Megjelent a Zoom R4 MultiTrak kompakt felvevője

2023. november 29.

A Zoom kihozta új, négysávos, 32 bites lebegőpontos technológiát alkalmazó, beépített effektekkel felszerelt R4 MultiTrak kézi felvevőjét.

A Zoom a legkülönbözőbb felhasználási területeken alkalmazható, kiváló minőségű és megbízható felvevőeszközeiről (is) ismert. Ezúttal egy olyan készüléket mutattak be, ami nem „mikrofonok köré” épül, hanem hangszereket és mikrofonokat csatlakoztathatunk hozzá.

A gyártó az év elején hozta ki Zoom MicTrak M2, M3, M4 mikrofonokba integrált 32 bites lebegőpontos felvevőit, melyekkel gyakorlatilag lehetetlen torz, klippelő felvételt készíteni és az audio jelszint utólag is állítható, anélkül, hogy nem kívánatos zajok vagy torzítás jelenne meg. A Zoom most ismét itt van egy újabb 32 bites lebegőpontos felvevőeszközzel, amivel elsősorban a zenészeket célozta meg.

Zoom R4 MultiTrak hangrögzítőAhogyan a típusnév is sejteti, az R4 négy mono sávot kínál, valamint egy sztereó összeírósávot (bounce track), ami lehetővé teszi, hogy a négy sávra felvett anyagot összemixeljük (mix down) és elmentsük, így felszabadítva a 4 mono sávot, melyekre újabb hangszereket rögzíthetünk. Ezeket is összeírhatjuk a dedikált összeírósávra, és így egy komolyabb, többsávos dalt is elkészíthetünk. Az R4 MicroSD kártyára (nem tartozék) rögzíti a felvételeket, maximum 1 TB terjedelemig.

Mind a négy sávhoz tartozik egy-egy fader, és a könnyen átlátható kezelőfelületen a DAW szoftverekből ismert Transport gombok is rendelkezésre állnak. Az R4 kétféle effektet kínál: a bemenetnél erősítő szimulációt, különféle torzítókat használhatunk, míg track effekteknél sávonként panoráma, zengető, visszhang, 3-sávos EQ áll rendelkezésünkre. A sávokon végzett műveleteket a 2"-os színes LCD kijelzőn tudjuk követni. Megkönnyíti a munkát, hogy nem kell menükben keresgélni, szinte minden funkció egy fizikai gomb  megnyomásával elérhető.

Az R4 MultiTrak legizgalmasabb funkciója az un. Bounce, vagyis összeírási lehetőség, mellyel a már felvett négy sávot összemixelhetjük egy dedikált bounce trackre. Az így felszabadult 4 sáv ismét rendelkezésünkre áll, újabb hangszerek rögzítésére. Ezeket is összeírhatjuk az összeírósávra, és így egy komolyabb, többsávos dalt is elkészíthetünk. Az összeírásnál kétféle lehetőség között választhatunk: Quick Bounce vagy Real Time Bounce. Az előbbi a meglévő/pillanatnyi beálltásokkal mixeli a bounce trackre a négy sávot, míg az utóbbi valós időben történik és közben arányokat állíthatunk, hangszínezhetünk, effektezhetünk. Az utolsó összeírást az Undo gombbal vissza is vonhatjuk. Ha befejeztük a munkát, az R4-et az USB porton keresztül számítógéphez (okoseszközhöz) csatlakoztatjuk, ami ilyenkor 2 In/2 Out interfészként ismeri fel a Zoomot, és a bounce trackre már összeírt sávok külön WAV fájlként jelennek meg, vagyis tovább dolgozhatunk velük a DAW szoftverben.

Zoom R4 MultiTrak hangrögzítőAz R4 MultiTrak alsó részén két XLR/TS kombó bemenetet helyzetek el, melyek dinamikus mikrofont, kondenzátor mikrofont vagy hangszert tudnak fogadni. Az eszköz egy gömb karakterisztikájú beépített kondenzátor mikrofonnal is rendelkezik, mellyel akusztikus gitárt vagy éneket vehetünk fel.

Az R4 MultiTrak 80 különféle stílusú (rock, hip hop, funk, heavy metal) dobmintával feltöltött ritmusszekciót is kínál, ami segítségünkre lehet felvételkor. Az R4 4 AA (alkáli, lítium vagy újratölthető NiMH) elemmel üzemeltethető, de AC adapterrel – ZOOM AD-17 (5V/1.0A) – is használhatjuk és támogatja az USB-C porton keresztüli tápellátást is. Az USB csatlakozót az R4 jobb oldalán helyezték el a bekapcsológomb és a microSD kártya házának társaságában, míg bal oldalon két hangerőgomb és a fejhallgató 3,5 mm-es jack csatlakozója kapott helyet. Az eszköz hátoldalán egy 1/4″-20-as menet található, ami az R4 állványra rögzítésére szolgál.

Zoom R4 MultiTrak hangrögzítő

Szerintünk az R4 MultiTrak-nek abszolút megvan a helye a Zoom felvevőinek sorában. Ha valaki előnyben részesíti a könnyen, faderekkel kezelhető többsávos felvevőeszközt a 2 vagy 4 komolyabb beépített mikrofonnal rendelkezővel szemben, (mondjuk van egy profi mikrofonja) akkor ezzel a készülékkel gyakorlatilag bárhol elkészíthet egy többsávos felvételt, vagy kényelmesen rögzítheti ötleteit, mindjárt rájátszva egy-két fontos szólamot. Ha pedig az árat nézzük, akkor még inkább megjön a kedvünk a Zoom R4 MultiTrak-hez, ami egy jól kitalált, ötletes célszerszám.

Fontosabb adatok:

  • Csatorna: 2 (XLR/TS) + 1 beépített mikrofon
  • 4 sávos felvétel + Bounce Track korlátlan számú sáv hozzáadására
  • Fantomtáp: + 48 V
  • Maximális bemeneti hangnyomás: 115 dB SPL
  • Felvétel: 48kHz / 32-bit lebegőpontos mono/sztereó
  • Egyenértékű zajszint: −120 dBu vagy kevesebb (IHF-A)
  • Rögzítés: 4GB - 32GB microSDHC kártya, 64GB - 1TB microSDXC kártya
  • Méretek: 74 mm x 138 mm x 36 mm
  • Súly: 287 g (elemmel együtt)

További hordozható felvevő/diktafonért kattints ide, további Zoom hordozható felvevő/diktafonért kattints ide

Hozzászólások

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása