Yamaha P515 prémium zongora

2020. szeptember 26.

Zongora klasszikus zenéhez, korhű hagyományos zongorahangzással? Vagy modern zenedarabok, pop/rock zongora hangzással? Stílusos, elegáns, ha szükséges, hordozható kivitelben? Több száz hagyományos hangszer (zongora, orgona, csembaló, elektromos zongora, gitár, vonósok, fúvósok), több száz modern hangszín (szintetizátorok, elektromos dob)? Kiemelt funkciók, hangzás és zseniális kalapácsmechanika? Olvass tovább a Yamaha P515-ről.

Felsőkategóriás hordozható zongora, amit legtöbben mégis otthonra vesznek.

Eredetileg ez a zongora a kiváló Clavinova modellek hordozható változata lett volna, a legendás* Clavinova hangszerek minden tudásával, az egyik legfejlettebb Yamaha kalapács-mechanikával (NWX: kiváltópontos, fából készült fehér billentyűk, szintetikus ébenfa és szintetikus elefántcsont bevonattal), több mint 500 hangszínnel.

Hordozható kivitele (P széria = Portable) azt jelenti, hogy megvásárolható magában a hangszer, állványzat és pedálok nélkül, ha valaki klubban, koncerten használná, de építhető belőle szekrényes zongora is, és úgy már nagyon sok család kedvencévé válik. Aki a hagyományos, tradicionális pianínó kinézetű zongorákat nem szereti, hanem a kompakt, modern design-hangszerek rajongója, a P515 stílusát megfelelőbbnek fogja találni otthonába.

Yamaha P515WH

A P515 prémium zongora, a mechanika, a hangrendszer és a funkciók tekintetében is. Két legendás zongora modellje, a Yamaha CFX nagyzongora és Bösendorfer Imperial is megszólaltatható a P515-ön. Ha inkább poposabb, modern zongoradarabokat játszanál, próbáld ki a CFX modellt, ha klasszikus zongoradarabokat szeretnél autentikusan visszahallani, teszteld le a Bösendorfer modellt, nem fogsz csalódni! A Piano Room funkcióval (akár a gombokkal vezérelve, akár csatlakoztatott okoseszközről) a zongora típusát, a terem akusztikai tulajdonságait (pl. szoba vagy akár katedrális), a test rezonancia tulajdonságokat, de még a zongorafedél nyitási szögét is személyre szabhatod.  

Yamaha P515 Acoustic Optimizer

A fejhallgató csatlakozás alapértelmezett digitális zongoráknál, de kisebb modellek esetén ez „csak” egy kimeneti csatlakozó, ami a hangszórók helyett a fejhallgatóra irányítja a hangot. A P515 esetében ez más, a hangszert fejhallgatón hallgatva más hangminta szólal meg, amelyet kimondottan fejhallgatóra optimalizáltak, mintavételeztek (zongora hang esetén). Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a hang fejhallgatóra optimalizált, úgy szólal meg a zongora, mintha hagyományos húros nagyzongora előtt ülne a zongorista. A tapasztalat az, hogy egyrészt így jobban szól a hangszer fejhallgatón, mint olyan hangszerek, ahol nincs fejhallgatóra optimalizált hangminta, másrészt ezzel a megoldással a fül kevésbé „fárad el”, mert kellemesebb, élethűbb a hangzás.

Yamaha VRM Virtual Resonance Modeling

Kisregényt lehetne még írni, hogy mire figyelt a Yamaha a VRM (Virtual Resonance Modeling) megalkotásakor, ami ebben a hangszerben is megtalálható. A Yamaha szakemberei a hagyományos zongora minden mechanikai zörejét, az anyagok egymásra hatását (tőke rezonancia, zongoratest rezonancia, pedál rezonancia) modellezték, hogy szemben más, kisebb zongorával, ne csak megszólaljon zongora hangon a hangszer, hanem a zongorákra jellemző minden rezonáns hang, felhang, zörejek hallhatóak legyenek.

A fentiek alapján úgy tűnhet, hogy ez csak egy rendkívül precízen megtervezett elektromos zongora, de nem. Van még a hangszerben kb. 500 hangszín. Az orgonákat (templomi, katedrális vagy akár rock), csembalót a klasszikus zenét tanulók imádják, de a hagyományos hangszerek (gitár, dob, vonósok) vagy a szintetizátor hangzások szerelmesei is élvezettel játszhatják dalaikat ezeken a hangzásokon kísérletezve.

Zenét szerezni, felvételt készíteni is tudunk a hangszerrel, akár WAV formátumba, pendrive-ra rögzíthetjük játékunkat, de MIDI formátumú felvevő is rendelkezésedre áll, amellyel a játékodat akár kottázó szoftverbe is töltheted.

Yamaha P515 Smart Pianist

A Smart Pianist iOS és Android app (Android esetén a működés készülékfüggő) remek kezelőfelület a zongorához. Hangszínt, ritmust tudsz az okoseszközzel választani, beállíthatod a vitruális helység akusztikai tulajdonságait, zenét rögzíthetsz, játszhatsz vissza, kottát jeleníthetsz meg.

Yamaha P515 B digitális zongora szett

Összességében véve a P515 egy rendkívül precízen megtervezett, stílusában modern és elegáns zongora, otthonra, klubba, koncertre.

Hangszer kapható fekete és fehér színben, külön megvásárolható állvánnyal (fekete vagy fehér modellhez), és ha szükséges, három pedálos konzollal (fekete vagy fehér modellhez), de akár szettben is megvásárolhatod, akár a fekete, akár a fehér változatot.

*A Yamaha Clavinova az egyetlen hangszer(család), amelyet a Time magazin beválogatott a „világot leginkább megváltoztató Top 50 termék” közé (The 50 Most Influential Gadgets of All Time). Ezzel végre hangszer is bekerült olyan, mindenki által ismert termékek közé, mint az Apple iPhone, Sony Walkman, Nintendo Game Boy. Egy lapon említve ezekkel a termékekkel jól jelzi, hogy mekkora előrelépés volt a Clavinova digitális zongora sorozat megjelenése.

Hozzászólások

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása