SHURE MV7 vagy SM7B: Melyik mikrofon való neked?

2021. október 28.

Az SM7B legendás mikrofon, producerek, hangmérnökök és podcasterek egyaránt jól ismerik. Sokan nem is használnának mást, lehet-e nekik (és a streamereknek) mégis opció az MV7?

(vendégcikk, kiegészítés a cikkhez: az MV7 nem összekeverendő az MV7X-szel, ami csak XLR kimenetes)

Az SM7B rengeteg rajongót szerzett az évek során, Marc Marontól egészen Michael Jacksonig. Nem véletlenül lett meghatározó hangtechnikai eszköz, kevés mikrofon vetekszik gazdag, meleg hangzásával, és használható olyan sokoldalúan.

A sok évtizedes rádiós és stúdiós tapasztalatoknak köszönhetően az SM7B igen népszerű választás podcasterek és streamerek körében is. Remek tulajdonságai ellenére azonban sokakat mégis eltántorít a mikrofon használatától az a tény, hogy sok esetben magas minőségű hangkártya, akár külön előerősítő is szükséges ahhoz, hogy az áhított, jól ismert hangzást elérjük.

Ezen felhasználói igények kielégítésére fejlesztette ki a Shure legújabb mikrofonját, az MV7-et, melyet elsősorban podcastereknek, streamereknek és olyan énekeseknek szánnak, akik számára az USB csatlakoztathatóság elsődleges szempont. Az MV7 megjelenésében egyértelműen merít az SM7B-ből, azonban számos olyan újdonsággal is rendelkezik, melynek előnyeit zenészek és tartalomgyártók egyaránt örömmel fogadják.

A kérdés csak az: melyik való neked?

Shure SM7B Broadcast stúdiómikrofon

Először is, ha már régóta tervezed, hogy egy SM7B beszerzésével bővíted meglévő arzenálodat, vagy fejlesztesz, nem állítunk meg, semmi nem fogja helyettesíteni a mikrofon legendás hangzását, szóval köszönjük, hogy eddig elolvastad a cikket, és gratulálunk az új mikrofonhoz.

Miért is választaná akkor valaki mégis inkább az MV7-et? Nos, erre rengeteg magyarázat van, vegyük is őket sorra. (A két említett mikrofon inkább kiegészíti egymást, mintsem versenytársa lenne a másiknak.) Például lehet, hogy valaki MV7-et használ streameléshez, viszont komoly felvételkészítéshez már egy SM7B-re bízza magát. Az is lehet, hogy valaki meglévő SM7B-je mellé vásárolna egy MV7-t, hogy alkalmanként, ha podcastjének vendége van, ne kelljen mozgatni a mikrofont felvétel közben. Lehetséges az is, hogy csak szüksége van egy mikrofonra, melyet könnyű utazás közben is használni.

Alapvető különbségek

Shure MV7

Természetesen van egy pár alapvető különbség a két mikrofon között: amíg az SM7B kiválóan megállja helyét akár rap, rock ének, gitár, vagy dob felvétel közben, addig az MV7 alapvetően beszéd rögzítésére lett optimalizálva. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ne lehetne akusztikus gitár felvételeket készíteni vele, azonban a mikrofon a beszédre jellemző a középfrekvenciákat kellemesen kihangsúlyozza, a jó érthetőség és hangzás érdekében.

Az érme másik oldala, hogy az SM7B erőteljesebb mélyekkel rendelkezik, és ez adja a jól ismert rádiós hangzást. Emellett a frekvenciatartomány további részében kiegyenlített hangképpel rendelkezik, ezt pedig rendkívül nehéz elérni dinamikus mikrofonoknál.

Az MV7 kompaktabb és könnyebb is, mint az SM7B, mobil felhasználásra alkalmasabb. Aki komolyabban vagy régebb óta gondolkodik egy SM7B beszerzésén, már tudja, vagy legalábbis tudhatja, hogy szükséges beszerezni mellé egy elég jelentős, minimum 60dB erősítésre képes előerősítőt, hogy a mikrofon úgy szólaljon meg, ahogy azt már régóta ismerjük. Ezeket figyelembe véve, az MV7 egy jóval pénztárcakímélőbb megoldás. Az pedig csak hab a tortán, hogy az MV7 képes a „felszerelésünkkel együtt fejlődni”, hiszen egy jobb hangkártyára vagy előerősítőre dugva az MV7 hangja is csak szebb lesz!

Kettő az egyben

Mit is jelent az előbb említett fejlődés? Először is az MV7 két kimenettel egy XLR és egy USB csatlakozóval rendelkezik. Az utóbbinak köszönhetően hangkártya nélkül csatlakoztathatjuk a mikrofont laptopunkhoz, számítógépünkhöz. XLR kábelt csatlakoztatva a már jól ismert módon működik a mikrofon. (Pro tipp: egyszerre akár mindkettő kimenetet használhatjuk!)

Kijelenthetjük tehát, hogy amennyiben később mégis beruháznánk egy SM7B-re, az MV7-tel akkor sem teszünk rossz lóra, hiszen így rendelkezésünkre áll egy remek második mikrofon, amit használhatunk a podcast vendégeinkhez, streameléshez, akár utazó setupként is.

Voice Isolation Technology

Az MV7 – akárcsak nagytestvére az SM7B – egy dinamikus mikrofon, amit közel- mikrofonozáshoz terveztek. A kapszula kialakításának, a karakterisztikának és a beépített rezgéscsillapítónak köszönhetően a mikrofon kiszűri az összes olyan háttérzajt, ami zavaró lenne a készülő felvételben. Ez óriási segítség lehet azoknak, akik olyan térben streamelnek, vagy készítenek podcasteket, ami finoman szólva sem rendelkezik a legmegfelelőbb akusztikai tulajdonságokkal. Végre nem kell pokrócot tenni az ablakra vagy a fejünkre a nyári melegben, csak azért, hogy ne hallatszódjon be az utcazaj felvételünkbe...

Auto Level Mode

Egy másik remek funkciója az MV7-nek, az Auto Level Mode, ami lehetővé teszi, hogy USB csatlakoztatás esetén a mikrofonra bízzuk jelszintünk monitorozását és beállítását a konzisztens hangerő érdekében. Ezzel időt spórolhatunk utómunka közben – kicsit olyan, mintha egy virtuális hangmérnök lenne velünk.

A mikrofonhoz tartozó ShurePlus™ MOTIV applikáció segítségével számítógéppel vagy okoseszközünkkel is használhatjuk a mikrofont, és ezen keresztül férünk olyan funkciókhoz mint: jelszint beállítás, némítás, EQ, monitor mix, kompresszor, valamint limiter. A mikrofon hangszínének tónusát is van lehetőségünk változtatni „Sötét, Természetes és Fényes” beállítások közül, de lehetőségünk van akár saját beállítást is készíteni.

Közel vagy Távol

Vannak podcasterek, akik nagyon közelről szeretnek mikrofonba beszélni, vannak streamerek, akik inkább távolabbról, a könnyebb láthatóság miatt. Az MV7 könnyen igazodik bármilyen felhasználási módhoz az app-ban található Közel vagy Távol mód segítségével. A Távol mód sokat segíthet azoknak is, akik erőteljes P hangjaival más mikrofonok nem képesek megbirkózni.

Természetesen a sok tartalomgyártást támogató extra funkciónak köszönhetően könnyű lenne elkönyvelni az MV7-t egy beszédorientált, zenefelvételre kevésbé alkalmas mikrofonnak, de mekkorát tévednénk! A zajszűrésnek köszönhetően remek énekfelvételeket készíthetünk akusztikailag messze nem ideális terekben, és a kétféle csatlakoztatási lehetőségnek köszönhetően stúdiófelvételre is magunkkal vihetjük jól megszokott mikrofonunkat.

Teljes Kontroll

A rengeteg funkció mellett azonban az MV7 egy könnyen és gyorsan használatba vehető mikrofon, érintő gombokkal tudjuk állítani a jelszintet, a fejhallgató kimenet hangerejét, és tudjuk némítani a mikrofont.

Az MV7 a könnyű vezérelhetőség és Shure-tól megszokott audió minőség kombinációjának eredménye, így rengeteg tartalomgyártó számára ideális megoldás. Természetesen nem helyettesítheti a legendás SM7B-t, de kiváló választás lehet azoknak, akik első mikrofonjukat keresik, vagy bővíteni szeretnék mikrofonparkjukat.

További Shure mikrofonok, és az összes mikrofonunk

Hozzászólások

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása