Limitált kiadású Fender Artist Signature gitárok

2018. január 22.

2017 augusztusában a Fender három Artist Signature modellt adott ki, melyek kiválóan demonstrálják a Fender stílusokon átívelő hangzását, ugyanakkor tisztelegnek a rock történet legünnepeltebb gitárosai előtt. A három, limitált mennyiségben gyártott Artist Signature modell már nálunk is kapható, ezért egy kicsit közelebbről is bemutatjuk őket.

 Jimi Hendrix Monterey Stratocaster PF

Már több mint öt évtizede, hogy a Monterey Pop Fesztiválon Jimi Hendrix hihetetlen játékával elkápráztatta a világot, majd a koncert végén, a show csúcspontjaként feláldozta, vagyis felgyújtotta ikonikus, kézzel festett Stratocasterét. Így ez a gitár azon legendás hangszerek közé tartozik, melyek már csak fotókon és filmeken élnek tovább.

Fender Jimi Hendrix Monterey Stratocaster PF

A zenetörténet eme jeles mérföldkövének 50. évfordulóját a Fender egy limitált kiadású Jimi Hendrix Monterey Stratocaster gitár kiadásával ünnepli. Három vintage stílusú single-coil Stratocaster hangszedő gondoskodik a jól artikulált, csengő magasakkal teli, éneklő, és hosszú hangkitartású klasszikus Fender hangról. A „C” profilú juharfa nyakra 7,25”-os rádiuszú Pau Ferro fogólapot ragasztottak, a fogólapot 21 vintage méretű érintővel látták el, hogy a gitár játékérzete megegyezzen az eredetiével. Bár a Pau Ferro a köznyelvben a bolíviai rózsafát jelenti, valójában nem tartozik a rózsafa fajtákhoz, melyeknek használatát a CITIES szabályzata korlátozza, illetve engedélyhez köti. Ugyanakkor a Pau Ferro kiváló minőségű fogólap anyag mind gitárok, mind basszusgitárok számára. 

A hatcsavaros szinkronizált tremoló tökéletes a zuhanó bombázó és más kifejező hanghatások prezentálására. Emlékezve Hendrix látványos Stratójára – melynek kézzel festett művészi dekorációja szinte beleégett emlékezetünkbe – a Jimi Hendrix Monterey Stratocasteren is jelen vannak ezek a díszítő elemek, az összképet egy egyedi gravírozott Hendrix nyakpálca takaró lemez teszi teljessé.

Fender Brad Paisley Road Worn Telecaster, MN, Silver Sparkle

Amikor az ikonikus Telecaster gitárosokról esik szó, Brad Paisley neve mindenképpen az elsők között kerül említésre. A modern country zene hősének gitárcentrikus zenéjében meghatározó szerepet játszik a Telecaster hangzása. Nem véletlenül ismerte el Paisley bravúros gitárjátékát a Fender 2017-ben egy új Artist Signature modellel.

 Fender Brad Paisley Road Worn Telecaster, MN, Silver Sparkle

A Brad Paisley Road Worn Telecaster teste Paulownia fából (más néven császárfa, őshazája Kína) készült, amire lucfenyő tető és hátlap került. A gitár egyedileg tekercselt single-coil hangszedőket kapott, melyek tökéletesen visszaadják azt a gitárhangszínt, ami Paisley-t gitárlegendává tette.

A Brad Paisley Road Worn Telecaster legalább annyira karakteres hangszer, mint amilyen karakteres előadó a névadója. Ahogy kézbe veszed a gitárt, rögtön feltűnik, hogy a „száraz” akusztikus hangja milyen hangos és tiszta. Ez a lucfenyő és Paulownia hangszerfák kombinációjának köszönhető, ráadásul ez a párosítás könnyebbé és kivételesen jól rezonálóvá teszi a gitárt. A hangszer juharfa nyaka modern 9,5 inches rádiusszal rendelkezik, a három rézbabás húrláb pedig tovább hangsúlyozza a gitár country jellegét.

A Brad Paisley Telecaster hangzásához elengedhetetlen egy vintage hangolású húrláb pickup. Ezért a gitár egy egyedi tekercselésű Brad Paisley Spec Vintage-stílusú Tele single-coil hangszedőt kapott a húrláb pozícióba. Ha azt szeretnéd, hogy úgy szóljon a gitárod, mint Paisley-nek, ezzel a pickuppal megkapod azt a hangzást. A pickup készletet a Fender népszerű Twisted Tele single-coil nyaki hangszedőjével tette teljessé. A Twisted Tele nagy kimenő jelet leadó pickup, aminek a hangjában egy kis Strato-jellegű csilingelő magas is jelen van.

Végül, de nem utolsó sorban, ez a Tele az egyik legkarakteresebb – a színpadi használatot idéző – koptatott csillogó ezüst lakkozást kapott, hozzáillő koptatólappal, összhatásában egy jól bejátszott gitár érzetét keltve.

George Harrison Rosewood Telecaster

Harrison rendkívüli pályafutása előtt tiszteleg a Fender, a George Harrison Rosewood Telecaster megalkotásával. A limitált kiadásban megjelenő hangszer tökéletesen megtestesíti Harrison elegáns és visszafogott játékstílusát és gitárhangzását. A gitár ötlete a Fender zseniális hangszerkészítőjétől, Roger Rossmeisl-től származik, és végül Philip Kubicki fejezte be a tervezést. Ez volt az első, teljesen rózsafából készült gitár a Fender történetében. Harrison az 1970-es utolsó Beatles film, a Let It Be című mozi forgatásán használta, de látható a zenekar 1969-es legendás tetőkoncertjének felvételein is.

Fender George Harrison Telecaster

A gitár arra az eredeti Telacasterre épül, melyet Roger Rossmeisl mester megálmodott Harrison számára. Klasszikus megjelenésével, egyedi hangjával – amit csak egy tisztán rózsafából épült hangszer tud produkálni – ez a gitár hű maradt az eredeti modell koncepciójához. A gitár teste üreges a könnyebb súly és a jobb rezonancia érdekében.

A gitár további fontos jellemzője a rózsafa nyak és a 9,5”-os rádiuszú rózsafa fogólap, valamint az egyedi nyakpálca takaró, melyet egy gravírozott „Om” szimbólum díszít. Ez a klasszikus, minden szempontból kifinomult hangszer egy olyan időszakban született, ami alapvetően meghatározta a rock n' rollt.

A legmodernebb hangszerkészítő technikák alkalmazásával, kézzel készített, új limitált kiadású hangszer lényegesen elérhetőbb áron kerül forgalomba, mint a 2016-ban kiadott Fender Custom Shop George Harrison Tribute Rosewood Telecaster. A rózsafa Telecaster Harrison egyik fő hangszere volt, a most kiadott modellből mindössze 1000 darab készült.

 További Fender elektromos gitárok

Hozzászólások

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása