Sheeran by Lowden S04 – egy világsztár signature szériája elérhető áron

2021. december 22.

A Lowden bár hazánkban talán kevésbé ismert, de egy nagy múlttal rendelkező brand, melyet a hetvenes évek első felében George Lowden egyszemélyes manufaktúraként indított Írországban. A több mint negyvenöt éves cég égisze alatt, 2019-ben Ed Sheeran és George Lowden együttműködésével megszületett a Sheeran by Lowden gitárszéria. A történet 2014-re nyúlik vissza, Ed ugyanis ekkor osztotta meg vágyát Gary Lightbody ír zenésszel, hogy egyszer kipróbálna egy Lowden gitárt. Gary jó kapcsolatban állt George Lowdennel, aki meglepetésként készített Ednek egy hangszert, figyelembe véve az ízlését. Ez a hangszer később a Wee Lowden elnevezést kapta. Az íreknél a „wee” szó a „kis” jelző szinonimájaként használatos, utalván a gitár relatív pici méretére. Ekkor kezdődött Ed és George kapcsolata, mely 2019-re egy teljes gitársorozatot eredményezett. Ennek a signature sorozatnak a célja, hogy érhető áron kínáljon minőségi, Észak-Írországban (Egyesült Királyság) gyártott hangszereket. A Sheeran by Lowden gitárok egyértelműen Ed elképzelései alapján készültek, és vele szoros kooperációban láttak napvilágot.

Ed Sheeran

Az árukat tekintve az összes gitár a 250-350 ezer forintos sávba esik. Jelen tesztünkben a sorozat csúcsmodelljét a Sheeran by Lowden S04-et vesszük jobban szemügyre.

Összerakás, kényelem

Mint a széria többi tagja, a Sheeran by Lowden S04-es modell is kisméretű, hasonlatos az Ed Sheeran által mindig is preferált gitármérethez. Természetes, natúr színű, fényezése matt hatású. Az ébenfa fogólappal rendelkező mahagóni nyak egy viszonylag standard „C” profillal rendelkezik, melyet inkább a keskenyebb akusztikus gitárnyakak közé sorolhatunk.

A gitártest jobb kéz felőli széle enyhén lekerekített, ezáltal ergonomikus hozzáférést biztosít a pengető kéz számára, nem vágja az ember karját, mint az átlagos káva-fedlap sarok. A cutaway testkiképzésnél a „kiharapás” enyhe mértékű, szolid vonalvezetésű, nem ad drasztikus képet, viszont ezáltal nem is érhetők el a fogólap legfelsőbb fekvései, de a hangszer nyilván nem is erre hivatott. Cserébe nagyon barátságos kontúrral rendelkezik, mely azért lehetőséget ad a tizennegyedik bund feletti játékra is.

Jó néhány akusztikus gitár megfordult már a kezem alatt, köztük igazán komoly márkák és drága modellek is, de a húrnyomás tekintetében egyértelműen ez a hangszer viszi a prímet (ha valaki a kis nyomást tekinti célnak). Még elektromos gitárok között is kis húrnyomásúnak nevezhető az a távolság, mellyel a Sheeran by Lowden S04 gyárilag rendelkezik. Egy másik, olcsóbb modellt is kipróbáltam a szériából pusztán összehasonlítás végett, és bizony ott is hasonlót tapasztaltam. Ez arra enged következtetni, hogy ez a pehelykönnyű „action” ennél a szériánál standard gyári beállítási norma.

Méretének megfelelően menzúrája is rövidebb, 24,8 inches, ami egy további tényező kényelmi szempontból. A rövidebb skálahossz miatt a hajlítások is könnyebben elvégezhetők, mint a legtöbb akusztikus gitárnál.

Összességében elmondható, hogy a Sheeran by Lowden S04 egy nagyon tetszetős, visszafogottan elegáns megjelenésű gitár, mely kifejezetten kényelmesen játszható.

Hang

A gitár hangját tekintve az első kifejezés, ami az eszembe jutott az a „pop-gitár”. Ez a hangszer ugyanis nagyon jól hozza a popzenében, akusztikus rockzenében használt akusztikus gitár soundot. A közép tartomány nem markáns, a mélyei nyilván a testméretből adódóan is visszafogottak, de azért egyértelműen jelen vannak. A magas tartománya nem harsány, hanem kellemesen csilingel még a piezo hangszedőt használva is. Hangkitartása meglepően jó, főleg úgy, ha figyelembe vesszük a fizikai méreteit és a sportos beállítását. Dinamikai tartománya nem túl nagy, mondhatni egyfajta természetes kompresszióval rendelkezik, ami bizonyos stílusokra, illetve játékmódokra kifejezetten előny.  Ez a tulajdonsága megkönnyíti mind a fingerpicking, mind a pengetővel való „sikálás” alkalmazását, illetve dinamika szempontjából a két játéktechnika közötti váltás esetében sem „könyököl ki” olyan könnyen a hangszer a zenéből.

Egy szál énekes kíséretére tökéletesen alkalmas, hacsak nem akar az ember extrémebb megfejtéseket, minden spektrumot uraló soundot, esetleg perkusszív játékra alkalmas eszközt, mert ezekre nem ez a legmegfelelőbb célszerszám. Viszont kiemelkedően kényelmes, kiegyenlített, jól használható hanggal rendelkezik. Ennek köszönhetően nagyobb zenekari környezetben, illetve hangszerelésben is jól alkalmazható. Kis testmérete miatt nyilván kevésbé gerjedékeny, így a színpadi hangosítása is valószínűleg jól kezelhető.

L-R Baggs Element VTC elektronikával, illetve piezo rendszerrel szerelték fel, amit a hanglyukban található Volume, és Tone potméterekkel kezelhetünk. Ennek a kezelőfelületnek az elhelyezése egyáltalán nem bontja meg a test káváját, nagyon rejtett módon simul a hanglyuk belsejéhez. A Tone potméter középállásában kismértékben megakad, ezáltal jól érezhetően jelezve a nulla, vagyis neutrális helyzetét, ahol nem színezi a hangot. A vonal hangja egy nagyon korrekt piezo hang. Stúdióban kiváló kiegészítés a mikrofonozott testhanghoz, adott esetben színpadon önmagában is megállja a helyét. Élőben, ha valamilyen pedálra rátöltjük a test IR (Impulse Response) modelljét, és ezt hozzákeverjük ehhez a vonalhanghoz, akkor minden bizonnyal egészen megdöbbentő, eredményt kaphatunk.

Sheeran S04 elektro-akusztikus gitár

Összegzés, ajánlás

A Sheeran by Lowden S04 egy nagyon igényesen összerakott gitár. Kisméretű, kiváló utazóhangszer, gyárilag egy nagyon komoly puhatok is jár a gitárhoz. Játszhatósága, kényelmi paraméterei egészen kiemelkedőek. Akusztikus pop- vagy rockzenére egyszemélyes műsor esetében, vagy zenekari környezetbe ágyazva is alkalmas. Hangi adottságai és dinamikai tulajdonságai miatt dalszerzéshez, otthoni felvételek készítéséhez kiválóan alkalmas.

Röviden úgy foglalhatnánk össze, hogy a gitár egy eléggé kész hangot produkál, nem kell nagyon megszelídíteni, könnyen lehet vele dolgozni, viszont éppen ezért nehéz is kimozdítani ebből a mederből. Hang tekintetében inkább a stabilitásra tervezték, mintsem szélsőséges kirándulásokra. Tesztelés során inspiráló volt a rajta való játék. Mindenkinek ajánlom, hogy ha teheti, próbálja ki!

Technikai adatok

Test: „S” Cutaway forma
Fedlap: sitka fenyő
Hát és oldal: dió (5 rétegből illesztve)
Gerendázás: Lowden A-frame
Nyak: mahagóni
Fogólap: ében
Menzúra: 630 mm (24.8")
Nyakszélesség a húrvezetőnél: 43,5mm
Elektronika: LR Baggs Element VTC
Vezérlők: 1 hangerő, 1 hangszín
Húrláb: ében
Nut, bridge húrvezető anyaga: Tusq
Kulcsok: króm
Kiegészítők: puhatok
Szín: natúr

Sheeran by Lowden akusztikus  gitárok megtekintéséhez kattints ide, további akusztikus gitárokhoz pedig ide

A cikket Borbély Tamás írta, a Zenész Magazintól

Hozzászólások

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása