Yamaha FS-TA TransAcoustic – az elérhető árú Transacoustic gitár

2023. július 13.

A Yamaha körülbelül hat éve hozta ki az akkor forradalminak számító technológiával ellátott akusztikus hangszerét, az első Transacoustic gitárt. (Nagyon röviden a technológia lényege, hogy a gitár akusztikus hangját közvetlenül effektezni képes.) Akkor még csak pár különböző modellt tartalmazott a széria, viszont mára eléggé kibővült a paletta: a Transacoustic család tartalmaz különböző testformájú, illetve konstrukciójú gitárokat, sőt nejlonhúros, klasszikus modellt is. Jelen tesztünkben a széria egy viszonylag újabb modelljét, a Yamaha FS-TA Transacoustic gitárt vesszük szemügyre.

Összerakás, kényelem

A hangszer nevében az „FS” rövidítés a „Folk Small” szavakra utal, mely a gitár stílusát hivatott jelölni. A test amúgy Yamaha „koncert” testtípusai közé sorolható. Menzúrája 634 mm-es hossza alapján inkább a rövidebbek közé sorolható, de azért még messze nem egy mini, vagy „travel guitar” rövidségű. Húrnyomás (action) tekintetében viszont már ez is segítség – valamivel könnyebbé teszi a gitáros életét. A nagytestvér LL-TA-hoz képest a felső nyereg szélessége is keskenyebb 1 mm-rel, itt ugyanis mindössze 43 mm-es, ezáltal a húrköz is mindössze 10 mm. Ezeket a paramétereket számba véve, illetve a gitárt kézbe fogva is megállapíthatjuk, hogy egy alapvetően kényelmes, játékkomfort tekintetében „kevésbé küzdős” hangszerről beszélhetünk. Még az is jól érezheti magát rajta, akinek nem az akusztikus gitár a fő profilja, hanem inkább az elektromos gitárok irányából érkezik ehhez a hangszerhez.

Tetőlapja tömör fenyő, oldal- és hátlapja mahagóni, a fogólap és a húrláb pedig rózsafából készült. Faanyag felhasználás tekintetében egy teljesen jól bevált standard kombinációról beszélhetünk. A nyak anyaga „nato”, mely talán valamivel kevésé ismert, illetve használt fa. Bár magát a fát nem sorolhatjuk a mahagónik családjába, mégis bizonyos tulajdonságaiban rá hajaz, éppen ezért megfelelő stabilitást biztosít. Brown Sunburst szín véleményem szerint nagyon szép választás ehhez a hangszerhez. Aki egy kicsivel a „többet mutató”, melegebb színeket preferálja a natúrhoz képest, annak biztosan tetszik ez a természetes átmenetes színkompozíció.

Yamaha FS-TA TransAcoustic Brown Sunburst elektro-akusztikus gitár 

Hang

A gitár akusztikus hangját önmagában nézve is megállapítható, hogy egy teljesen korrekt, kiegyenlített hangú hangszert tartunk a kezünkben. A gitár azonban a „natúr” hangja mellett egy különleges extra sound-ot is tud... A Transacoustic technológia lényege, hogy a testen belül, a hangszer hátlapjára rögzített rezonátor – amit a Yamaha actuator-nak hív – a húrok rezgésére reagálva effektezett hangot ad ki, erősítésnek, hangszórónak magát a hangszertestet használva. Így az effektezett hangot a gitár hanglyukán keresztül hallhatjuk, vagyis autentikus reverbbel és kórussal effektezett hangot kapunk minden külső eszköz, vagy erősítés nélkül. Ez elsőre egy nagyon érdekes, szürreális élmény, már-már hihetetlennek tűnik. Rövid használat után viszont úgy hozzá lehet szokni, hogy kikapcsolva a rendszert a gitár természetes hangja nagyon száraznak tűnhet. Az effektekért felelős System70 rendszer két egymástól független effekttel rendelkezik, konkrétan egy zengetővel, és egy kórussal.

A gitár testen három potméter található, melyek közül az egyik a bekapcsoló gombként is funkcionál. Ezt körülbelül egy másodpercig nyomva tartva aktiválhatjuk a rendszert. Ha kihangosítva használjuk a hangszert, akkor ez a kapcsoló a gitár saját piezo-hangszedőjének a hangerő potmétere is egyben. Ezen kívül az egyik potméterrel a reverb, a másikkal a kórus szintjét szabályozhatjuk, egymástól teljesen függetlenül. Használhatjuk a hangszert csak zengető, vagy csak kórus effekttel, illetve a kettő tetszés szerinti keverésével. A kórus nagyon ízléses, még teljesen kitekert állapotban sem telepszik rá a natúr hangra, inkább csak megfelelő módon fűszerezi azt. A reverb potméter a nulla állástól a félig kitekert pontig room jellegű zengetést ad, a felétől a teljesen kitekert pozícióig pedig nagyobb terű hall reverbet produkál. A rendszer kezelése rettentően egyszerű, mégis nagyon sokféle kombinációt, árnyalatot kaphatunk, mellyel ízlésünk szerint színezhetjük gitárunk hangját.

Eddig az effektek használata akusztikus hangszerek esetében csak valamilyen külső rendszer, hangosítás útján valósulhatott meg. A Transacoustic technológiával viszont túl azon, hogy nem kell hangosítást használni az effektezéshez, különösen nagy érték, hogy a legtermészetesebb módon tehetjük mindezt, hiszen nem egy hangszedő, vagy mikrofon által továbbított hangra kerül rá az effekt, hanem a valós térben születő gitárhangra.

Fontos megjegyezni, hogy az effektek nem csupán akusztikusan használhatók. Ha a gitárt saját piezo rendszerével kihangosítjuk, akkor az effektezés vonalban is megvalósul. Ilyen módon a gitár gyakorlatilag két beépített effekttel rendelkezik.
Yamaha FS-TA TransAcoustic Ruby Red elektro-akusztikus gitár

Összefoglalás, ajánlás

A Yamaha Transacoustic sorozat legelérhetőbb árú gitárja, az FS-TA ugyanúgy magában hordozza a System70 rendszer által adott élményt, mint drágább testvérei. (Az egyik fő eltérés, hogy itt a tetőlap faanyaga itt nem lett A.R.E. – Acoustic Resonance Enhancement – technológiával kezelve, mint a drágább verzióknál.) Az akusztikus effekteknek köszönhetően a hangszeren való gyakorlás, komponálás jóval inspirálóbbá válhat. A térélmény komfortját a hangszerbe integrálva mindenhová magával viheti az ember – legyen szó egy baráti összejövetelről, klasszikus tábortűzi zenélésről, zenekari próbáról, vagy akár egy kisebb, erősítés nélküli klubkoncertről. Nagyobb koncerteken, kihangosítva a saját piezo-hangszedőjének köszönhetően ezek az effektek ugyanúgy jelen vannak a vonal jelben is, tehát a legkényelmesebb módon, bármilyen effektpedál nélkül kapunk egy zengetőt és egy kórust, a gitárba építve. Az akusztikus alkalmazás viszont tényleg szürreális élmény, szerintem mindenkinek érdemes kipróbálni!

Yamaha FS-TA TransAcoustic Vintage Tint elektro-akusztikus gitár

Technikai adatok
Test: Concert
Fedlap: tömör fenyő
Hát és oldal: mahagóni
Nyak: nato
Fogólap: rózsafa
Menzúra: 634 mm (25")
Nyakszélesség a húrvezetőnél: 43 mm (1.687")
Szegélyezés: test, fogólap
Hangszedő: SRT Piezo
Elektronika: SYSTEM70 TransAcoustic
Vezérlők: Reverb / Chorus / TA Switch / Line Out Vol
Húrláb: rózsafa
Kulcsok: Die-cast króm, TM29T
Szín: barna-natúr színátmenet (Brown Sunburst)
Tartozék: elemek

További akusztikus gitárokért (fém húros) kattints ide, további Yamaha akusztikus gitárokért (fém húros) kattints ide

Hozzászólások

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása