Kiváló minőségű és elérhető árú Yamaha akusztikus gitárok

2022. január 27.

Habár folyamatosan mutatjuk be az egyik legismertebb akusztikusgitár-gyártó, a Yamaha különféle modelljeit, most más szempontok alapján gyűjtöttünk össze nyolc Yamaha akusztikus gitárt. - FG800 széria teszt

A teszt a Zenész Magazinban jelent meg 

A célunk az volt, hogy bemutassuk, nem kell vagyonokat fizetni, ha Yamaha akusztikus, vagy elektroakusztikus gitárt szeretnénk vásárolni, és még testforma és színek szempontjából is széles kínálat áll rendelkezésünkre.

Yamaha FG800

A Yamaha FG sorozata hosszú múltra tekint vissza, még 1966-ban hozták ki az FG180 és FG 150-es modelleket a belépő szintű gitárok piacát megcélozva. Azóta sok év telt el, újabb és újabb modelleket adtak ki, mára az FG sorozat gitárjainak listája igen hosszúra nyúlik, és ami a lényeg, ezek a hangszerek bekerültek a világ legkelendőbb akusztikus gitárjainak körébe.

Yamaha FG800 Black akusztikus gitár

Az FG800 gitárokat röviden úgy jellemezhetnénk, hogy a Yamaha kiváló minőségű, hagyományos fazonú, standard modelljei, melyeket elérhető áron meg tudunk vásárolni. A hagyományos alatt a nagyobb testű, western formát értjük, amit egyébként dreadnought-ként is emlegetnek, és népszerűségüket részben a nagyobb testből adódó nagyobb hangerejüknek köszönhetik. Az FG800 modellek tetőlapja tömör lucfenyő, a káva és a hátlap pedig nato / okume fából készült. A nyak anyagát is nato fa adja (távol-keleti, a mahagónihoz hasonló faanyag), melyen a rózsafa fogólap 20 érintőnek biztosít helyet, és a húrláb is ebből a nemes fából készült. A hangszer menzúrája 25,5” vagyis 650 mm, a nyak szélessége a felső nyeregnél 43 mm, ami az elektromos gitárokhoz szokott gitárosoknak is kényelmes lesz. Megemlítendő még az újonnan fejlesztett tetőmerevítés – ami egyébként az összes FG modellre igaz – a merevítő lécek közepén helyenként kimélyítések figyelhetők meg, így a tetőlap stabilitása még megmarad, de sokkal több mély és közép frekvencia jön elő a hangszerből, ami hozzájárul az FG800 szépen kiegyenlített, erőteljes hangjához.

Az FG800 fekete, natúr,  matt natúr, Brown Sunburst, és Sandburst színekben érhető el.

Yamaha FG820

Yamaha FG820 MKII Autumn Burst akusztikus gitár

Ez a gitár az FG800 testvér modelljének is tekinthető, némileg „felturbózott” kivitelben. Szintén dreadnought testű modellről van szó, a tömör lucfenyő tető is egyezik, az eltérés ott található, hogy ennek a hangszernek a kávája és hátoldala mahagónifából készült. A nato nyakra pedig diófa fogólapot ragasztottak és a húrláb is diófából készült. A mahagónifának köszönhetően ennek a hangszernek egy kicsit talán erőteljesebb és melegebb a hangja. További extra a test mindkét oldalát és fogólapot díszítő fehér szegélyezés. Az FG820 fekete, natúr, Autumn Burst, Brown Sunburst, Sunset Blue színekben készül, felárért létezik belőle

Yamaha FGX800C

Yamaha FGX800C Natural elektroakusztikus gitár

Ez az elektronikával felszerelt dreadnought cutaway fazonú gitár is az FG800 alapjaira épül. A felhasznált faanyagok is megegyeznek az FG800-nál írtakkal – tömör lucfenyő top, nato káva és hátoldal, rózsafa fogólap és húrláb. A gitárt Yamaha SYSTEM66 + SRT Piezo Pickup elektronikával szerelték fel, egy hangerő poti mellett háromsávos EQ-t, hangolót és középfrekvencia váltót is kapunk. Skálahossz, nyakszélesség szempontjából a hangszer paraméterei megegyeznek az FG800 modellével. Ez a modell is a már említett újonnan fejlesztett tetőmerevítéssel rendelkezik, a tetőlapot fekete-fehér binding szegélyezi. A színválaszték: fekete, natúr és Sandburst.

Yamaha FG830

Yamaha FG830 Tobacco Brown Sunburst akusztikus gitár

A tradicionális western fazonú FG830 modell méreteiben megegyezik az FG800 és FG820 modellekkel. A tetőlap itt is tömör lucfenyőből készült, de a hangszer kávájának és hátlapjának anyaga rózsafa. A nato nyakra rózsafa fogólap került és a húrláb anyaga is rózsafa. Az FG820-hoz képest kissé magasabb árat a sok helyen használt rózsafa indokolja, ami elvileg felhangdúsabb és több méllyel rendelkező hangzást eredményez, de talán az a legjobb, ha a leendő vásárló kipróbálja és összehasonlítja az FG820-as modellel. Ezen a hangszeren a hanglyukat gyöngyház berakás díszíti, és a testen is többrétegű szegélyezés figyelhető meg. Az FG830 natúr, Autumn Burst és Tobacco Brown Sunburst színekben készül.

Yamaha FS800

A Yamaha western / dreadnought testű modelljei után most következzen az FS800 sorozat, amiben az un. koncert testformájú Yamaha gitárokat találjuk. A koncert testforma egy kicsit rövidebb, keskenyebb és vékonyabb testet jelent a westernhez képest, és általában az ujjal pengető un. finger-style technikával játszó gitárosok preferálják, ami persze nem jelenti azt, hogy pengetővel ne lenne szép, telt, kiegyenlített hangja. A koncert testforma a klasszikus gitárok megjelenését idézi, de ezen túl ezek a hangszerek minden porcikájukban a könnyű játékot támogatják, és elsősorban a populárisabb műfajokban használatosak.

Yamaha FS800 Natural akusztikus gitár

A kisebb test valamivel rövidebb 25 inches (634 mm) skálahosszt eredményez, ami a kisebb kezűek számára kedvező lehet. Az FS800 tetőlapja tömör lucfenyőből készült, a káva és a hátlap anyagát pedig nato / okume fa adja. A testhez nato fa nyak csatlakozik, amire rózsafa fogólapot ragasztottak és a húrláb anyaga is rózsafa. Az érintők száma az FS800 modelleken is 20, a nyak szélessége a felső nyeregnél 43 mm, ami nagyjából egy elektromos gitár nyakszélessége. A natúr, Sandburst és Tinted színben kapható gitárok testét fekete szegélyezés díszíti.

Yamaha FS820

Yamaha FS820 MKII Turquoise akusztikus gitár

Ez a hangszer az FS800 testvérmodellje, csupán a felhasznált hangszerfák szempontjából van köztük különbség. A tetőlap itt is tömör lucfenyő, de a káva és a hátlap mahagóniból készült, ami erőteljesebb és melegebb hangzást eredményez. A fogólap és a húrláb anyaga diófa, a testen és a fogólapon is többrétegű krémszínű szegélyezés figyelhető meg. Ennél a modellnél meglehetősen nagy a színválaszték, azaz fekete, natúr, Autumn Burst, Ruby Red, és Turquoise színekből választhatunk.

Yamaha FSX800C

Yamaha FSX800C Ruby Red elektroakusztikus gitár

Ez a gitár is a koncert testformájú FS800 modellre épül, annak a cutaway fazonú, elektronikával felszerelt változata. A testméretek, skálahossz, érintők száma megegyezik az FS800-nál írtakkal. A tömör lucfenyő tetőlap itt is adott, a káva és a hátlap anyaga nato / okume fa, a nyak anyagát is nato fa adja, a fogólap és a húrláb pedig rózsafából készült. A gitárt a Yamaha SYSTEM66 + SRT Piezo Pickup elektronikájával látták el, kezelésére hangerő poti, 3-sávos EQ, hangszínszabályzó, szolgál és hangológépet is kapunk. Az elektronika és a cutaway kivitel – ami megkönnyít a felső fekvések elérését – azt mutatja, hogy ezt a modellt inkább popzenére, zenekari használatra szánták, de persze szóló előadóknak is jól jöhet, hogy mikrofonozás mellett vonalban is erősíthető a gitár hangja. A kisebb test és kissé rövidebb menzúra előnyeit ennél a modellnél is élvezhetjük. A fényes natúr, Ruby Red és Sandburst lakkozással készülő gitárok testét elől és hátul is krémszínű szegélyezés díszíti.

Yamaha FS830

Yamaha FS830 Dusk Sun Red akusztikus gitár

Ahogyan az FG800 sorozatnál az FG830, itt az FS830 az FS820 rózsafa összetevőkkel készülő drágább változata. A tömör lucfenyő tetőlaphoz rózsafa káva és hátoldal társul, a nato nyakra ragasztott fogólap anyaga is rózsafa, ahogyan a húrláb is ebből az egzotikus fából készült. A méretek megegyeznek az FS820 modellnél írtakkal, a hanglyukat gyöngyház berakás díszíti, a test front oldalán többrétegű fekete-fehér, a hátoldalán, a nyakon és a fejen krémszínű szegélyezés látható. Az FS830 fényes Dusk Sun Red, Tobacco Brown Sunburst és natúr színekben elérhető.

Összegzés

Fontos tudni, hogy ezekből a sorozatokból, drágább, más faanyagokat és felsőkategóriás összetevőket felvonultató modellek is léteznek. Az itt felsorolt modellek ára 100 ezer és 160 ezer forint közé esik, ami talán még a megfizethető árkategória, azonban a Yamaha többévtizedes mesterségbeli tudása és tapasztalata garantálja, hogy ezek a hangszerek akár kezdőknek, akár haladóknak ideális megoldást kínálnak, ha jó minőségű, megbízható akusztikus gitárt keresnek.

 További Yamaha fémhúros akusztikus gitárok

Hozzászólások

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása