Megjelentek a Yamaha új MG-X sorozatú keverői

2022. június 3.

A Yamaha a közelmúltban jelentette be az MG széria frissített és új dizájnnal rendelkező új analóg mixereit, az MG10X/12X/16X modelleket.

A rendkívül népszerű Yamaha MG keverő családot nagyon sokan ismerik és használják, akárcsak a testvér sorozat, az MG-XU modelljeit, melyek digitális effektekkel és USB csatlakozóval is rendelkeznek. Felmerült az igény az USB csatlakozó (USB interfész képesség) nélküli, de digitális effektekkel felszerelt Yamaha MG keverőkre, ezt a kívánja az új MG-X sorozat kielégíteni.

A Yamaha a közelmúltban jelentette be az MG széria frissített és más dizájnnal rendelkező új analóg mixereit, az MG10X/12X/16X modelleket. Mindhárom új MG-X modellt felvértezték a Yamaha SPX multieffekt processzorára épülő csúcskategóriás digitális effektjeivel. A Yamaha MG sorozatú keverői kiváló hangminőségükről és megbízhatóságukról voltak ismertek, ezekkel a jellemzőkkel az új sorozat modelljei is rendelkeznek, és egyaránt ideálisak élő színpadi hangosításra, valamint stúdióban történő használatra.

Yamaha MG10X keverő

Yamaha MG10X

Ha valaki professzionális felhasználásra keres kiváló minőségű kompakt keverőt, beépített effektekkel, akkor a Yamaha MG10X bátran ajánlható számára. A keverő 4 mikrofon / vonal XLR/TRS kombó bemenetű csatornáját háromsávos EQ-val, Gain, Panorama, FX (AUX) szabályzóval látták el, de kapunk egy high-pass (felül áteresztő) szűrőt is és az első két csatornán még egy egygombos kompresszor is rendelkezésünkre áll.

Az MG10X keverő mikrofon csatornái a Yamaha D-PRE mikrofon előerősítőinek köszönhetően természetes, transzparens hangzást nyújtanak mind a mély, mind a magas tartományokban. A D-PRE előerősítő maximálisan kiaknázza a mikrofon tudását és garantálja, hogy a mix minden eleme tiszta, pontos és jól artikulált kegyen. A négy mikrofon csatorna globálisan kapcsolható 48 V fantom tápot, valamint egy jelszint kapcsolót is kínál.

 Yamaha MG10X keverő

A sztereó csatornák (5/6, 7/8, 9/10) egy-egy aszimmetrikus 6,3-as jack aljzattal rendelkeznek, de az 5/6 és 7/8 csatornáknál RCA csatlakozókat is elhelyeztek. Ezeket a vonalszintű csatornákat csak kétsávos EQ-val, valamint FX és Balance szabályzókkal kezelhetjük.

Akár zenei, akár másféle alkalmazásban óriási jelentősége van beépített stúdió minőségű digitális effekteknek. A 24 féle digitális effekt között különböző zengetőket, delay-eket, kórus effektet, de még phasert, flangert és tremolót is találunk. A kiválasztott effekt intenzitását is állíthatjuk és a ki/bekapcsolást az opcionálisan megvásárolható FC5 lábkapcsolóval is kezelhetjük.

Az MG10X keverőt sztereó XLR és sztereó TRS kimenetekkel szerelték fel, de kapunk szintszabályzóval ellátott 6,3-as fejhallgató jack kimenetet, csak úgy mint 6,3 mm-es sztereó monitor kijáratot, ahonnan aktív ládákra, vagy felvevő eszköz felé küldhetünk jelet. A digitális effektek szintjét csatornánként szabályozhatjuk az FX potival, míg a teljes effektút szintjét az FX Retrurn gombbal kezelhetjük. Az összes csatorna és a maszter szekció is tekerő potmétereket kapott fader helyett, ami lehet, hogy kissé nehezebben áttekinthető, de sokkal kisebb méretű keverőt tesz lehetővé. Az MG10X masszív fémházban lakozik, melynek mérete 244 x 71 x 294 mm (szélesség x magasság x mélység) a súlya pedig mindössze 2,1 kg.

Yamaha MG12X keverő

Yamaha MG12X

A középső MG12X modell 4 monó mikrofon/vonalszintű XLR/TRS kombó bemenettel, 2 sztereó csatornával, amelyek monó mikrofon csatornaként is használhatók (XLR és 6,3 mm-es jack bemenet), valamint két vonalszíntű sztereó csatornával – 2 aszimmetrikus jack + 2 RCA – rendelkezik.

A hat mikrofon csatorna mindegyike megkapta a Yamaha D-Pre mikrofon előerősítőjét, amelyről már esett szó, emellett 3 sávos EQ, Gain, Panorama, 2 AUX poti, valamint felüláteresztő szűrő áll rendelkezésünkre. Az 1-4. csatornákon még egy egygombos kompresszor, valamint egy PAD bemeneti jelszint csökkentő kapcsoló is segítségünkre van. Minthogy az összes mikrofon csatornára globálisan kapcsolható 48 V fantom táppal szolgál a keverő, kondenzátor mikrofont is tudunk használni. Természetesen az MG12X keverőben is megtalálható a fentiekben már említett 24 digitális effekt.

Yamaha MG12X keverő

Az MG12X nemcsak a csatornák számában tér el a kisebb MG10X-től, hanem már több szolgáltatást is kínál. Két AUX Send és csatornánként két AUX poti áll rendelkezésünkre, így külső effektre is küldhetünk jelet, amit csatornánként keverhetünk. Az MG12X a sztereó főkimenet mellett Group 1-2 kimeneti busszal is rendelkezik, csatornánként 1-2 és ST busz-kapcsolóval választhatjuk ki, hogy az adott csatorna jele milyen kimenetekre kerüljön. Ennél a keverőnél a monitor és a fejhallgató kimeneti szintje már külön szabályozható.

Ha a kijáratokat nézzük, a sztereó kimenet 2 XLR és két TRS aljzatot kapott, a Group 1-2 és a monitor kimeneteket egyaránt 6,3 mm-es jack aljzatokkal látták el. Az összes csatorna, az FX Return, a Group 1-2, és a sztereó kimenet is faderekkel kezelhető, ami feltehetőleg kényelmesebb, azonban megnöveli a keverő méretét, így azok a következők: 308 x 118 x 422 mm (szélesség x magasság x mélység). A keverő súlya 4,2 kg. (A keverőhöz opcionális RK-MG12 rack beépítőkészlet kapható.)

 Yamaha MG16X keverő

Yamaha MG16X

Az új MG-X család legnagyobb tagja 8 XLR/TRS kombó bementén 8 mikrofon/vonalszintű jelet tud fogadni, de rendelkezik 2 sztereó csatornával, amelyek monó mikrofon csatornaként is használhatók (XLR és 6,3 mm-es jack bemenet), valamint további 2 vonalszíntű sztereó csatornával (2 aszimmetrikus 6,3-as jack + 2 RCA csatornánként). A 10 mikrofon csatorna mindegyike megkapta a Yamaha D-Pre mikrofon előerősítőjét, emellett 3 sávos EQ – félparametrikus középszabályzóval, Gain, Panorama, 4 AUX poti, valamint egy felüláteresztő szűrő áll rendelkezésünkre. Az 1-8. csatornákon még egy egygombos kompresszort, valamint egy PAD bemeneti jelszint csökkentő kapcsolót is kínál az MG16X.

Természetesen itt is az összes mikrofon csatornára globálisan kapcsolható 48 V fantom táppal szolgál a keverő, így kondenzátor mikrofont is tudunk használni, és nem maradhat el, a keverő egyik legkarakteresebb jellemzője, a Yamaha SPX multieffekt processzorára épülő csúcskategóriás digitális „effekt park”.

Yamaha MG16X keverő

Az MG16X esetében jelentős a mikrofon csatornák számának növekedése az MG12X-hez képest, ami összesen 6 mikrofon fogadására alkalmas, míg az MG16X-nél ez a szám 10. Itt is elmondhatjuk, hogy a nagyobb csatornaszám szolgáltatás bővüléssel is párosul. Gondolunk itt pl. a félpatametrikus középszabályzásra, a négy AUX Send kimentre, a csatornánkénti négy AUX szabályzóra, a Group 1-2 és Group 3-4 sub-kimenetre. Itt csatornánként 1-2, 3-4 és ST busz-kapcsolóval választhatjuk ki, hogy az adott csatorna jele milyen kimenetekre kerüljön. Ennél a keverőnél is a monitor és a fejhallgató kimeneti szintje külön szabályozható, plusz monitor szekcióban két kapcsolóval választhatjuk ki, hogy a sztereó kimenet, az 1-2 vagy 3-4 Group kimenet jelét hallgassuk.

Yamaha MG16X keverő

Fentiekből kiderül, hogy a kimenetek száma is növekedett, van egyszer a sztereó főkimenet, ami 2 XLR és két TRS aljzatot kapott, a Group kimenetek száma 4-re növekedett (6,3 mm-es jack), 4 AUX Send kimenet is rendelkezésünkre áll külső effekt csatlakoztatásához. A csatornák, az az FX Return, a Group 1-2, 3-4 és a sztereó kimenet is faderekkel kezelhető.

Ahogyan az összes Yamaha MG-X sorozatú keverőnél, ennél a modellnél is a tájékozódást könnyítő színekkel jelölték a különböző funkciójú potmétereket, a csatornák világító On/Off kapcsolót kaptak (az MG10X kivételével), a Master szekcióban kivezérlést jelző LED sorok vannak segítségünkre. A Yamaha MG16X esetében a rackbe szereléshez szükséges készletet tartozékként kapjuk, a keverő méretei: 444 x 130 x 500 mm (szélesség x magasság x mélység), súlya 6,8 kg.

További Yamaha keverőkért kattints ide, további keverőkért kattints ide

Hozzászólások

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása