Yamaha P-S500 digitális zongora, a P sorozat új csúcsmodellje

2022. november 2.

A P-S500 olyan zongora mintákat kínál, mint a Yamaha CFX Concert Grand és a híres bécsi Bösendorfer Imperial Grand.

A Yamaha digitális zongora kínálata több hangszercsoporton ível át. A Clavinova család mellett (amely a CLP, CSP és CVP sorozatokat magába foglalja) létezik az Arius sorozat, a színpadi zongorák CP csoportja és a P sorozat is. Az új P-S500 most ebben a családban jelent meg, mint új csúcsmodell.

A P sorozat tagjai hordozható digitális zongorák, de nem kifejezetten színpadra szánt modellek, inkább otthoni vagy kisebb stúdióban való használatra optimalizáltak. Alaphelyzetben ezeket állvány nélkül vehetjük meg, bár opcionálisan szekrényes állványt és komolyabb pedálrendszert is beszerezhetünk hozzájuk. Az új P-S500 zongorára is érvényes ez a megállapítás, a maga közel 22 kg súlyával lényegesen könnyebb, mint egy fix szekrényes Clavinova modell, de azért állandó színpadi használatra kemény tokkal együtt már nem lehet annyira kényelmes hordozni.

 

Yamaha P-S500 B hordozható digitális zongora

 

Ha egy dolgot kellene előtérbe hozni, akkor azt mondanám, hogy az új modell a P sorozatban leginkább az új technológiák integráltságával emelkedik ki. A P-S500 esetében a tulajdonságok egy jelentős része külső tabletről, az ingyen letölthető Smart Pianist applikáción keresztül érhető el, ezt a specifikációkban kis csillaggal jelölték és elég sok helyen láthatunk a listában ilyet. Az applikáció által egyrészt sokkal több hangszín, stílus, effekt és beállítás érhető el, másrészt a tanulást és szórakozást segítő lehetőségek köre is jelentősen kibővült.

 

Yamaha P-S500 WH hordozható digitális zongora

 

A P-S500 88 billentyűs modell, a beépített billentyűzet a Yamaha GHS (Graded Hammer Standard), ami zongoratanuláshoz és még haladóbb szinten is megfelelő, a súlyozás által megfelelően fejleszthető a kéz technikája és kifejezően lehet játszani rajta. A két legfőbb beépített zongora minta készlet a Yamaha CFX és a Bösendorfer Imperial, az előbbi tartalmazza az úgynevezett Binaural Sampling technológiát. Ez azt jelenti, hogy a mintákat speciálisan, a játékos pozíciójában, az emberi fejet és füleket leformázó mikrofon összeállítással vették fel, és főleg fülhallgatóval hallgatva nagyon realisztikus térélményt kaphatunk. A zongora hangszíneken kívül elég komoly hangszer összeállítással is rendelkezik a P-S500. A Smart Pianist alkalmazásból összesen 660 hangszín érhető el (magából a hangszerből csak száz), ezek között sok, a Yamaha hangszerekből megismert komolyabb kategóriájú. A zongorák közül 13 a VRM (Virtual Resonance Modeling) technológiát alkalmazza, ami azt jelenti, hogy lenyomott pedál esetén a nem játszott húrok rezgését is halljuk. Összesen 111 Super Articulation hangszer kapunk a hangszerrel, ezekben dinamika szerint extra artikulációkat alkalmaznak, mint például a gitárhúr hajlítása, vagy a levegő indítás a fúvós hangszereknél. 25 hangszín a Natural!, 27 a Sweet, 47 a Cool! kategóriákból került be, valamint 58 Live! és 29 Organ Flutes! hangszín is a kínálat része.

 

Yamaha P-S500 B hordozható digitális zongora

 

A P-S500 kezelőfelülete egyszerű és egyben elegáns is. A billentyűzet felett található egy szélesebb, fekete műanyag rész, amelynek a felsőbb részében középen egy kijelző van és egyébként főleg attól balra világító feliratok, amiket elég megérinteni, nincsenek külön gombok. A billentyűzet és ezen rész között található egy valamennyivel keskenyebb fényes rész, ahol a Stream Lights kijelzők találhatóak. Ez a Yamaha tanulást segítő rendszere, amelyet bekapcsolva, ha betöltünk egy tanulásra szánt számot, akkor a billentyűk felett leeső kis kockák jelzik, a következő megszólaltatandó billentyűt. A fehér billentyűk felett piros kockák esnek le, a feketék felett pedig kékek és négy pozíciója van minden kockának. Az integrált pop számok esetében ehhez még olyan funkció is párosul, amely megvárja a billentyű leütését, azaz alkalmazkodik a játékhoz.

 

Yamaha P-S500 B hordozható digitális zongora

 

A Yamaha P-S500 esetében a fejhallgató csatlakozó (nagyon helyesen) a hangszer elején, baloldalt alul található. Ebből kettő került ide. A többi csatlakozás a hangszer hátulján foglal helyet. Itt találjuk a sztereó kimenetet (nagy jack formában) egy sztereó bemenet és egy külön mikrofon bemenetet a hangerő szabályozójával együtt. A mikrofont megszólaltathatjuk a hangszer hangrendszerén, a komoly minőségű effekteket is alkalmazva, valamint külön harmonizer funkció is rendelkezésre áll, amivel élőben generálhatunk akár négyszólamú vokálokat is. A normál pedálhoz vagy az összetett pedálrendszerhez is itt találunk csatlakozót, valamint itt van az USB csatlakozók csoportja is. Három csatlakozó is rendelkezésre áll, a szokásos USB to Host és USB to Device mellett egy kifejezetten iOS eszközökhöz (iPhone és iPad) szánt csatlakozó is van, amellyel tápot is adhatunk ezen eszközöknek.

 

Yamaha P-S500 B hordozható digitális zongora

 

A P-S500 hangszer része a zongora funkciók mellett a kíséretek, stílusok használata. Magából a hangszerből 100 stílus érhető el, de a Smart Pianist alkalmazásból ez a szám lényegesen magasabb, összesen 370. A Split és Layer funkciók is az alkalmazásból érhetők el, és egy adott komplett állapot (hangszínek, stílus, effektek, más beállítások) regisztrációként (Registration Bank) is kimenthető így. Audió és MIDI felvételt is készíthetünk az alkalmazással, akár egymás után több sávra is különböző hangszínekkel. Nagyon látványos tulajdonság, hogy egy MIDI fájlnak vagy egy épp külső eszközről bejátszott audió felvételnek az akkordjait a program az analizálás után megjeleníti. A zongoratanuláshoz magán a hangszeren 100 dalt találunk (50 populáris és 50 klasszikus szerzemény), az applikáción keresztül további 303 zongoradarabot is használhatunk, ezek közül több klasszikus zongoraiskola etűdjeit, mint például a Czerny vagy a Hanon. Ezeknél gyakorolhatjuk külön-külön a két kezet is.


A P-S500 megjelentetésével a Yamaha egy új, érdekes kínálatot teremtett a P sorozatban, több olyan tulajdonság került bele ebbe a hangszerbe, ami idáig csak nagyobb, drágább és nehezebben mozgatható hangszerekben volt elérhető. Az új modell érdekes lehet kezdőknek, zongorázáshoz visszatérő felnőtteknek és általában zongorázást és zenélést szerető embereknek egyaránt.

 

További digitális zongoráért kattints ide, további Yamaha digitális zongorákért kattints ide

Hozzászólások

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása