A koronavírus hatása a hangszerpiacra – napról-napra

2021. szeptember 30.

Meglepődtünk rajta, hogy általános híreket más forgalmazó, nagyker, kisker, magyar nyelven nem tesz közzé, így arra gondoltunk, hogy elkezdünk erről mi tudósítani, napról-napra hozzátéve azt, ami a mi piacunkat érinti. Gyártói bezárások, árfolyam-változások, gyárak újranyitása, stb.

Folyamatosan frissülő napló, fordított időrendi sorrenben

2021 szeptember

A helyzet továbbra sem javul, sőt ma két megdöbbentő hírt is kaptunk: 
- a konténeres szállítás díja hétszeresére nőtt. Ezt nem tudjuk ellenőrizni, de olyan cég képviselője mondta, akikben meg tudunk bízni, mert évente rengeteg konténert úsztatnak távol-keletről.
- ugyanez a cég jelezte, hogy e meglévő bajokon felül még energetikai válság is van Kínában: https://www.origo.hu/gazdasag/20210927-kina-aram-energia-kimaradas-piac-gazdasag-vallalat.html Ez persze nem minden céget, és főleg nem hangszerest érint, de alkatrészbeszállítót elképzelhető, hogy igen.

Szintén új hír, hogy a felsőkategóriás Yamaha CLP-785-795 zongorákból van pár modell, ami még ősszel érkezik az európai raktárra, de a javarésze csak decemberben lesz, ami pár héten beül szerintünk elővételben el fog fogyni, de már most látszik, hogy van olyan modell, ami csak januárban érkezik.

Egyik elektromosgitár-gyártónk jelezte, hogy a belépő szintű (50-80.000 Ft-os) kategóriában 200% értékesítési növekedés volt az elmúlt évben, és ebben az évben az előző évhez képest is hatalmas az emelkedés, így van olyan modell, ami év végéig el fog fogyni, alternatív modelleket kell találni, hogy helyettesíteni tudjuk a hamarosan elfogyó hangszeeket.

 

2021 augusztus

Ibanez gitárokból a japán modellek esetében a hangszedő-beszállítók gyártási kiesési miatt a Dimarzio hangszedős modellek csúsznak sokat. Az indonéz gyárakban bedig a gyárak termlési kiesési miatt az indonéz modellek is akadoznak. Van olyan Ibanez modell, amelyet a gyár jövőre akart csak megszüntetni, de előrehozta a modellek kivezetését, mert nem leszenk már idén

QSC-től kaptuk a hírt, digitális keverőpultjaik kapcsán: "QSC TouchMix-8 és TouchMix-16 keverőpultok 2022 márciusáig nem elérhetőek. A kialakult helyzet az alkatrészhiánynak köszönhető."

2021 június

Korábban is hallottuk több gazdasági hírekben, hogy a szállítási költségek milyen durván változnak, de most már egyre több hazai és külföldi partnerünk jelezte, hogy a nagy, konténeres szállítások költsége akár 2-3-szorosára nőtt. Illetve, nagyon kíváncsiak voltunk, hogy a  Szuezi-csatornában rekedt hajón vajon volt-e hangszeres termék, és igen, kiderült, hogy Meinl ütős hangszerek voltak. Ez, a továbbra is akadozó áruellását tovább rontották. 

Másik beszállítónk arról tájékoztatott, hogy az megrendelt konténeres szállítmányuk úton volt, de egy köztes kikötőben megállt a hajó, és kiürítették a teljes rakományt, a feltételezett ok az, hogy szükség volt a szállítási kapacitásra, és a nem olyan fontos, nem olyan sürgős rakományokat "pihentették". 

A D'Addario forgalmazója is óriási logisztikai káoszról mesélt. A D'Addarui termékeket New Yorkból Angliába kellett volna szállítani, de valamiért, az ég tudja miért, ez Chicagoba érkezett meg. De, nekünk is, egy nagy szállítmányunkból egy doboz február óta köröz valahol Európában (ez ráadásul közűti szállítás). 

Epiphone ügyben is gondjaink vannak. A márciusi rendelésünknek csak egy része érkezett meg, az áruk folyamatosan érkeznek be, de ami még nem jött meg (és ebből van vásárlói rendelés is, és ez már nagyon ciki), arról semmilyen pontos információt nem tudunk monddani. 

Most nagyon jó készletünk van, a tavalyi raktárkészletünket megdupláztuk, de sajnos vannak továbbra is lassan beérkező termékek, illetve, az látszik, hogy ez az év végig ilyen lesz. 

2021 május

Egy gyors hír, ezúttal Ibanez ellátási gondokról: "Sajnálatos módon fel kell hívnunk a figyelmet, hogy a Dimarzio és Seymour-Duncan gyárak termelési problémái miatt egyes Ibanez modellek beérkezése csúszhat, valamint a beérkező mennyiségek is szűkösek."

"Ez főként az alábbi kategóriákat jellemzi:

- AZN/AZS/AZ (incl. signature models LB1, FLATV10, MM7, etc.)
- Japanese Hollow Body guitars (incl. signature models)
- Indonesian signature models (eg, JEM77P-BFP, JS240PS-CA, JIVA10-DSB, KIKO10BP-TGB, THBB10, etc.)
- Premium and High Performance models (eg, RG1121PB-CIF, RG1120PBZ-CKB, RGA42HPT-LBM, RGA42HP-SFM, RGA42HPQM-BIG, etc.)"

Illetve ide tartozik, hogy a Yamaha CSP felsőkategóriás okoszongora modellek nem rendelhetőek őszig. Nálunk még egy matt fekete és egy magasfényű fekete van készleten a jelen pillanatban (2021.05.04)

2021 március

Pár naplóbejegyzés kimaradt (pótolni fogjuk, megpróbáljuk rekonstruálni a történéseket), de itt egy mai info egyik beszállítónktól, csak hogymég egy magyarázat legyen arról, hogy miért drágultak a termékek drasztikusan (a 2020-as 320 Ft/ Euro - > 365 Ft/ Euro bedőlésen kívül):

"A Covid mellett sajnos más kellemetlen hatásokkal is számolnunk kell a közeljövőt illetően.
Valamennyi beszállítónk árat emelt a nyersanyagok világpiaci árainak emelkedése miatt. Ez az áremelés változó mértékű, de 10-20% között mozog, ami nem kevés.
Ezen kívül december óta a tengeri szállítási díjak az egekbe szöktek, megduplázódtak, majd megháromszorozódtak és egyelőre biztosan nem csökkennek.(összehasonlításul egy korábban 300-400.000 Ft fuvarköltség most több, mint 1.000.000 Ft!) Lassan utolérik a vasúti szállítás árait, így lehet, hogy azt fogjuk igénybe venni, mivel legalább két héttel hamarabb hozzájutunk az áruinkhoz.
Sajnos mindkét tényező egy markáns áremelést vetít elénk, aminek pontos összegét majd a beszállítások idején fogjuk tudni csak megmondani.
Úgy gondoltam, hogy jobb, ha ezt idejében jelezzük felétek."

2021 év eleje

Az árakról pár szót. Év elején a 320 Ft/Euro árfolyam elszaladt, 365 Ft/ Euro magasságáig. A készletek erejéig mindenki igyekezett tartani az árakat, de várható volt, hogy ha nem is azonnali hatása lesz az árakban a Forint gyengülésének, de előbb-utóbb le kell majd követni ezt az árfolyamváltozást. Voltak olyan cégek (pl. Roland/Boss vagy Ibanez/Meinl), akik Forintban számláznak, és év elején kiadták a Forintos árlistáikat, még 330-as árfolyammal számolva, és rendkívül korrekt módon egész évben tartották, akkor is, amikor már az árfolyam jóval a számított fölött volt. Ez egyrészt nagyon korrekt volt tőlük, viszont 2021 év elején már, joggal, ők is emeltek az árakon. Ezért emelkedett több termék ára év elején.

Sajnos az árfolyamkövetéssel nem ért véget az áremelési hullám, sok ár azért változik folyamatosan, mert rengeteg egyéb költség is megjelent. A szállítási költségek kb. a duplájára nőttek, konténeres szállítás esetén a több százezres szállítási költség milliós lett. +1 dolgunkat nehezítő tényező, hogy 2021 január 1-től az Egyesült Királyság nem tagja az EU-nak, az onnan érkező termékek szállítása is drágább, és vámfizetési kötelezettség is van, valamint vámkezelési költség is, ami tovább drágítja az onnan érkező termékek árát (pl. Tanglewood gitárok, D’Addario húrok, kiegészítők.

A Brexit miatti adminisztrációs teher olyan szinten blokkolta le az egyes államokat, hogy pl. egy Tanglewood szállítmányt feladtak január 26-án, február végére ért be. Korábban, ez közúton, UK-Magyarország vonalon 3-4 nap volt. A D’Addariotól rendelt, és januárban kifizetett első rendelésünk még a cikk írásának idejében nem érkezett meg (március 24.)…

2020 év vége

Év közepére már látszott, hogy a gyárleállások miatt milyen óriási csúszásokkal fognak termékek érkezni. Ez sajnos év végére tovább sűrűsödött, bár nem volt már olyan tömeges áruhiány, mint nyár magasságában, de így is volt olyan termék, ami a korábbi pár napos szállítási határidő helyett több hónapossá vált. Év végén Japánban leégett egy gyár, aki rengeteg hangtechnika gyártónak szállított analóg-digitális-analóg (AD/DA) átalakítókat, Bluetooth chipeket. Ezek az alkatrészek diktafonokban, keverőpultokban, de billentyűs hangszerekben is megtalálhatóak voltak, így kb. két hónappal még megtoldotta az általános hiánycikk állapotot.

2020 nyár

A legtöbb termék most lett hiánycikk. A nagy gyártók közül a legtöbb nem állt le, de a beszállítóik sok esetben. Pl. a gitárok gyártói nem tudtak gitárokat építeni, mert a Fishman és a Dimarzio gyár is állt, több hónapig. A hangtechnikai vagy billentyűs termékek is alkatrész beszállítók miatt nem érkeztek időben. Nyáron olyan termékeket kaptunk meg, amit még tavasszal rendeltünk. A Yamaha például az előre bejelentett CLP700-as zongoraszériáját is megcsúszva tudta leszállítani, a korábbi, 600-as modellek már nem készültek, nem is érkeztek.

2020.07.13

Két hónap elteltével sokkal okosabbak lettünk a termék elérhetőségekkel kapcsolatban, de ez nem feltétlenül jelent jó hírt. Nagyon sok termék „hiánycikk” állapota megszűnt, de lettek helyette újak. Pozitív példák: a Line6 POD Go beérkezett, eredetileg májusra tervezték, csak egy hónapot csúszott, ami azért az események fényében nagy teljesítmény. Igaz, az első szállítmány el is fogyott, de augusztusban jön újabb. A Yamaha NP12 belépő színtű keyboard és a világító-billentyűs EZ-220 hiánycikk volt két hónapig, most kaptunk belőle, igaz, nem annyit, mint amennyit rendeltünk. Az állandó hiánycikknek számító Behringer slágertermékek (pl. UM2, UMC22, UMC202, UMC204) érkeztek raktárra, folyamatosan érkeznek további termékek. Az Ibanez slágertermékei (V50, VC50, GRX70 - a két új színt leszámítva, GRG-121DX, GRG-170DX, GRX40, JEM-JR WH Steve Vai, GSR-200B, GSR-180 BS modellek) a következő pár hétre elegendő mennyiségben állnak rendelkezésünkre. Roland GO:Piano és GO: Mixer is több hónap után újra van raktáron. DE!

A negatív példák: szinte minden pozitív példa árnyoldala, hogy ezek a termékek sokszor előrendelésekben elkelnek, csak pár darab marad, vagy annyi sem. És újból jön a félelem, hogy amik elfogynak, újra hiánycikkek lesznek-e. Tehát, hiába van ma bőségesnek látszó készlet bizonyos termékekből, kiszámíthatatlan, hogy mi lesz 2 hét vagy 2 hónap múlva

További, már biztosan negatív hírek:

  • A YAMAHA CLP zongora sorozata idén nyáron lépett előre a 600-asról a 700-as szériára. A Yamaha úgy tervezte, hogy a CLP-600-asból még szállít nyár közepéig, a 700-ast meg folyamatosan vezetik be. Sajnos ebből az lett, hogy a 600-as széria elfogyott, már nem tudtak szállítani (nálunk ezek vannak raktáron vagy még rendelhetőek), a 700-as meg még nem jött meg. Az egyébként zseniálisa logisztikázó Yamaha jól megtervezte, hogy zökkenőmentes legyen az átmenet a régi széria kivezetése, és az új bevezetése között, nos, a korona vírusnak köszönhető alkatrész hiány ezt húzta keresztbe. A 700-as szériából nagyon reméljük, hogy az iskolakezdésre már lesz elegendő készlet, mert addig a nálunk raktáron lévő 600-as széria biztosan nem tart ki, az európai raktáron pedig már 1 hónapja elfogyott minden 600-as modell.
  • Yamaha HS széria. Még most csak a HS8 látszik problémásnak - a többi modell is hiánycikk, de pár darab érkezik folyamatosan - amint elfogy a jelen készleten lévő 4 db HS8, csak októberben jön újabb szállítmány
  • Taylor gitárok: van olyan, nyáron bejelentett modell, ami végül csak jövőre lesz kapható. Nem minden modell csúszik ennyit, de általánosságban több hetet/hónapot várni kell minden olyan modellre, ami nincs raktáron nálunk.
  • Fender Player széria, néhány keresett akusztikus modell: nincs konkrét hír. Folyamatosan érkeznek, vélhetően folyamatosan lesznek raktáron, de a színválaszték problémásabb, kevésbé lesz lehetőségünk nekünk is és a vásárlóinknak is választani színt.

Sajnos a negatív és pozitív példák sora folyamatosan változik. Azt tapasztaltuk meg, és reméljük, hogy nem lesz igazunk, de hosszú távon kell berendezkedni arra, hogy jönnek termékek, elfogynak termékek, hiánycikkek lesznek termékek, újra lesznek termékek, de csak kevés mennyiségben. Már nem tudjuk nyomon követni, annyira gyorsan változik a helyzet, így ez a mostani blog bejegyzés is inkább csak gyorshír, pillanatnyi állapot.

És, hogy mi az oka ennyi hiánycikknek? Legfőképp az, hogy a kisebb alkatrészbeszállítók nem tudták olyan gördülékenyen venni az év eleji leállást és az újraindulást, és a termelés fenntartását, mint a nagy, több száz vagy ezer alkalmazottat foglalkoztató nagy cégek. Szóval nem a Yamaha, Fender, Ibanez, Behringer stb. cégek csúsztak meg, hanem a hangszedő gyártók, a hardverbeszállítók (kijelzők, hangszórók, stb.), stb.

2020.05.09

A héten kiderült, hogy az Electro-Harmonix logisztikai részlege újranyit, tehát szállítani tudnak, csak a gyártás nincs még. A Presonus korábban jelezte, hogy bezártak, nagyon sok terméket várunk, remélhetőleg a jövő hétre már rendeződnek a dolgok. 

A Yamaha szintetizátorok és digitális zongorák mind elfogytak az európai raktárról, június, július előtt nem is várható, hogy érkeznének (a gyár nem kap meg sok alkatrészt beszállítóitól)

Szinte mindenki emelt árat a héten a Forint árfolyam gyengülése miatt. A Korg, Vox, Allen&Heath, Audio-Technica, TC Electronic, Saramonic, Behringer, Elixir árak mint nőttek. A legtöbb forgalmazó több lépcsőben emeli az árait, hogy ne legyen egyszerre megterhelő, ennek viszont az a következménye, hogy valószínű a már árat emelt márkák fognak még tovább emelni...

2020.04.21
Az Ibanez gitár- és Meinl ütőshangszer forgalmazója ma azt közölte, hogy egyelőre nem fognak árat emelni, szolidaritásból, amíg lehet tartják a jelenlegi Forintos árakat. Ez egy kitűnő gesztus, nagyon hálásak vagyunk érte!

2020.04.10
A Behringer gyártó rengeteg terméke elfogyott / fogy el Európában, már most látszik, hogy ezekből a termékekből jócskán lesz hiánycikk. 

2020.04.07
Az Ernie Ball Magyarország eddig tartotta az árait, de lekövetve a Forint árfolyam romlását, a mai naptól új árlistát bocsájtott ki. Külön gond, hogy a készletek végesek, az EB gyár pedig jelen pillanatban zárva van. 

2020.04.04
A Korg, Vox, Allen&Heath árlistákat a magyar forgalmazója hétfőn fogja átírni, ezen gyártók termékei is emelkedni fognak a Forint gyengülés mértékének megfelelően (tapasztalatok alapján 10-15%-ra számítunk)

2020.03.29
Pár napja kapott, most feldolgozott hír az FBT/Outline/Ecler forgalmazójától:

"FBT: Április elejéig bizonyosan bezárt a gyár.
Outline: A gyártás működik, a logisztika bonyolult, mert az észak-olaszországi régió jelenleg a legérintettebb egész Európában a koronavírus által.
Ecler: A raktár és a gyártás működik, de Spanyolországban is egyre inkább elharapódzik a vírushelyzet. Most úgy tűnik még működik a kiszolgálás."

Eddig az idézet, de ide kívánkozik az a telán triviális, mégis megemlítendő hír, hogy az olasz termékek biztosan csúszni fognak a követkeő időszakban

2020.03.27
Korábbi levél, csak most jutottunk el odáig, hogy elolvassuk: a Fender Corona/Californa gyára 23-án bezárt. A mexikói gyár és az euópai raktát egyelőre még üzemel

A Warwick magyar forgalmazója bejelentette, hogy hétfőn árat emel. 

A Zoom is küldött új árllistát, ami jövő hétfőtől lép érvénybe

2020.03.26
Az Audio-Technica bejelentette, hogy 30. hétfőtől kb. 10% áremelkedés lesz. Valószínű, hogy a kereskedők, így mi sem egyből írjuk át az árakat, de ahogy a piac engedi, sajnos nekünk is emelni kell majd 

2020.03.25
Ma kaptuk meg az új Epiphone/Gibson árlistát. Fanrasztikus modellek lesznek, de a gyártói emelés, kombinálva az USD árfolyam Forinthoz képest törént, legalább 10%-os emelkedése miatt nagyon brutálisak az árak. Már fent vannak az oldalon.  

2020.03.23.
Az Electro-Harmonix tájékoztatott, hogy New York államban csak a létfontosságú vállalkozásokban javasolt feltenni a munkát, így az EHX cég bezárt. Az Ernie Ball forgalmazója szintén ezen a napon mondta, hogy az Ernie Ball gyártósorai is leálltak. 

2020.03.22.
A Hotone gyártója értesített arról, hogy indítanák a szállítmányunkat, de gyorsan utaljuk a fennmaradó számlaösszeget, mert a szállítási költségek napról-napra durván nőnek

2020 év eleje
A COVID19 vírus a kínai piacor érintette elsőként. A gyárak a kínai Holdújév ünnep alatt szokás szerint leáltak, a helyzet viszont ekkor lett a legrosszabb, mire vége lett a hosszú ünnepnek, a kínai hatóságok megtiltották a munkavállalóknak, hogy munkábaálljanak. A gyártósorok jóval a tervezett újraindítás után indultak el. Például a Hotone gyártó, akinek az új Ampero One pedálját még decemberben megrendeltük, januárban a felét előre kifizettük, a tervezett februári áruindításkor még vissza sem mentek dolgozni. Pár hét után első körben a gyártósoron dolgozókat engedték dolgozni, az irodisták home office-ban dolgoztak. Ennek a bejegyzésnek az írásakor (2020.03.25) már full potenciállal működnek a gyárak, a Hotone szállítmány remélhetőleg már a napokban el is indul - február helyett

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása