Yamaha Genos – első benyomások

2017. november 9.

A Yamaha Tyros sorozat kivezetése után nagy érdeklődéssel vártuk a megújult széria újabb modelljét, amely a Genos névre hallgat. Mi sem tudtuk korábban, hogy az új kísérő-automatikás szintetizátor csak egy minimális ráncfelvarrása lesz-e a Tyros szériának, vagy teljesen új irányt vesz a Yamaha, de a múlt héten volt lehetőségünk a legnagyobb kelet-európai Yamaha partnerek egyikeként kipróbálni a hangszert és igazán megdöbbentünk.

Előzmény: még tavasszal kérdeztük a Yamahát, hogy lesz-e idén új felsőkategóriás szintetizátoruk. Azt a választ kaptuk, hogy nincs pontos terv, ha az 5. generáció utódja megjelenik, akkor az inkább csak 2017 végén vagy 2018-ban lesz. Az események viszont felgyorsultak, nyáron szemfüles Internetezők kiszúrták, hogy a Yamaha levédette a Genos nevet, amelyből elindultak a spekulálások, hogy ez lehet az új hangszer neve. Mint utólag kiderült, a Yamaha csak az év végén akarta publikálni a hangszert, de a reklámügynökség, akit megbízott az új hangszer dedikált weboldalának elkészítésével, véletlenül élesbe kiposztolt egy reklámvideót, amit csak később kellett volna. Ezután már fel kellett gyorsítani az eseményeket, és előrébb kellett hozni a hangszer bemutatását.

Október végén a legnagyobb Yamaha partnereknek rendeztek Ausztriában egy bemutatót, amin mi is részt vettünk, ahol kiváló Yamaha zenészek bemutatták a hangszert, illetve egy pár órás oktatás keretében megismerkedtünk mi is az újdonságokkal 

Ez a két napos bemutató arra jó volt, hogy ez első benyomásainkat meg tudjuk írni. Ezek viszont erősen szubjektívek lesznek, mert kitűnő zenészek mutatták be a hangszert, felsőkategóriás Nexo hangfalakon (akivel a Yamaha közösen fejlesztette a saját hangfalait is).

Ez alapján a rövid bemutató alapján azt tudjuk mondani, hogy a Genos zseniális. Hangzásvilága, funkciói igazán kitűnők. Látszik, hogy az az irányvonal, hogy a zenei munkaállomás szintetizátorok tudását közelítsék a kísérő-automatikás hangszerekéhez. Ez nagyon üdvözlendő, mert a hagyományos szintetizátorok, mint például a Motif vagy a Montage mindig sokkal jobban szóltak, szem előtt tartva a professzionális felhasználók kreativitási, zeneszerzői, alkotói igényeit. Nagyon jól sikerült eltalálni a két külön világ metszéspontját, a Genos mindkét célpiacnak az igényeit ki fogja szolgálni.

Yamaha Genos kísérő-automatikás szintetizátor

Ennek következményeképp elmondható, hogy ha valaki a legjobb Yamaha kísérő-automatikás hangszert szeretné megvásárolni (azon vitatkozni lehet, hogy ez összességében a világ legjobb kísérő-automatikás szintetizátora-e – szerintünk igen), akkor ez a Genos. A hangszer hangja dinamikus, erőteljes, ugyanakkor kifinomult, részletgazdag. Dinamikus és dögös például az összes dob hang. A korábbi audio style-ok helyett a Genos dobszekciója az új Revo technológiát kapta, amelynek a különlegessége, hogy a dob hangok rendkívül változatosak és élethűek. Például egy pergő, tam vagy cintányér hangja mindig más is más, hiszen, ahogy a való világban sem üt a dobos pontosan ugyanarra a pontra, ugyanolyan erővel, a Genos is ugyanígy variálja a dobmintákat. Ennek következtében a dobritmusok pont ugyanolyan változatosak, benne vannak az emberi „hibák”, mint a hagyományos dobosok esetében. A dinamikussága mellet a hangszer hangzása rendkívül kifinomult és részletgazdag, amely meghallatszik a fúvós, vonós hangszereken is. A Yamaha eddig is a legjobb volt abban, hogy a valódi réz- és fa hangszerek vibrálását, zörejeit rendkívül élethűen visszaadja, a Genos ebben is remekel.

A Genos felsőkategóriás, modern hangszer, kitűnő zeneszerkesztő opciókkal. A hangszer tudását azok fogják a leginkább kihasználni, akik zenét szerkesztenek, zenét szereznek, kreatívan használják a hangszert, inspirálódni akarnak. Ez nyilván, minden felsőkategóriás hangszerre elmondható, a Genosra is érvényes. Azon túl, hogy az egyszemélyes élőzenészek csúcskategóriás hangszere, az új, fiatal zenészgeneráció munkáját fogja a legjobban segíteni. Érződik az a vonal, hogy megtartva a korábbi Yamaha szintetizátorok rajongóit, a következő, fiatal generációt célozza meg a Yamaha. Talán ma még futurisztikusnak tűnik az a DJ, aki nem csak bakelittel/CD-vel/számítógéppel fog zsonglőrködni, hanem mondjuk egy Genos is a színpadon lesz, és ugyan ma itthon még kuriózum az a zenész, aki elsősorban a közösségi médiában építi a karrierjét, de az első fiatalok, akik lesznek annyira modernek, hogy erre az útra lépjenek, nagy sikereket fognak elérni. Az ő hangszerük is lehet a Genos.

Összefoglalva, a Genos új irányt mutat a kísérő-automatikás hangszerek világában. Ez a termékkategória egyébként tipikusan európai, a legtöbb Európán kívüli piacra nem is gyártják, ezért az európai zenei trendeket követi. Eddig főleg felnőtt, legalább középkorú zenészek kedvelt hangszere volt, de most ez el fog tolódni (Nyugat-Európában mindenképp, de ha lesz itthon bevállalós fiatal, akkor itt is). Az első szállítmány a héten érkezett meg, de ezek egyből mentek is tovább azoknak a vásárlóknak, akik előrendelték a hangszert.

Hozzászólások

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása