A HeadRush bemutatta megújult FRFR MKII aktív gitárládáit

2024. január 13.

Mindkét népszerű HeadRush FRFR aktív láda megújult, és mind az FRFR-108 MKII mind az FRFR-112 MKII modellt Bluetooth képességgel ruházta fel a gyártó.

Bár a Headrush MKII sorozat hangfalai nagyon hasonlítanak az elődjeikre, de az ezüst logó aranyszínűre módosult, így első ránézésére könnyen megkülönböztethetjük a két szériát. Más apró eltérések is tapasztalhatók, de erről majd később.

Headrush FRFR-108 MKII aktív gitárhangfal

Először is tisztázzuk mit takar az FRFR, vagyis Full Range Flat Response kifejezés! Ez nagyjából azt jelenti, hogy szélessávú és egyenes átvitelű ládával van dolgunk, vagyis egy semleges hangzást produkáló hangfalról beszélhetünk. A modellező multieffektek elterjedésével párhuzamosan jelentkezett az igény az ilyen jellegű eszközökre. Ha egy jó FRFR láda helyett mondjuk egy végfokot és egy gitárládát használnánk, az már nem fogja tökéletesen visszaadni a modellező multieffekten beállított hangzást, mert a végfoknak és a gitárládának is megvan a maga saját hangja, karaktere, ami persze befolyásolja az általunk kiválasztott ládaszimulációt, arról nem is beszélve, hogy a Headrush FRFR ládák szállítása lényegesen egyszerűbb. Vagyis az FRFR egységeket kifejezetten modellező multieffekttel történő használatra tervezték, hogy kompromisszummentesen, plusz színezés nélkül tudjuk használni digitális erősítő- és láda hangzásainkat.

 Headrush FRFR-108 MKII aktív gitárhangfal

A két új MKII FRFR hangfal teljesítményben és a szélessávú hangszóró méretében tér el egymástól. Az FRFR-108 MKII-ben 8”-os hangszóró dolgozik és 2000 wattot teljesít, míg az FRFR-112 MKII ládában egy 12 inches hangszóró található és a teljesítmény itt már 2500 W. Mindkét modellt 1 inches nyomókamrás magassugárzóval is ellátták.

Mindkét FRFR MKII hangfal két XLR/6,3 jack kombó bemenetet kapott, melyek egymástól független hangerőállítási lehetőséggel rendelkeznek. Ez lehetővé teszi, hogy az egyik csatornába közvetlenül mi dugjuk be hangszerünket (multieffektből kivezetve), a másikba pedig egy monitor mixet kérhetünk. Minthogy a hangerők egymástól függetlenül állíthatók, így a külső monitorozástól függetlenül kaphatjuk meg saját sound-unkat, és annak arányát mi magunk állíthatjuk a többi hangszerhez képest. Ugyanakkor a Bluetooth képességnek köszönhetően kábel nélkül is küldhetünk jelet a ládára, vagyis például próbán vagy gyakorlásnál mobil eszközről is streamelhetünk kísérő sávot az FRFR hangfalra. (Ehhez a bemenethez is tartozik egy szintszabályzó potméter.)

Headrush FRFR-112 MKII aktív gitárhangfal

Kapunk még egy további XLR kimenetet, ami további ládák összefűzését teszi lehetővé, vagy akár jelet is küldhetünk az FRFR hangfalról a keverő felé. A színpadon vagy a próbateremben gyakran „túltengenek” és összemosódnak a különböző hangszerekből származó mély frekvenciák, a frissített FRFR MKII ládákon már találunk egy HPF (High Pass Filter) szűrőt, amit bekapcsolva a gitár garantáltan át fog szólni a mixen. (Ez is újdonság, csakúgy mint a kezelőszervek vízszintes elhelyezése.) A földhurok okozta esetleges zúgásokat és zajokat pedig a Ground Lift kapcsolóval iktathatjuk ki.

FRFR MKII

Az FRFR MKII ládákat ergonomikus kialakításuknak köszönhetően kifejezetten könnyű mozgatni, hagyományos padlómonitor pozícióban, állítva, sőt állványra szerelve is tudjuk használni őket. A fentiekből kiderül, hogy a HeadRush FRFR MKII hangfalak külsőre leginkább egy tradicionális PA hangfalra hasonlítanak, ellentétben például a Fender Tone Master FRFR ktív ládákkal, melyeket nehéz megkülönböztetni egy hagyományos gitárkombótól. Az, hogy kinek melyik kivitel szimpatikusabb, nyilván a felhasználás módja és szubjektív szempontok döntik el.

Headrush FRFR-108 MKII fontosabb adatok

Kimenő teljesítmény: 2000 W
Hangszórók: 8” mély, 1” magassugárzó
Hangváltó frekvencia: 2 kHz
Maximális hangnyomás: 130 dB (csúcs) SPL@ 1 m
Frekvenciatartomány: 62 Hz - 20 kHz (+/-3 dB)
Méretek: 256 mm x 245 mm x 436 mm
Súly: 9,53 kg

Headrush FRFR-112 MKII fontosabb adatok

Kimenő teljesítmény: 2500 W
Hangszórók: 12” mély, 1” magassugárzó
Hangváltó frekvencia: 2 kHz
Maximális hangnyomás: 132 dB (csúcs) SPL@ 1 m
Frekvenciatartomány: 53 Hz - 20 kHz (+/-3 dB)
Méretek: 351 mm x 354 mm x 607 mm
Súly: 15,7 kg

További szólógitár hangfalért kattints ide, további kattints szólógitár hangfalért kattints ide

Hozzászólások

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása