Yamaha PSR-E463 és PSR-EW410

2018. július 28.

Ha szeretnél egy szintetizátort, de az alaptudású billentyűs hangszerek funkcióinál többet szeretnél a hangszeredben tudni, viszont árban még olcsóbbat szeretnél, mint a professzionális PSR-S széria, amely már egyszemélyes zenekaroknak is megfelelő, akkor a PSR-E463 vagy PSR-EW410 szériát érdemes választani.

Ez a széria természetesen dinamikus (másnéven billentés-érzékeny), azaz a billentyűzete úgy reagál a lenyomásra, mint a zongora esetében is: ha finomabban nyomod le, akkor halkabban, ha erősebben, akkor hangosabban szól. Így tudod pl. a zongorajátékod dinamikáját vezérelni a billentyűzet segítségével.

Yamaha PSR-E463 kísérő-automatikás szintetizátor

Yamaha PSR-EW410 kísérő-automatikás szintetizátor

A 400-as szériában rengeteg hangszín található, több ezekből a felsőkategóriás Yamaha szintetizátorokból származik, főleg a !Sweet, !Cool és Dynamic hangszínek, amelyek rendkívül részletgazdagok. Pl. a fúvós hangszereknél meg tudod figyelni a hagyományos fúvós hangszereknél jelentkező apró jellegzetességeket, mint a játékos be- és kilégzésének a hangja, a glissando technika, vagy gitároknál az ujj csúszásának hangja a gitár fogólapján, stb.

A számtalan hangszínen és kíséreten túl van még pár extra funkció, amely a kisebb modellekben nem található meg. Ezek mind olyan újítások, amely még élvezetesebbé teszik a szintetizátor használatát, tovább tartva azt a vágyat, hogy leülj a hangszerhez, kísérletezz, alkoss.

Ilyen különleges funkció például a Quick Sampling: a külső AUX bemenetről (mini jack csatlakozó, a szintetizátor hátulján) egy pillanat alatt mintát vehetsz pl. egy mobil telefonról lejátszott zenéből, vagy felvett hangból és a hangminta azonnal játszható a billentyűzeten. Három féle módon kezelheted a felvett mintát: normál módban a billentyűzettel változik a minta hangmagassága, Loop módban visszaugrik a lejátszott minta végétől az elejére és körbe játssza egy hangmagasságon, míg a One-Shot mód esetében csak egyszer játssza le, szintén transzponálás nélkül.

Yamaha PSR-E463

Hasonló hasznos újdonság az USB eszközre való felvétel lehetősége. A játékodat az USB To Device csatlakozóba dugott USB eszközre (pendrive, vagy HD) felveheted. Egy USB To Host csatlakozó is található a hangszereken, amellyel digitálisan is átküldheted a hangszer hangját számítógépre, illetve onnan is lejátszhatsz WAV formátumú zenét.

A Groove Creator segítségével élőben módosíthatod a kíséretet, sávokat kapcsolhatsz ki és be, intrókat és díszítéseket használhatsz

Yamaha PSR-E463 Live Controls

A DSP effekteket a két Live Control Knob tekerővel valós időben állíthatod, szűrőket állíthatsz be és modern DJ effekteket is vezérelhetsz. Az Arpeggio funkció (zenei futamok, ritmusos zenei motívumok, riffek, akkordbontások, dallam patternek indítása a billentyűzetről) is bővült, immár 150 típus közül válogathatsz és a Hold Mode lehetővé teszi, hogy felszabadítva a kezünket az Arpeggiora improvizálj.

Ha a 61 billentyű elég, akkor válaszd a PSR-E463-at, ha viszont játszol olyan zongoradarabokat, zeneszámokat, amelyhez szükségesek a mélyebb és magasabb hangokat megszólaltató billentyűk, akkor a 76-as billentyűs PSR-EW410-et vedd fontolóra. Az EW410, bár szintetizátormechanikás, mégis kicsit hordozható színpadi zongora jellege van, ezért nem meglepő különbség a két hangszer között, hogy az EW410 kapott külön vonalkimenetet, a tovább hangosításhoz, nagyobb hangszórórendszert (2x12 Watt, a PSR-E463 2x6 Wattjával szemben), és ha sokat játszol a zongorahangszínen, akkor szeretni fogod a dedikált zongora hangszínt, a Resonant Live! Grand Piano-t.

Hozzászólások

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása