Miért olyan bazi nehéz ma gitárokat beszerezni?

2017. június 17.

Aki az elmúlt hónapokban rendelt fából készült akusztikus vagy elektromos hangszert (klasszikus, akusztikus, elektromos vagy basszusgitárok, vonós hangszerek, stb.), vagy kiegészítőt (zongoraszék, fa állvány, bútor, stb.) tapasztalhatta, hogy sokszor hónapokig kell várni rájuk, és sok esetben a beszerzésük is bizonytalan. A cikkben azt boncolgatjuk, hogy mi áll a háttérben, mi várható a közeljövőben.

Az okot egy, a rózsafa kereskedelmet, felhasználást szigorító CITES szabályozásban kell keresni. (a CITES rövidítés jelentése magyarul: Egyezmény a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről).

A szabályozás lényegéről maguk a hangszergyártók, hangszerkészítők, vagy hivatalos szervek tudnának részletesebb tájékoztatást adni, azonban azt már mi is megtapasztaltuk, hogy ennek van a mi, hangszerkereskedelmi szempontunkból is megtapasztalt hatása.

  • A nagy gyártók, korábban megtervezett és bejelentett 2017-es modelljei csúszással érkeznek meg Európába, legtöbb esetben módosított specifikációval.
  • A Chapman gyártó például szándékosan nem hozott ki 2017-ben olyan modellt, amiben lenne rózsafa. De például a magyar Fibenare gitárgyártó már a Namm Show-n is olyan gitárokat állított ki, amelyekben nem volt rózsafa, mert az USA-ba, csak kiállításra bevinni sem egyszerű rózsafa tartalmú terméket.
  • Sokszor a hatóságok sem tudják, hogy mi a teendő, a Tanglewood úton levő, több konténernyi gitárjaival kapcsolatos teendőkről sem tudott a brit vámhatóság előre nyilatkozni, hiába jelezték a hatóságnak, hogy szeretnék az adminisztrációt, mielőtt befutnak a konténerek, megkönnyíteni. A hatóság csak akkor lépett, amikor már beért a szállítmány: nem engedte hetekig ki a vámról
  • A Fender épp most adta ki a közleményét, hogy (első körben) a mexikói szériák rózsafa fogólapos változatait folyamatosan vezetik ki, amíg tart a készlet, utána ébenfára vagy Pau Ferro anyagra cserélik a fogólapot.
  • Általánosságban jellemző, hogy egy csomó népszerű gitármodell hiánytermék volt az elmúlt hónapokban, mostanában kezdenek azok az Ibanez, Tanglewood, LTD modellek beérkezni, amelyek hónapokig nem voltak kaphatóak.
  • Már érezhető, hogy sokan, az egyre kevésbé elérhető, még korábban Európába érkezett, rózsafás modelleket elkezdték felvásárolni, illetve, az új modellek esetében már olyan régen várják őket világszerte, hogy több hónapos várólista van bizonyos termékekre. Vélhetően a kereslet növekedése és az általános hiány áremelkedést is fog hozni.
  • Most nyár közepén azok a modellek, amelyekre már régebb óta várunk mi is és a vásárlóink is, meg fognak érkezni, de mivel nem tudják a gyártók az elmúlt hónapok kiesését hamar behozni, az a véleményünk, hogy az őszi-téli szezonban újra ellátási gondok lesznek.
  • Minden ilyen nagy változás nagy hercehurcával jár, egyrészt egy ideig a korábbi, még kapható modellek párhuzamosan futni fognak az új modellekkel, de a régebbi modellek folyamatosan fogynak el. Nekünk is nehéz lesz követni, hogy mit vegyünk le az oldalunkról, minek módosítsuk a leírásokban specifikációját, stb.

Azon vásárlóinknak, akik több hete vagy hónapja várnak bizonyos termékekre, köszönjük a türelmét! Már csak pár függőben lévő rendelés van (kb. 20), amit eddig nem sikerült teljesítenünk. A nagy, megbízható márkák esetében, vélhetően júliusig mindent le tudunk majd szállítani.

És, hogy mit hoz a jövő? Bizakodóak vagyunk alapvetően, de ha mostanában gondolkodsz gitárvásárláson, a fentieket figyelembe véve azt mondjuk, szerintünk nem érdemes tovább várnod, még így is lehet, hogy várni kell egy-egy modell megérkezésére. Viszont, most különösen érvényes az, hogy ha azok a készletek elfogynak (sokszor elővételben), amelyek a nyár közepén érkeznek Európába, bizonytalan, hogy mikor jön újra, és azokból is mennyi fogy el még mielőtt megérkezne.

Hozzászólások

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása