QSC CP-sorozat

2023. november 27.

A kaliforniai cég nevét senkinek nem kell bemutatnom, hiszen aktív hangsugárzóival és egyéb professzionális hangtechnikai megoldásokkal biztos helyet szerzett magának a nagy gyártók között. Legyen szó élőzenéről, DJ szettről vagy prezentációról, megoldásaik mindig kompromisszummentes és kiválóan adaptálható hangzást biztosítottak mindenki számára. Hiszen a feladat mindig változik, ahogy a világ is, nincs két egyforma hangosítás és a fejlődés sem állhat meg.

Érezték ők is, hogy a robosztus felépítést és a jó hangzást valahogyan még könnyebbé kellene tenni, ezért fejlesztették ki a CP-sorozatot, ami rendkívül erős, mégis könnyen hordozható aktív hangsugárzók formájában öltött testet. A 8 és 12 colos mélyhangszórókkal szerelt ládák mindössze 9,5, illetve 13,7 kg-ot nyomnak, mégis csurig vannak töltve a jó sound-hoz elengedhetetlen, kiváló alkatrészekkel. Ezek persze nem szó szerint foglalnak sok helyet az ABS műanyagból készült házban, hiszen ezt a fizika nem is tenné lehetővé, inkább csak a beépített alkatrészek minősége indokolja a „csurig” szó használatát.
Kezdjük is mindjárt az 1000W-os digitális végfokkal (800+200W). A doboz lelke - 46/56 Hz és 20 kHz közötti frekvenciaátvitel mellett - adja le a teljesítményét, két utas jelvezetésben a már említett 8-as és 12-es, illetve a mindkét típusban fellelhető 1,4 colos kompressziós driver felé, így elérve a 124 és 126 dB hangnyomást. Mindez a fent említett súly és a kis méretű doboztérfogat mellett nagyon szép eredmény, azonban ez még önmagában nem lenne elég az üdvözüléshez. Hiába vannak egy aktív hangsugárzónak jó és ígéretes technikai adatai, ahhoz, hogy valaki beleszeressen, a legfontosabb elvárásoknak kell megfelelni, ami pedig a használhatóság és a sokoldalúság.

q_rep_loudspeakers_cp_8_monitorrightKezdjük is mindjárt az érkezési oldalon, avagy szakmaiatlanul kifejezve: „Nézzük meg mit lehet beledugni!”
Három bemenettel számolhatunk, melyből kettő kombó Jack-XLR és míg az A bemenet vonali illesztésű, addig a B-nél már mikrofon szintű előerősítést is kapcsolhatunk a mellette található kezelőszerven (Mic Boost, +25 dB). A harmadik bejárat pedig abszolút hiánypótló, hiszen egy sztereó, 3,5mm-es Jack-ről beszélünk, ami lényegesen megkönnyíti a telefon, laptop bekötését konzervhang bejátszáshoz. Ennek gain-je az A bemenet potméterével szintén állítható!
Kimeneti szinten sem kell szégyenkeznünk, az összes bemenet kevert jele távozik az XLR kijáraton, megkönnyítve ezzel a továbbfűzést.

q_rep_loudspeakers_cp_8_yoke_mounted

Oké, jó végfok, kompakt méret, nagy teljesítmény, könnyű kezelhetőség, ezt sok ládáról el lehet mondani. Mi az, ami mégis arra sarkall minket, hogy ezt a ládát válasszuk, ha kompromisszumot akarunk kötni ár, hordozhatóság és a „sound” szentháromságában?
Itt jön az úgynevezett Contour választókapcsoló, ami már ismerős lehet, ha láttál közelebbről QSC aktív sugárzót. Ez az a kezelőszerv, ami előre programozott görbékkel optimalizálhatja a hangot az éppen aktuális közegben. Lehetőségünk nyílik levágni a mélyet, amennyiben külső szubot használunk, de létezik egy Dance állás is, ahol igazán dögös kiemelést érhetünk el, ami elektronikus zenénél, klubos közegben igazán jól teljesít. Ugyanez létezik külső szub vágással is, de lábmonitor használathoz és kimondottan beszéd céllal is módosíthatjuk az EQ-görbét.
Tehát van egy jól személyre szabható, könnyű ládánk, már csak az a kérdés, hogy hova tegyük. Például állványra, hiszen van az alján hüvely, de kialakításának köszönhetően mehet a földre is monitorként, vagy ha tartósan raknád fel valahová, akkor kapható hozzá való kengyel is. De ha már a kiegészítőknél tartunk, a CP-sorozathoz is létezik méretpontos hordtáska és időjárásálló huzat is, a megszokott minőségben!

QSC CP 8 aktiv hangfal
Már csak az ajánlás maradt hátra, amit igyekszem ugyanolyan kompakt módon kifejezni, amilyen maga a hangsugárzó. Tehát hova ajánlanám a CP8-at és a CP12-t?
Hangszeres zenészeknek, DJ-knek, hangosítóknak, rendezvényszervezőknek, kisebb kluboknak, előadóknak, egyházi felhasználáshoz, iskolai rendezvényekre, mikulásünnepségre, szüreti bálra, tollfelvásárlóknak…és hosszan folytathatnám. Tehát mindenkinek, akinek könnyű, robosztus és szépen szóló aktív hangsugárzóra van szüksége.

QSC hordtáska

További aktív hangfalért kattints ide, további QSC aktív hangfalért kattints ide 

Hozzászólások

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása