Megjelent a Boss legújabb akusztikus erősítője

2023. augusztus 18.

A A Boss AC-22LX akusztikus erősítőt elsősorban a cég különböző stúdió mikrofonozási módokat emuláló Air Feel technológiája teszi izgalmassá. elsősorban a cég különböző stúdió mikrofonozási módokat emuláló Air Feel technológiája teszi izgalmassá.

A Boss hivatalosan is bejelentette új AC-22LX akusztikus erősítőjét, ami nem kevesebbet céloz meg, mint életet lehelni az elektroakusztikus gitárok kissé steril pickup hangzásába. A Boss új Air Feel technológiája azokat a klasszikus mikrofon elhelyezéseket emulálja, melyekkel professzionális stúdiókban sztereó felvételeket készítenek akusztikus gitárokról. Az erősítő nemcsak elektroakusztikus gitárhoz, hanem elektroakusztikus ukuleléhez, hegedűhöz, bendzsóhoz és más hangszedővel ellátott húros hangszerekhez is kiválóan használható.

Boss AC-22LX akusztikus erősítő

A 10 W-os (2 x 5 W) kompakt sztereó erősítő – ahogyan a legtöbb akusztikus erősítő – kétcsatornás. A Guitar / Instrument csatorna 6,3 mm-es jack bemenettel rendelkezik, itt kapunk egy Volume potit, egy háromsávos EQ-t, kórus és zengető effekteket. És, ami a legfontosabb, az Air Feel kapcsolóval ötféle beállítás közül választhatunk, amire majd még visszatérünk.

Az XLR bemenetes mikrofoncsatorna hangerő potit, kétsávos EQ-t és Reverb effektet kínál, de kapcsolható fantomtáp is rendelkezésünkre áll. A mikrofoncsatorna kezelőgombjai mellett kapott helyet a Rhythm Box, amivel pl. gyakorlásnál ritmuskíséretet tudunk adni játékunkhoz. Ötféle hangszer, közöttük percussion, különféle egyéb ütőhangszerek, dobhangok és 15 féle ritmusminta közül választhatunk. Az AC-22LX fedélzeti loopert is tartalmaz, mind a looper, mind a Rhythm Box lábkapcsolóval is vezérelhető. (A lábkapcsoló nem tartozék.)

Boss AC-22LX akusztikus erősítő

Az Air Feel kapcsolóval a következő öt mikrofonozási mód között választhatunk:

Dry – Processzálatlan hang

XY – Két egymáshoz közeli, XY elrendezésű mikrofon hangzását szimulálja. Fókuszált sztereó hangképet, kiegyenlített, vastag hangzást eredményez.

AB – Két távolabb elhelyezett mikrofon, szélesebb sztereó hangkép.

ORTF – ez a beállítás ötvözi az XY elhelyezést, két egymástól és a hangforrástól is távolabb elhelyezett, a hangforrásra irányuló un. spaced-pair mikrofonozással.

Mid-Side – egy kardioid és egy 8-as karakterisztikájú mikrofon szemben a hangforrással, az utóbbi 90 fokkal elforgatva a hangforráshoz képest. Széles sztereó teret eredményez, mélység érzetét kelti, szép együttes hangzást biztosítva az énekhanggal és más hangszerekkel.

Ezek a mikrofonozási módok sokaknak ismerősek lehetnek, de ha nem így van, a Boss demó videójában ezt részletesen illusztrálják. Egyelőre nekünk is csak demó videók állnak rendelkezésünkre, de ezekben a hangzás mindenképpen meggyőző, melegebb, kerekebb, nagyobb térrel rendelkező, mint a száraz pickup hang. Azt pedig tapasztalatból tudjuk, hogy egy hagyományos gitárerősítő nem alkalmas akusztikus gitár erősítésére, és akkor még nem beszéltünk a nagyobb hangerőnél, vagy több mély frekvenciánál fellépő esetleges gerjedésekről. Ezeket a problémákat nemcsak száműzi a Boss AC-22LX, hanem természetes, mikrofonozott akusztikus hangzást tesz lehetővé, amit a sztereó Line Out kimeneten a keverő felé is küldhetünk.

Boss AC-22LX akusztikus erősítő

Ha a különböző dalok vagy hangszerek beállításait el szeretnénk menteni, 15 memóriahely áll rendelkezésünkre és az elmentett beállítást könnyen és gyorsan elérhetjük. További lehetőségeket rejt az AC-22LX Editor, ami Windows, macOS, iOS és Android platformra is létezik. Ezzel a programmal részletekbe menően tudjuk az effektek típusait és paramétereit szabályozni, és a Rhythm Box mintáinak további 119 variációjához is hozzáférést enged.

Ahogyan az 2023-ban elvárható, az erősítő USB csatlakozási lehetőséggel is bír, így kedvenc DAW szoftverünkkel mikrofonok nélkül is készíthetünk Air Feel hangzásokkal dúsított stúdióminőségű felvételt. Vagy akár élőben közvetíthetünk a kedvenc közösségi média csatornánkon, mert az analóg vonalkimenet támogatja a monó vagy sztereó működést, míg az USB-csatlakozás kényelmes Loopback funkcióval rendelkezik a számítógép jelének monitorozásához.

Az erősítő hátsó paneljén kapott helyet a tartozék 9 V-os hálózati adapter csatlakozója, de az AC-22LX 8 db AA elemmel is üzemeltethető. Szintén itt foglal helyet egy csatlakozó, ami az opcionálisan megvehető Boss Bluetooth adapter használatát teszi lehetővé. Itt találjuk az USB portot, a lábkapcsoló csatlakozóját, a sztereó és monó vonalkimenetet, és egy AUX bemenetet, 3,5 mm-es jack formájában.

Mindezt egy elegáns megjelenésű kompakt – mindössze 4 kg súlyú – sztereó erősítő nyújtja, melyben két egyedi 12 cm-es (5 inches) dupla kónuszos hangszóró dolgozik. A kétcsatornás kivitel, a mindkét csatornán erőteljes hangszínezési és effekt lehetőségekkel és a fő attrakcióval, az Air Feel technológiával megfűszerezve, valóban kívánatos és jól használható eszközzé teszi a Boss AC-22LX erősítőt.

További akusztikus gitár erősítőkért kattints ide, további Boss akusztikus gitár erősítőkért kattints ide

Hozzászólások

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása