A koronavírus hatása a hangszerpiacra – napról-napra

2020. április 4.

Meglepődtünk rajta, hogy általános híreket más forgalmazó, nagyker, kisker, magyar nyelven nem tesz közzé, így arra gondoltunk, hogy elkezdünk erről mi tudósítani, napról-napra hozzátéve azt, ami a mi piacunkat érinti. Gyártói bezárások, árfolyam-változások, gyárak újranyitása, stb.

2020 év eleje
A COVID19 vírus a kínai piacor érintette elsőként. A gyárak a kínai Holdújév ünnep alatt szokás szerint leáltak, a helyzet viszont ekkor lett a legrosszabb, mire vége lett a hosszú ünnepnek, a kínai hatóságok megtiltották a munkavállalóknak, hogy munkábaálljanak. A gyártósorok jóval a tervezett újraindítás után indultak el. Például a Hotone gyártó, akinek az új Ampero One pedálját még decemberben megrendeltük, januárban a felét előre kifizettük, a tervezett februári áruindításkor még vissza sem mentek dolgozni. Pár hét után első körben a gyártósoron dolgozókat engedték dolgozni, az irodisták home office-ban dolgoztak. Ennek a bejegyzésnek az írásakor (2020.03.25) már full potenciállal működnek a gyárak, a Hotone szállítmány remélhetőleg már a napokban el is indul - február helyett

2020.03.22.
A Hotone gyártója értesített arról, hogy indítanák a szállítmányunkat, de gyorsan utaljuk a fennmaradó számlaösszeget, mert a szállítási költségek napról-napra durván nőnek

2020.03.23.
Az Electro-Harmonix tájékoztatott, hogy New York államban csak a létfontosságú vállalkozásokban javasolt feltenni a munkát, így az EHX cég bezárt. Az Ernie Ball forgalmazója szintén ezen a napon mondta, hogy az Ernie Ball gyártósorai is leálltak. 

2020.03.25
Ma kaptuk meg az új Epiphone/Gibson árlistát. Fanrasztikus modellek lesznek, de a gyártói emelés, kombinálva az USD árfolyam Forinthoz képest törént, legalább 10%-os emelkedése miatt nagyon brutálisak az árak. Már fent vannak az oldalon.  

2020.03.26
Az Audio-Technica bejelentette, hogy 30. hétfőtől kb. 10% áremelkedés lesz. Valószínű, hogy a kereskedők, így mi sem egyből írjuk át az árakat, de ahogy a piac engedi, sajnos nekünk is emelni kell majd

2020.03.27
Korábbi levél, csak most jutottunk el odáig, hogy elolvassuk: a Fender Corona/Californa gyára 23-án bezárt. A mexikói gyár és az euópai raktát egyelőre még üzemel

A Warwick magyar forgalmazója bejelentette, hogy hétfőn árat emel. 

A Zoom is küldött új árllistát, ami jövő hétfőtől lép érvénybe

2020.03.29
Pár napja kapott, most feldolgozott hír az FBT/Outline/Ecler forgalmazójától:

"FBT: Április elejéig bizonyosan bezárt a gyár.
Outline: A gyártás működik, a logisztika bonyolult, mert az észak-olaszországi régió jelenleg a legérintettebb egész Európában a koronavírus által.
Ecler: A raktár és a gyártás működik, de Spanyolországban is egyre inkább elharapódzik a vírushelyzet. Most úgy tűnik még működik a kiszolgálás."

Eddig az idézet, de ide kívánkozik az a telán triviális, mégis megemlítendő hír, hogy az olasz termékek biztosan csúszni fognak a követkeő időszakban

2020.04.04
A Korg, Vox, Allen&Heath árlistákat a magyar forgalmazója hétfőn fogja átírni, ezen gyártók termékei is emelkedni fognak a Forint gyengülés mértékének megfelelően (tapasztalatok alapján 10-15%-ra számítunk)

2020.04.07
Az Ernie Ball Magyarország eddig tartotta az árait, de lekövetve a Forint árfolyam romlását, a mai naptól új árlistát bocsájtott ki. Külön gond, hogy a készletek végesek, az EB gyár pedig jelen pillanatban zárva van. 

2020.04.10
A Behringer gyártó rengeteg terméke elfogyott / fogy el Európában, már most látszik, hogy ezekből a termékekből jócskán lesz hiánycikk. 

2020.04.21
Az Ibanez gitár- és Meinl ütőshangszer forgalmazója ma azt közölte, hogy egyelőre nem fognak árat emelni, szolidaritásból, amíg lehet tartják a jelenlegi Forintos árakat. Ez egy kitűnő gesztus, nagyon hálásak vagyunk érte!

2020.05.09

A héten kiderült, hogy az Electro-Harmonix logisztikai részlege újranyit, tehát szállítani tudnak, csak a gyártás nincs még. A Presonus korábban jelezte, hogy bezártak, nagyon sok terméket várunk, remélhetőleg a jövő hétre már rendeződnek a dolgok. 

A Yamaha szintetizátorok és digitális zongorák mind elfogytak az európai raktárról, június, július előtt nem is várható, hogy érkeznének (a gyár nem kap meg sok alkatrészt beszállítóitól)

Szinte mindenki emelt árat a héten a Forint árfolyam gyengülése miatt. A Korg, Vox, Allen&Heath, Audio-Technica, TC Electronic, Saramonic, Behringer, Elixir árak mint nőttek. A legtöbb forgalmazó több lépcsőben emeli az árait, hogy ne legyen egyszerre megterhelő, ennek viszont az a következménye, hogy valószínű a már árat emelt márkák fognak még tovább emelni...

Folyt köv. 

 

 

Hozzászólások

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása