Marshall DSL és Origin erősítők

2018. május 29.

A Marshall idén mutatta be a második generációs, megfizethető csöves erősítő sorozatát, a DSL-t (Dual Super Lead). A névadó 1997-ben született első nagyszériás, többcsatornás erősítő a metál és hardrock zenészek álma. Ezt élesztette fel a gyártó hatalmas sikerrel, most pedig az előző sorozat vélt vagy valós hiányosságait feltárva született meg a második generáció, minden szintet megcélozva. Minden szinten itt a hangerőszintet és nem a játéktudást értem.

Az eredeti cikk a Music Media magazinban jelent meg

Alapvetően teljesen csöves erősítők 0,1 és 100 watt közötti teljesítménnyel. Általánosan elmondható minden modellről, hogy lábkapcsolóval váltható a Classic Gain és az Ultra Gain csatorna, effekt loopba köthető a kedvenc effektünk, van reverb, audio bemenet és a (hangfal)emulált kimenettel egyből keverőre köthetők, valamint mindegyik amp teljesítménye redukálható.

Marshall DSL Series

A részletek. A legkisebb a sorban a DSL1C vagy DSL1H, kombó vagy fej. 1W, ami egy hátlapi kapcsolóval 0,1 wattra kapcsolható, téve igazi hálószoba erősítővé a DSL1-et. Három ECC83 dolgozik, ebből egy végfokcsőként. A kombóban egy 8” Celestion „Eight-15” hangszóró membránját mozgatja a kimenő teljesítmény. Otthon, stúdióban pazarul használható, a klasszikus hang piciben.
A sorozat második tagja a DSL5C, 5W kombó. Itt az ECC99 cső kimenő teljesítményt 1 wattra lehet redukálni. Teljes értékű EQ, tone shift és EQ deep kapcsoló teszi az erősítőt jól használhatóvá akár halkabb színpadon is.
Az első igazi újdonság a DSL20 (kombó és fej), ami a korábbi DSL15-öt váltja. A 15-ös nagy hiányossága az effekt loop hiánya volt. Ahogy fentebb írtam, ez a funkció minden DSL-en megtalálható. Itt 20W és 10W között kapcsolható a kimenő teljesítmény, de a standby állásban hagyva az erősítőt a vonalkimenet simán használható. A DSL20C kombókban Celestion Seventy80 hangszóró dolgozik. A csövek itt 3 ECC83 az előfokban, 1 ECC83 és 2 EL34 a végfokban.

Nagyobb formátumú modernizálás a DSL40C és a DSL100H esetében következett be. Ezeket egyben taglalom, hiszen a teljesítményüket leszámítva kezelőszervek és csatlakozók szintjén azonosak. Mindkettő teljesítménye felezhető, a 40C Celestion V Type hangszóróval szerelt. A csőszett a megszokott Marshallos válogatás 3 ECC83 az előfokban, 1 ECC83 és 2 EL34 a végfokban a huszasnál, kvad EL34 a százasban. A korábbi nagy DSL-eken is a Classic Gain és az Ultra Gain csatornákon két-két gainszint között lehetett választani. Így van ez az újakon is, clean és crunch a Classic Gain-nél, OD1 és OD2 az Ultra Gainnél. Viszont! Ha az ember beállít egy tiszta hangszínt a Classic csatornán, egy zúzós-riffelős torz hangot az Ultra gain-en akkor a két, amúgy teljesen egészséges hangszín hangereje egymáshoz képest nagyban eltér. Az előző sorozatnál a felhasználó sok esetben kompromisszumot volt kénytelen kötni. Az új DSL40C és 100H viszont két Master hangerőszabályzót kapott, melyekkel a két csatorna hangereje könnyedén egyensúlyba hozható. Mindkét csatorna külön reverbet is kapott. Az igazi trúváj viszont az elképesztő kapcsolhatóság. A tartozék lábkapcsoló jó hogy van, csatornát és reverbet lehet is kapcsolni vele. Viszont egy 6 gombos, a JVM410-nél is használt kapcsolóval teljesedik ki a kapcsolgathatnék, hiszen a 6 nyomógomb vált mindent. 1- tiszta (Classic Gain zöld), 2 – crunch (Classic Gain piros), 3 – OD1 (Ultra zöld), 4 – OD2 (Ultra piros), 5 – Master1/Master2, 6 – FX loop ki/be. Ugyanezen funkciók MIDI üzenetekkel is vezérelhetők.

A rock-metal vonalat kedvelőket le is fedte a DSL sorozattal a Marshall, de a klasszikus, vintage soundhoz vonzódó gitárosokkal is foglalkozott, megalkotva az ORIGIN sorozatot. A Bluesbreakerre hasonlító kombók és a klasszik „plexi” kinézetű fejek is randelkeznek modern tulajdonságokkal. Ilyen például a Powerstem teljesítménycsökkentő technológia, ami a megszokott pentóda/trióda kapcsolás helyett (ami a végfokcsöveket kapcsolja) a végerősítő tápfeszültségét csökkenti oly módon, hogy a hang karakterét nem befolyásolja, tehát optimális hangot biztosít a művészethez bármilyen elérhető hangerőn.

Marshall Origin series

Ezek az egy csatornás erősítők rendelkeznek egy kapcsolható boosterrel, hogy a tiszta hangból egy csilingelősebb, kellemesen dús overdrive hangot lehet előállítani, továbbá egy kapcsolható FX loop is került mindegyikre. A klasszikus, több bemenetes erősítők csatornáit a kor gitárosai összepatchelték, így használva az erősítő élesebb és mélyebb karakterő csatornáit egyszerre. Az ORIGIN erősítők Tilt potija hivatott ellátni ezt a feladatot, tehát az EQ mellett ezzel is lehet szabályozni a hangszínt.

Három teljesítményszint, öt kiépítés érhető el az ORIGIN sorozatból. Az ORIGIN5 kombó 2 x ECC83 és 1 x EL84 csövekkel hajtja meg a 8” Celection Eight-15 hangszórót, az ORIGIN20 3 x ECC83 és 2 x EL34 csőkombinációval dolgozik, a kombóban 10” Celestion V Type hangszóróval, végül az ORIGIN50 a 20-as testvérével megegyező csőgarnitúrával dolgozik, a kombót 12” Celestion G12N-60 Midnight 60 hangszóró szólaltatja meg. Az előfokok imádják a pedálokat, tehát kísérletezésre buzdítja a blues és a klasszik rock szerelmeseit.

Az új DSL már kapható, az Origin pedig hamarosan érkezik.

További Marshall gitárerősítők

 

Érdekes volt a cikk? 

Iratkozz fel hírlevelünkre, kövess Facebookon és Instragramon további érdekességekért, újdonságokért, akciókért!

 

Kövess Facebookon!

Kövess Instagramon!

Hozzászólások

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása