Taylor GT Urban Ash – az egyik legkomfortosabb akusztikus gitár

2021. szeptember 27.

A Taylor GT Urban Ash akusztikus gitár nevével egyenesen utal származására: hátlapja, és oldallapja (kávája) úgynevezett urban ash (ford.: városi kőris) fából készült, vagyis egy olyan kőris faállományból, melyeket Dél-Kaliforniából termelnek ki, méghozzá városi zöldövezetekből. Elvi alapon a cég kizárólag a városrendezés által eleve kivágásra ítélt példányokat használja fel. Bob Taylor cége mindig is nagyon környezettudatos volt, ezzel az urban-ash-féle faanyagválasztási filozófiával pedig tovább erősíti ezirányú törekvéseit. Az adott régióból származó kőrisfa szűkebben a Shamel kőris típusba tartozik. Ennek a fának az akusztikai tulajdonságai nagyban megegyeznek a közkedvelt mahagóni tulajdonságaival, tehát a környezetbarát törekvéseken túl a Taylor cég egy kiváló alapanyagot biztosít ezzel gitárjai számára.

A cikket a Zenész Magazintól Borbély Tamás írta

Összerakás, kényelem

A Taylor GT Urban Ash gitár nevében szereplő GT a testformája utal –Grand Theater–,mely a gyártó egy új akusztikus gitár formája. Ez a forma lényegében a korábbi Grand Orchestra kisebb változata, mely egy kényelmesebben játszható, emberibb méretre sikeredett. A Grand Theatertípus fontos innovációja továbbá az új belső merevítés, mely az aszimmetrikus C-Class Bracing nevet kapta. Ez gyakorlatilag a korábbi V-Class hangi tulajdonságait valósítja meg egy kisebb felületen, ott, ahol az említett „V” verzió fizikailag nem lenne kivitelezhető. Az új C-Class merevítés egy relatíve kisebb gitártestet is a megszokottnál nagyobb hangerővel, hosszabb hangkitartással, és meglepően erőteljes mélyekkel vértez fel.

A külső jegyeket szemügyre véve is kijelenthetjük, hogy a hangszer kidolgozottságára a szokásos Taylor-féle magas színvonal a jellemző. A káva-fedlap-hátlap illesztések, illetve a nyak-test kapcsolatok teljesen makulátlanok, a hangolókulcsok mozgásán, vagy akár a matt finish minőségén is érezhető, hogy ez a hangszer egy felsőbb polcról származik. Az eukaliptusz fogólapot elegáns berakások díszítik, ami a Taylor egy régi jellemzője.

A fent említett Grand Theater testforma barátságos méretének köszönhetően már szimplán ölbe véve is nagyon kényelmes a hangszer „viselése”, könnyen „átölelhető”, továbbá pehelykönnyű súlyának köszönhetően a színpadon olyan érzés, mintha nem lenne rajtunk plusz súly. A nyak profil, illetve a szélesség-vastagság arány maga az álom, a rövidebb menzúra pedig tovább növeli a komfortérzetet. Húrnyomás, illetve húrfeszítettség tekintetében is nagyon barátságosnak mondható a hangszer, még nekem is, aki elsősorban elektromos gitárokhoz szoktam. Minden kényelmi tényezőt összegezve ki merem jelenteni, hogy a Taylor GT Urban Ash az egyik legkomfortosabb akusztikus gitár, melyet valaha próbáltam.

Taylor GT Urban Ash akusztikus gitár

Hang

A fent említett kényelemhez nem akármilyen hang párosul. Amikor volt szerencsém kipróbálni a hangszert lényegében még semmilyen háttér információt sem tudtam róla, még nem olvastam utána a faanyagoknak, az új C-Class merevítésnek, és ezen jellemzők pozitív tulajdonságainak, de mindet éreztem, hallottam. Egy hangszer tesztelésénél olykor koncepció, hogy minimális háttérinformációval fogjam kezembe az adott gitárt, vagy basszusgitárt, hogy nehogy a papírforma „placebo”-ként szolgáljon, és előre belehalljam, belemagyarázzam azt, amit a gyártó ír. Csak a hangszer őszinte mivolta érdekel, és az, hogy milyen élmény rajta a játék, mind hangban, mind érzetben.

A Taylor GT Urban Ash esetében a gyártó leírása szóról szóra pontos, és túlzásmentesen, teljes mértékben igaz. Méretéhez képest megdöbbentően nagy hangerővel, és erőteljes mélyekkel rendelkezik. Olyannyira, hogy az ember szinte eltátja a száját. A mélyeknél fontos megemlíteni, hogy az erőteljes jelenléttel együtt egy nagyon jól definiált tulajdonság is párosul. Egyáltalán nem maszatos, ködös, hanem nagyon konkrét. A mély tartomány ilyen szintű kristálytisztaságát eddig csak a Taylor gitároknál tapasztaltam. A teljes spektrumra jellemző a kiegyenlítettség. Az egyenletes teljesítmény dinamikai értelemben is igaz: a hat húrt egymáshoz mérve, illetve a fogólapon, a menzúra mentén felfelé haladva is kifejezetten jó, és egyenletes a dinamika. Az eddig általam próbált Taylor gitárok mindegyikére igaz volt, hogy nem volt bennük semmilyen sallang, sem fedettség, semmilyen felesleges „hangi-melléktermék”. Ez a GT Urban Ash-re is teljes mértékben igaz. Egyszerűen énekel a hangszer.

Taylor GT Urban Ash akusztikus gitár

Összegzés ajánlás

A Taylor GT Urban Ash egy olyan akusztikus gitár, melynél kompromisszummentesen párosul a maximális játékérzet komfort és az etalon megszólalás. Ennek köszönhetően kifejezetten inspiráló rajta a játék. Dalszerzéshez, kreatív munkához éppen ezért kiváló társ, mivel szinte „játszatja magát”.

Barátságos méretei a játék kényelmén kívül lehetővé teszik a könnyebb szállítást, illetve kezelést, így utazógitárnak is kiválóan alkalmas lehet, bár ez a szó lekicsinylően hangozhat a hangszer kvalitásaihoz képest, illetve ez az árkategória nem éppen az utazógitárokra jellemző.

A Taylor GT Urban Ash nem rendelkezik elektronikával, de továbbfejlesztett testvérét, a GTe Urban Ash modellt a Taylor saját rendszerével, az Expression System 2 hangszedővel, illetve elektronikával szerelte fel. Az elektronika-mentességről csak annyit, hogy több neves manufaktúra kizárólag nyersen, elektronika nélkül gyártja akusztikus gitárjait, mondván, hogy a megrendelő majd maga kiválasztja a neki tetsző rendszert, ha egyáltalán szüksége van rá. A Taylor GT Urban Ash-t stúdióhangszerként használva, kizárólag mikrofonozva, gyakorlatilag olyan lemezkész akusztikus gitár hangot kaphatunk, melynél nem szükséges az utólagos kozmetikázás. A tesztelések során rengeteg hangszerrel találkozom, de bevallom ritka az olyan, amelyet ilyen nehéz letenni.

Technikai adtatok

Test: Taylor Grand Theater
Fedlap: Tömör sitka fenyő
Hátlap,káva: "városi" kőris
Nyak: Mahagóni
Fogólap: Eukaliptusz
Menzúra: 612 mm (24, 1/8")
Nyakszélesség a húrvezetőnél: 43 mm
Nut: Tusq anyagú, fekete színű
Húrláb: Micarta
Kulcsok: Taylor nikkel mini
Bundok száma: 20
Szín:natúr
Finish: matt
Húrok: Elixir Phosphor Bronze Light
Tartozék: Taylor Aerocase tok

További Taylor akusztikus gitárok

Hozzászólások

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása