Megszűnik a Yamaha P-255, jön a P-515

2018. augusztus 9.

A felsőkategóriás, P-szériás P255 már nem kapható, helyette hamarosan érkezik az új P515.

A P-255 sokáig volt kapható, de 2018-ban a Yamaha bemutatta a P-515-ös modellt, ami szebb, jobb:

Yamaha P515 B hordozható digitális zongora

Egyik kiemelkedő különbség, hogy a GH mechanika helyett a P-515 az NWX mechanikát kapta, ami a Yamaha legfejlettebb mechanikája, fa fehér billentyűkkel, szintetikus elefántcsont billentyűfedéllel, és szintetikus ébenfa borítással a fekete billentyűk esetében. Így gakorlatilag két szinttel magsabb mechanikát épített a Yamaha a hangszerbe. Ezen felül kiváltópontos mechanikát kapott, ahol lehet érezni azt a pontot – csakúgy, mint a hagyományos zongoráknál – amikor a kalapácsot elkezdi meglendíteni a billentyű. Az NWX mechanika elképesztően élethű mechanika, haladó zongoristáknak mindenképp ez ajánlott, de igazából a kezdőknek is ez a legjobb, mert aki tanul zongorázni, ennél a mechanikánál nem fogja azt érezni, hogy átül akusztikus pianínóhoz, zongorához, és nem tudja úgy eljátszani a darabokat, ahogy otthon kigyakorolta.

Yamaha NWX kalapácsmehanika

A mechanikán túl a szokásos több hangszín és effekt teszi jelentősen jobbá a P-515-öt a P-255-höz képest, ami nem csak jobban szól, de élethűbben is visszaadja a hagyományos zongorák testhangjait, húr rezonanciát, stb. A zongorahangnál pedig fejhallgatón olyan érzete van a zongorajátékosnak, mintha nagyzongora előtt ülne. Ezt úgy érték el, hogy a zongorahang mintavételezésekor a mikrofonpárt a zongorista fülének pozícióiba tették, és így rögzítették a Yamaha CFX III nagyzongora hangját. A végeredmény nagyon élethű zongorahang, fejhallgatón hallgatva P-515-öt, de ez nem csak akusztikai élvezet, hanem ennek következtében, hosszú gyakorlás során sem „fárad el” a zongorista füle.

Az új modell, kapott egy LCD kiejlzőt is, a korábbi 7-szegmenses LED helyett.

A Dual és Split funkción kívül a P515-ben van Duo mód is. Így nem csak két hangszínt szólaltathatunk meg egyszerre (próbáld ki a zongora + vonósok hangzást), vagy két különböző hangszínen játszható szekcióra oszthatod a billentyűzetet (pl. mély tartományba bnagybőgőt, magas tartományba zongorát), de lehet két egyforma tartományra osztani is a billentyűt, így az egymás mellett ülő tanár és tanítvány egyszerre gyakorolhatja ugyanazt a darabot, ugyanolyan hangmagasságban.

Amin még általában újítani szoktak, új modell megjelenése esetén, az a hangszórórendszer, ez is nagyobb teljesítményű, komplexebb hangszórórendszerrel lett építve.

Yamaha P515 WH hordozható digitális zongora

Bár a P-515, akárcsak az elődje, a P-255, hordozható zongora (P eredetileg = Portable), ami azt jelenti, hogy hordozható zongorának is kitűnő, utazó zongoristáknak, zenészeknek ideális, de a Yamaha gyárt hozzá állványt, pedálkonzolt, amivel otthoni digitális pianínónak is összeállítható, ami egy stílusos, modern design eleme lehet az otthonodnak, azon túl, hogy így már inkább lesz otthoni zongora, mint hordozható billentyűzet.

Hozzászólások

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása