JBL IRX – új aktív hordozható széria

2020. január 15.

A 2020-as anahem-i NAMM Show egyik fő Harman Professional újdonsága a narancs logós leányvállalat kezei közül került ki, méghozzá rögtön egy új aktív hordozható hangfalcsalád, melyet IRX néven kell a továbbiakban keresni.

Az új hordozható ládák minden zenésznek, előadónak vagy énekesnek biztosítják a lassan 80 éve közismert legendás JBL hangzást rengeteg hasznos kis funkcióval megáldva. A kategóriaelső teljesítmény és hangtisztaság már nem is meglepetés, ahogy a tökéletesen érthető vokál- és zenei reprodukció sem. A külső borítás rendkívül strapabíró, és az anyaghasználatnak köszönhetően nem okoz nagy erőfeszítést felemelni sem. A sokoldalúság is az egyik komoly fegyvertény: Bluetooth audio stream, egyedi alkalmazás-alapú beállítások automatikus jelformáló algoritmusokkal kiegészítve: bárhová bármikor telepíthető, széles körű a felhasználási lehetőség. A széria két szélessávú modellt tartalmaz: a 12” méllyel rendelkező IRX112BT, és a kisebb, 8” méretű hangszóróval szerelt IRX108BT típusokat.

JBL IRX112BT

„A jelen kor előadóinak már egy könnyen és gyorsan használatba helyezhető hordozható PA rendszerre van szüksége, amely professzionális eredményeket produkál megfizethető áron.” – mondta Brian Knudsen, a Harman Professional termékmenedzsere. „Izgatottan mutatjuk be az új IRX hangfalakat, melyek bámulatos kimeneti hangerőt és részletességet kombinálnak sokoldalú tulajdonságokkal, mint például a Bluetooth stream egy rendkívül kompakt és könnyű csomagolásban. Mindent összevéve, az IRX112BT és az IRX108BT a legmegfizethetőbb professzionális modellek, melyeket valaha a JBL kínált.”

A tervezés során természetesen nem hagyták figyelmen kívül a több mint 70 év során felhalmozódott tapasztalatokat, így sikerült egy olyan szériát alkotni, mely hangnyomásban, teljesítményben akár sokkal nagyobb hangsugárzóknak is megfelelhetne. A hangszórók meghajtásáról egy rendkívül hatékony beépített 1300 wattos erősítőmodul gondoskodik.

Szintén a tervezési folyamatok egyik fő szempontja volt, hogy olyan termék legyen a végeredmény, amely bárki, de tényleg bárki számára könnyen használható legyen, beleértve a szállítást is, így az ergonomikus fogantyúknak hála bármikor bárhová könnyen mozdítható. Az előlapon a magasabb szériákból is ismert sűrű nyomású strapabíró rács védi a hangszórókat, stílusos méhsejt mintázattal, és speciálisan ehhez a szériához tervezett ferde vágású előlapi kerettel, melyek egyáltalán nincsenek hatással az akusztikus teljesítményre. Mint minden JBL Professional termék, az IRX sorozat is átesett a JBL legendás 100 órás tortúra tesztjének, hogy biztosan a való világ körülményeinek is megfeleljen.

JBL IRX108BT

A hangfalak alkalmazásokhoz illeszkedő előre beállított preseteket is tartalmaznak, melyek egyetlen gombnyomással behívhatók a hátlapi vezérlőpanelen: Zene, Ének, Beszéd, Semleges (lapos EQ görbe). Ezek tetszés szerint kombinálhatók a szintén egyetlen gombnyomásra aktiválódó mélyhang kiemeléssel (Bass Boost). A dbx sokszoros díjnyertes AFS algoritmusa is integrálásra került, mely automatikusan eliminálja a gerjedéseket tovább növelve a hangszórók élettartamát. Zenei ducker funkció is belefért még a modulba, melynek szintén dedikált gombja van hátul: a funkció aktiválásával a hangosan szóló zene automatikusan elhalkul amint aktív beszédhangot érzékel a bemeneten, így minden egyes kimondott szó tisztán és hangosan fog szólni.

A hátoldalon két XLR/TRS kombinált bemenet kapott helyett professzionális osztályú mikrofon előerősítőkkel a lemez mögött. A két bemeneti csatorna jele tetszés szerinti arányban keverhető a két forgópotméterrel, és tovább küldhető a szintén szimmetrikus XLR kimenetre. A Bluetooth modul 5.0-ás verziójú, minden mobil eszközt felismer, illetve akár másik IRX hangsugárzó is linkelhető hozzá, lehetővé téve a valós sztereó hangképet.

Ahogy az árakat megtudjuk, fel fodjuk tűntetni a termékek adatlapján

IRX108BT

  • 8” mélyhangszóró
  • 54 Hz – 20 kHz
  • 127 dB SPL
  • 7.9 kg
  • 1300 Watt teljesítmény


IRX112BT

  • 12” mélyhangszóró
  • 53 Hz – 20 kHz
  • 129 dB SPL
  • 12.4 kg
  • 1300 Watt teljesítmény

Hozzászólások

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása