • Moog® Minimoog:A legendás Minimoog emulációja, melyet a Moog Music-cal való partneri együttműködésben fejlesztettek ki. (opcionálisan elérhető)
  • Ravel™ zongora:Steinway Model B koncertzongora emulációja, melyet az UA sampling, fizikai modellezés és az új Ultra-Resonance technológiája tesz kivételesen élethűvé. (opcionálisan elérhető)
  • Shape:egy átfogó „eszköztár” a legkülönbözőbb modern és vintage billentyűs, ütős, pengetős és nagyzenekari hangszerek emulációjával, melyek a UA, Spitfire Audio, Orange Tree Samples, Loops de la Creme és más cégek legjobb munkáiból tevődnek össze. (ingyenes)

További fontos funkciók:

  • Korlátlan számú sávok – egyedül a Mac-ed kapacitása szab határt annak, hány sávval szeretnél dolgozni.
  • Kezel UAD és Audio Unit (AU) plug-ineket – az összes UAD és AU plug-in és AU szoftveres hangszer használható a LUNA rendszerben.
  • Session Auto-Save – a LUNA folyamatosan ment minden változtatást, mely révén korlátlan „undo” áll rendelkezésünkre.
  • AAF import – más DAW-okból az ipari szabvány AAF (Advanced Authoring Format) révén teljes session-öket importálhatunk a LUNA stúdió rendszerbe.

Universal Audio Luna

GYAKORI KÉRDÉSEK

Mi is a LUNA?

A LUNA egy új, teljes körű stúdió rendszer a Universal Audio-tól, mely kizárólag Thunderbolt-os Apollo és Arrow hangkártyákkal érhető el macOS (Mojave / Catalina rendszerre).

A LUNA stúdió rendszer egy Thunderbolt-tal szerelt UA hangkártya (Apollo vagy Arrow), a LUNA alkalmazás, a LUNA bővítmények a LUNA hangszerek és egy Mojave vagy Catalina operációs rendszer futtató Mac számítógép együtteséből tevődik össze.

Miért nem tekinthető a LUNA egy szokványos DAW-nak?

Abból szempontból, hogy a LUNA képes ellátni a szokványos felvételi, editálási és mixing folyamatokat, a LUNA DAW-nak tekinthető. Azonban a LUNA jelentősen túlmutat a szoftveres DAW-okon, mivel rendkívül szoros integrációt valósít meg a szoftver és az Apollo, illetve Arrow hardver között.

Ez az integráció a LUNA felhasználója számára teljes körű kontrollt biztosít az Apollo és Arrow monitorozási és talkback rendszere fölött, valamint valós időben overdub-olhat az UAD plug-inek használatával, továbbá teljes szoftveres vezérlést valósít meg az Apollo Unison mikrofon előerősítői fölött.

Miért érdemes kipróbálnom a LUNA stúdió rendszert a megszokott DAW-om helyett?

A LUNA által biztosított hardver-szoftver integráció mindenképp egy új minőséget jelent a felvételkészítésben. A produceri folyamat azonnal stabilabb, gördülékenyebb, közvetlenebb élménnyé válik, mely mentes a latency és monitorozási problémáktól. Az a fajta módszer, mellyel azonnal a lemezkész hangot rögzíthetjük, jelentősen intuitívabb, kreatívabb folyamat, mint a DAW-oknál megszokott nyers felvétellel való munkamódszer.

A LUNA ténylegesen ingyenes?

Igen, a LUNA alkalmazás ingyenesen letölthető minden Thunderbolt-os UA hangkártya tulajdonos számára. Ezen túl ingyenesen elérhetőek olyan főbb bővítmények, mint a Shape LUNA hangszer, és az Oxide Tape Recorder LUNA bővítmény.

A LUNA az Apollo DSP rendszerén fut?

Nem. A LUNA applikáció, a LUNA bővítmények és a LUNA hangszerek natív módon az MAC-en futnak. Azonban olyan funkció van, melyhez a LUNA az Apollo DSP-t használ – LUNA dinamikusan integrálódik az Apollo és Arrow DSP rendszerbe, mely révén képes megvalósítani a valós idejű UAD effektek használatát, valamint a komplex valós idejű monitorozást.

Mi a LUNA rendszerkövetelménye?

A LUNA számára elengedhetetlen egy Thunderbolt-tal szerelt UA hangkártya, valamint egy Mac számítógép, melyen Mojave vagy Catalina operációs rendszer fut. Minden minta alapú LUNA hangszer megfelelő működéséhez SSD-re van szükség. Memória szempontjából minimum 16 GB RAM-ot ajánlunk.

Milyen UA hangkártyákkal kompatibilis a LUNA stúdió rendszer?

A LUNA működéséhez mindenképp Thunderbolt csatlakozású Universal Audio hangkártya szükséges.
Ezek közé tartoznak az alábbi modellek:

Működik a LUNA más nem UA hangkártyákkal?

Nem. A LUNA kizárólag Universal Audio Thunderbolt-os hangkártyákkal üzemel, macOS rendszeren (Mojave / Catalina).

Helyettesítheti a LUNA a meglévő DAW-omat? Amennyiben nem, használhatom együttesen őket?

A LUNA stúdió rendszernek számtalan előnye van a szokványos DAW-okkal szemben – Apollo integráció, valós idejű munkamenet, analóg karakterű hangzás.

Azonban, hála az AAF (Advanced Authoring Format) fájl importnak, remekül alkalmazható az azt támogató professzionális DAW-okkal, mint például a Pro Tools, Logic Pro, Cubase, Ableton Live.

A LUNA stúdió rendszer helyettesíti az Apollo Console alkalmazást?

Nem. Amíg a Console applikáció nem szükséges a LUNA használata mellett, a Console-nak számtalan haszna van abban az esetben, amikor nem használjuk a LUNA alkalmazást, úgy mint Unison mikrofon előerősítők kezelése, valós idejű UAD plug-inek kezelése, monitorozási, routing, és talkback feladatok ellátása.?

A LUNA képes kezelni a UAD plug-ineket? Mi a helyzet más gyártó plug-injeivel?

A LUNA tökéletes integrációt valósít meg a Thunderbolt-os Apollo és Arrow hangkártyákkal és UAD-2 hardverekkel, melynek megfelelően zökkenőmentesen képes futtatni a UAD plug-ineket.

Ezek mellett a LUNA képes az ipari szabványnak számító Audio Unit (AU) plug-ineket és virtuális hangszereket is kezelni.

Amennyiben a LUNA natív módon üzemel, akkor a UA mellőzi a továbbiakban a UAD DSP rendszert?

Nem. A DSP révén a LUNA stúdió rendszer képes valós idejű hangszínezésre és komplex monitorozásra. Ezen túl a UAD DSP hozzájárul ahhoz hogy tehermentesítse a CPU-t, ezáltal több natív plug-in futtatását tegye lehetővé. A közeljövőben számos új UAD plug-in is várható.?

Mi az a LUNA bővítmény? Miben különbözik egy szokványos plug-intől?

A LUNA bővítmények a LUNA alkalmazás szerves részeit képezik. Kizárólagosan a LUNA applikációhoz fejlesztették, ez végzi a teljes vezérlését, melynek számos előnye van.

Példának okáért, az Oxide Tape és a Neve Summing bővítmények számos felületről elérhetőek, de mindazonáltal közvetlenül a LUNA keverőjéből is elérhetjük – így jelentősen kevesebb kattingatással teljes kontrollt nyerünk.

Milyen LUNA bővítmények lesznek elérhetők?

Az Oxide Tape LUNA bővítmény a LUNA applikáció ingyenes tartozéka. A LUNA megjelenésekor a UA felajánlja megvásárlásra a Neve® Summing és a Studer® A800 Multichannel Tape Recorder LUNA bővítményeket.

Használhatom a LUNA hangszereket más DAW-on belül?

A LUNA hangszerek kizárólagosan a LUNA stúdió rendszeren belül használhatók, ezáltal nem futtathatók más DAW alatt.?

Milyen LUNA hangszerek lesznek elérhető?

A LUNA bemutatásakor számos LUNA hangszer lesz elérhető:

  • Moog® Minimoog:A legendás Minimoog emulációja, melyet a Moog Music-cal való partneri együttműködésben fejlesztettek ki. (opcionálisan elérhető)
  • Ravel™ zongora:Steinway Model B koncertzongora emulációja, melyet az UA sampling, fizikai modellezés és az új Ultra-Resonance technológiája tesz kivételesen élethűvé. (opcionálisan elérhető)
  • Shape:egy átfogó „eszköztár” a legkülönbözőbb modern és vintage billentyűs, ütős, pengetős és nagyzenekari hangszerek emulációjával, melyek a UA, Spitfire Audio, Orange Tree Samples, Loops de la Creme és más cégek legjobb munkáiból tevődnek össze. (ingyenes)

Spitfire Audio Chamber Strings, Brass Ensemble, Woodwind Ensemble

Milyen integrációt valósít meg a LUNA az Apollo és Arrow hangkártyákkal?

A LUNA stúdió rendszer egyedülállóan szoros hardver-szoftver integrációt biztosít.

Ezek közül a legfontosabbak:

  • Accelerated Realtime Monitoring™- rendkívül intuitív, csaknem teljesen késés-nélküli monitorozás és felvétel készítés UAD plug-inekkel és LUNA hangszerekkel.
  • Unison Control– a Unison mikrofon előerősítők és erősítő szimulációk teljes vezérlése.
  • Stabil talkback és monitorozás– gyorsan kommunikáltunk a zenésszel, valamint állíthatunk a monitor mixen anélkül, hogy más felületet kéne megnyitnunk.

Támogatja a LUNA a MIDI eszközöket?

A LUNA minden olyan MIDI eszközt képes kezelni, melyek láthatóak az Apple Audio MIDI Setup számára. A MIDI adatok rögzíthetők a timeline-on, és természetesen teljes mértékig editálhatók, legyen szó klipek kezeléséről, velocity, CC, program change paraméterek állításáról.

A LUNA része az ARP bővítmény, mely egy teljes körű MIDI arpeggiator.?

A LUNA elérhető lesz Windows rendszerre?

A UA nem ad tájékoztatást jövőbeni terveiről, de tisztában vannak vele, hogy azon Apollo felhasználókat is érdekli a LUNA stúdió rendszer, akik Windows rendszert használnak.

Hozzászólások

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása