Yamaha MS101-4 aktív asztali monitor teszt

2022. május 12.

A Yamaha legkisebb asztali monitorjai sorában frissítés történt, megjelent az új MS101-4 aktív monitor pár.

A Yamaha stúdió és referencia monitorjai legendás hírnévnek örvendenek, és bár a most megjelent MS101-4 nem nevezhető referencia monitornak, de sokoldalú felhasználásra alkalmas, és kis méretéből eredően hordozható vagy fix használatban is megállja a helyét. A 10 W-os elődhöz képest ezek az aktív monitorok már 30 W-ot teljesítenek, ami a 4”-os szélessávú hangszórón, valamint egy 1”-os magassugárzó keresztül szólal meg.

MS101-4-front01_600x

A monitorok kis méretük ellenére hatékony „D” osztályú végerősítőjüknek és basszusreflex kialakításuknak köszönhetően ütős szélessávú hangzást produkálnak. Tiszta és jó minőségű hangjukkal asztalon elhelyezve, közeltéri használatban hangszerkesztésre, multimédiás munkálatokhoz bátran ajánlhatók. A kétsávos EQ szabályzói az első panelre kerültek így könnyedén az adott akusztikai környezethez igazíthatjuk a monitorok hangzását. Szintén az első panelen kapott helyet a hangerőszabályzó és a bekapcsológomb, valamint a mikrofon- és vonalszintű jelet is fogadó XLR/TRS kombó bemenet. A bemenet alatti kétállású kapcsolóval választhatunk a mikrofon vagy vonal bemenet között.  

MS101-4-rear_600x

A hátoldalon további két bemenet – Line 1 és Line 2 – áll rendelkezésünkre, az előbbi egy sztereó mini jack aljzat, számítógép, telefon, hordozható lejátszó sztereó jelének fogadására – ami természetesen monóban fog megszólalni. A második egy 6,3 mm-es jack aljzat szintén szimmetrikus bemenet, ami bármilyen vonalszintű jelet képes fogadni. Kapunk még egy 6,3-as szimmetrikus jack kimenetet is, amiről pl. számítógéphez, vagy egy másik MS101-4 monitorhoz tudunk csatlakozni. A MIC/LINE INPUT, a LINE 1, és a LINE 2 kevert jele kerül erre a kimenetre, és az első panel hangerőszabályzó gombjának erre a kimenetre nincs hatása.

MS101-4_700x

Ha a mikrofon bemenetre mikrofont kötünk, a Line 1-re egy laptopot vagy lejátszót csatlakoztatunk, és a másik monitort az első kimenetéről hajtjuk meg, akár kisebb prezentációkat is ki tud szolgálni az így kialakított rendszer.

MS101-4_2_700x

Ha keverő sztereó kimenetéhez szeretnénk a monitorokat csatlakoztatni, akkor mindkét XLR/TRS bemenetet vonalszintre állítva a keverő egyik oldalát egyik monitorra, a másikat a másikra köthetjük.

Az MS101-4 monitorban a basszusreflex nyílás a monitor hátoldalára került, míg a hangfal alján 2 db M5-ös és egy 3/8”-os furatot találunk, különféle adapterek csatlakoztatásához, melyekkel falra, mennyeztre, mikrofonállványra rögzíthetjük a monitorokat. Ha olyan kompakt asztali monitorra van szükséged, ami kis méretéhez képest nagyot szól, és mindezt jó minőségben teszi, érdemes a Yamaha MS101-4 modelleket kipróbálni, mert könnyen kezelhetők, és a többféle bemenetnek köszönhetően rugalmasan használhatók.

Fontosabb adatok:

Teljesítmény: 30 W csúcs, 20 W folyamatos
Erősítő: D osztályú
Mélyhangszóró: 4”
Magassugárzó 1”
Maximális hangnyomás: 115dB SPL
Hangdoboz anyaga: műanyag
Méretek: 142 x 196 x 187 mm (szélesség x magasság x mélység)
Súly: 2,1 kg

További Studio monitorokért kattints ide, a Yamaha MS101-4 monitorért kattints ide

Hozzászólások

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása