A koronavírus hatása a hangszerpiacra – napról-napra

2020. július 13.

Meglepődtünk rajta, hogy általános híreket más forgalmazó, nagyker, kisker, magyar nyelven nem tesz közzé, így arra gondoltunk, hogy elkezdünk erről mi tudósítani, napról-napra hozzátéve azt, ami a mi piacunkat érinti. Gyártói bezárások, árfolyam-változások, gyárak újranyitása, stb.

2020 év eleje
A COVID19 vírus a kínai piacor érintette elsőként. A gyárak a kínai Holdújév ünnep alatt szokás szerint leáltak, a helyzet viszont ekkor lett a legrosszabb, mire vége lett a hosszú ünnepnek, a kínai hatóságok megtiltották a munkavállalóknak, hogy munkábaálljanak. A gyártósorok jóval a tervezett újraindítás után indultak el. Például a Hotone gyártó, akinek az új Ampero One pedálját még decemberben megrendeltük, januárban a felét előre kifizettük, a tervezett februári áruindításkor még vissza sem mentek dolgozni. Pár hét után első körben a gyártósoron dolgozókat engedték dolgozni, az irodisták home office-ban dolgoztak. Ennek a bejegyzésnek az írásakor (2020.03.25) már full potenciállal működnek a gyárak, a Hotone szállítmány remélhetőleg már a napokban el is indul - február helyett

2020.03.22.
A Hotone gyártója értesített arról, hogy indítanák a szállítmányunkat, de gyorsan utaljuk a fennmaradó számlaösszeget, mert a szállítási költségek napról-napra durván nőnek

2020.03.23.
Az Electro-Harmonix tájékoztatott, hogy New York államban csak a létfontosságú vállalkozásokban javasolt feltenni a munkát, így az EHX cég bezárt. Az Ernie Ball forgalmazója szintén ezen a napon mondta, hogy az Ernie Ball gyártósorai is leálltak. 

2020.03.25
Ma kaptuk meg az új Epiphone/Gibson árlistát. Fanrasztikus modellek lesznek, de a gyártói emelés, kombinálva az USD árfolyam Forinthoz képest törént, legalább 10%-os emelkedése miatt nagyon brutálisak az árak. Már fent vannak az oldalon.  

2020.03.26
Az Audio-Technica bejelentette, hogy 30. hétfőtől kb. 10% áremelkedés lesz. Valószínű, hogy a kereskedők, így mi sem egyből írjuk át az árakat, de ahogy a piac engedi, sajnos nekünk is emelni kell majd

2020.03.27
Korábbi levél, csak most jutottunk el odáig, hogy elolvassuk: a Fender Corona/Californa gyára 23-án bezárt. A mexikói gyár és az euópai raktát egyelőre még üzemel

A Warwick magyar forgalmazója bejelentette, hogy hétfőn árat emel. 

A Zoom is küldött új árllistát, ami jövő hétfőtől lép érvénybe

2020.03.29
Pár napja kapott, most feldolgozott hír az FBT/Outline/Ecler forgalmazójától:

"FBT: Április elejéig bizonyosan bezárt a gyár.
Outline: A gyártás működik, a logisztika bonyolult, mert az észak-olaszországi régió jelenleg a legérintettebb egész Európában a koronavírus által.
Ecler: A raktár és a gyártás működik, de Spanyolországban is egyre inkább elharapódzik a vírushelyzet. Most úgy tűnik még működik a kiszolgálás."

Eddig az idézet, de ide kívánkozik az a telán triviális, mégis megemlítendő hír, hogy az olasz termékek biztosan csúszni fognak a követkeő időszakban

2020.04.04
A Korg, Vox, Allen&Heath árlistákat a magyar forgalmazója hétfőn fogja átírni, ezen gyártók termékei is emelkedni fognak a Forint gyengülés mértékének megfelelően (tapasztalatok alapján 10-15%-ra számítunk)

2020.04.07
Az Ernie Ball Magyarország eddig tartotta az árait, de lekövetve a Forint árfolyam romlását, a mai naptól új árlistát bocsájtott ki. Külön gond, hogy a készletek végesek, az EB gyár pedig jelen pillanatban zárva van. 

2020.04.10
A Behringer gyártó rengeteg terméke elfogyott / fogy el Európában, már most látszik, hogy ezekből a termékekből jócskán lesz hiánycikk. 

2020.04.21
Az Ibanez gitár- és Meinl ütőshangszer forgalmazója ma azt közölte, hogy egyelőre nem fognak árat emelni, szolidaritásból, amíg lehet tartják a jelenlegi Forintos árakat. Ez egy kitűnő gesztus, nagyon hálásak vagyunk érte!

2020.05.09

A héten kiderült, hogy az Electro-Harmonix logisztikai részlege újranyit, tehát szállítani tudnak, csak a gyártás nincs még. A Presonus korábban jelezte, hogy bezártak, nagyon sok terméket várunk, remélhetőleg a jövő hétre már rendeződnek a dolgok. 

A Yamaha szintetizátorok és digitális zongorák mind elfogytak az európai raktárról, június, július előtt nem is várható, hogy érkeznének (a gyár nem kap meg sok alkatrészt beszállítóitól)

Szinte mindenki emelt árat a héten a Forint árfolyam gyengülése miatt. A Korg, Vox, Allen&Heath, Audio-Technica, TC Electronic, Saramonic, Behringer, Elixir árak mint nőttek. A legtöbb forgalmazó több lépcsőben emeli az árait, hogy ne legyen egyszerre megterhelő, ennek viszont az a következménye, hogy valószínű a már árat emelt márkák fognak még tovább emelni...

2020.07.13

Két hónap elteltével sokkal okosabbak lettünk a termék elérhetőségekkel kapcsolatban, de ez nem feltétlenül jelent jó hírt. Nagyon sok termék „hiánycikk” állapota megszűnt, de lettek helyette újak. Pozitív példák: a Line6 POD Go beérkezett, eredetileg májusra tervezték, csak egy hónapot csúszott, ami azért az események fényében nagy teljesítmény. Igaz, az első szállítmány el is fogyott, de augusztusban jön újabb. A Yamaha NP12 belépő színtű keyboard és a világító-billentyűs EZ-220 hiánycikk volt két hónapig, most kaptunk belőle, igaz, nem annyit, mint amennyit rendeltünk. Az állandó hiánycikknek számító Behringer slágertermékek (pl. UM2, UMC22, UMC202, UMC204) érkeztek raktárra, folyamatosan érkeznek további termékek. Az Ibanez slágertermékei (V50, VC50, GRX70 - a két új színt leszámítva, GRG-121DX, GRG-170DX, GRX40, JEM-JR WH Steve Vai, GSR-200B, GSR-180 BS modellek) a következő pár hétre elegendő mennyiségben állnak rendelkezésünkre. Roland GO:Piano és GO: Mixer is több hónap után újra van raktáron. DE!

A negatív példák: szinte minden pozitív példa árnyoldala, hogy ezek a termékek sokszor előrendelésekben elkelnek, csak pár darab marad, vagy annyi sem. És újból jön a félelem, hogy amik elfogynak, újra hiánycikkek lesznek-e. Tehát, hiába van ma bőségesnek látszó készlet bizonyos termékekből, kiszámíthatatlan, hogy mi lesz 2 hét vagy 2 hónap múlva

További, már biztosan negatív hírek:

  • A YAMAHA CLP zongora sorozata idén nyáron lépett előre a 600-asról a 700-as szériára. A Yamaha úgy tervezte, hogy a CLP-600-asból még szállít nyár közepéig, a 700-ast meg folyamatosan vezetik be. Sajnos ebből az lett, hogy a 600-as széria elfogyott, már nem tudtak szállítani (nálunk ezek vannak raktáron vagy még rendelhetőek), a 700-as meg még nem jött meg. Az egyébként zseniálisa logisztikázó Yamaha jól megtervezte, hogy zökkenőmentes legyen az átmenet a régi széria kivezetése, és az új bevezetése között, nos, a korona vírusnak köszönhető alkatrész hiány ezt húzta keresztbe. A 700-as szériából nagyon reméljük, hogy az iskolakezdésre már lesz elegendő készlet, mert addig a nálunk raktáron lévő 600-as széria biztosan nem tart ki, az európai raktáron pedig már 1 hónapja elfogyott minden 600-as modell.
  • Yamaha HS széria. Még most csak a HS8 látszik problémásnak - a többi modell is hiánycikk, de pár darab érkezik folyamatosan - amint elfogy a jelen készleten lévő 4 db HS8, csak októberben jön újabb szállítmány
  • Taylor gitárok: van olyan, nyáron bejelentett modell, ami végül csak jövőre lesz kapható. Nem minden modell csúszik ennyit, de általánosságban több hetet/hónapot várni kell minden olyan modellre, ami nincs raktáron nálunk.
  • Fender Player széria, néhány keresett akusztikus modell: nincs konkrét hír. Folyamatosan érkeznek, vélhetően folyamatosan lesznek raktáron, de a színválaszték problémásabb, kevésbé lesz lehetőségünk nekünk is és a vásárlóinknak is választani színt.

Sajnos a negatív és pozitív példák sora folyamatosan változik. Azt tapasztaltuk meg, és reméljük, hogy nem lesz igazunk, de hosszú távon kell berendezkedni arra, hogy jönnek termékek, elfogynak termékek, hiánycikkek lesznek termékek, újra lesznek termékek, de csak kevés mennyiségben. Már nem tudjuk nyomon követni, annyira gyorsan változik a helyzet, így ez a mostani blog bejegyzés is inkább csak gyorshír, pillanatnyi állapot.

És, hogy mi az oka ennyi hiánycikknek? Legfőképp az, hogy a kisebb alkatrészbeszállítók nem tudták olyan gördülékenyen venni az év eleji leállást és az újraindulást, és a termelés fenntartását, mint a nagy, több száz vagy ezer alkalmazottat foglalkoztató nagy cégek. Szóval nem a Yamaha, Fender, Ibanez, Behringer stb. cégek csúsztak meg, hanem a hangszedő gyártók, a hardverbeszállítók (kijelzők, hangszórók, stb.), stb.

Folyt köv. 

 

 

Hozzászólások

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása