Ibanez FRH 10N – áramvonalas, modern nejlonhúros gitár

2023. augusztus 3.

Az Ibanez idén különösen kedvezett azoknak, akik nejlonhúros akusztikus gitárra vadásznak, ugyanis a már korábban általunk is tesztelt Tim Henson signature hangszer, a TOD10N mellett kihozott egy közeli testvért is, melyet Ibanez FRH10N-nek kereszteltek. Ez a hangszer gyakorlatilag egy egyszerűsített, pénztárcabarátabb változata a fent említett TOD10N-nek.

Összerakás, kényelem

Az Ibanez FRH10N és a már korábban tesztelt TOD10N nagyon hasonló konstrukciójú gitárok. Rengeteg paraméterben megegyeznek: testformájukban, a felhasznált faanyagok tekintetében stb. tehát a két gitár egyértelműen nagyon közeli rokonságban van egymással.

Ibanez FRH10N-BSF FRH elektro-klasszikus gitár

A hangszer nyaka nagyon kényelmes, vastagsága közel áll egy elektromos gitár nyakához. A húrvezetőnél mindössze 46 mm a nyak szélessége, ami már a határát feszegeti a keskenység-kérdéskörének, mivel a nejlonhúros hangszereknél a húrok vastagsága miatt az ennél keskenyebb méret talán már a játszhatóság rovására menne. Az olyan sportosabb nejlonhúros gitárok, melyeket nem kifejezetten a klasszikus zene művelésére fejlesztettek, a húrvezetőnél általában 48 mm-es vastagsággal rendelkeznek, tehát kimondhatjuk, hogy az Ibanez FRH10N az átlagosnál is keskenyebb nyakkal rendelkezik a saját ligájában. A gyári húrmagasság eléggé alacsony, nagyon kényelmes, ezen is látszik a klasszikus hangszerektől való elvi távolság, ahol ugye a nagyobb táv a megszokott.

https://www.hangszeraruhaz.hu/ibanez-frh10n-bsf-frh-elektro-klasszikus-gitar/P46431

A test egyedi alakja, kontúrja és vastagsága inkább hasonlítható egy elektromos gitáréhoz, mintsem bármely akusztikus gitáréhoz. Éppen ennek köszönhetően még a legfelsőbb fekvések is könnyen elérhetőek a fogólapon, továbbá a test vékonysága miatt nagyon kényelmesen „átölelhető”, illetve játszható ez a gitár. A nyakállító pálcához praktikus módon a nyak test felőli végénél férhetünk hozzá, ezáltal gyors, és könnyű hozzáférésre ad lehetőséget, nem kell a fejnél bíbelődni a fedőlappal, vagy a húrok eltávolításával beállítás esetén.

A gitár natúr és Brown Sunburst színben készül, nekem egy olyan példányt sikerült letesztelnem, mely az utóbbi színnel rendelkezett. A széleknél lévő teljesen feketéből rövid átmenettel megy át egy kellemes, meleg barna színbe, ami dominál a hangszeren. Szolid, univerzális szín ez, mely valamivel izgalmasabb, mint a homogén natúr testvére. A finish matt fényű, továbbá szépen átlátszik a fa erezete a fedlapon és a hátlapon egyaránt.

A tetőlap tömör, nincsen rajta hanglyuk, azonban a gitár oldalán, egészen pontosan a játékos felőli szarv oldalsó részén található egy kisebb nyílás, amit nyugodtan nevezhetünk hanglyuknak. Ennek mérete és elhelyezkedése teljesen megegyezik a Tim Henson modellnél található hanglyukkal. Irányítottságát tekintve pont a gitáros feje felé néz, ezáltal egyfajta kontrollként szolgál. Nyilván nem várhatunk el nagy hangerőt, illetve nagy testhangot ettől a hanglyuktól, illetve a mindössze öt centiméter vastagságú testtől, de mégis egyfajta valós akusztikus hangot, illetve rezgést azért közvetít a gitáros felé. Erősítőn játszva próbálkoztam a lyuk elfedésével, majd újra szabadon hagyásával, és azt tapasztaltam, hogy önmagában használva a gitárt valóban érezhető a hatása, mely lehet, hogy zenekari környezetben, illetve nagyobb hangerőnél már elvész, de ha egyedül játszunk, akkor tényleg van valamiféle létjogosultsága.

 Ibanez FRH10N-NTF FRH elektro-akusztikus gitár

Hang

Az Ibanez FRH10N hangját tekintve kifejezetten csak az erősített, vonal hangról tárgyalunk az alábbiakban, mivel bár akusztikus-jellegű gitárról beszélünk, de a konstrukció miatt a natúr, teljesen akusztikus hangja nyilván nem releváns.

A gitár egy húrláb alatti piezo hangszedővel van felvértezve, melyhez egy nagyon egyszerű preamp tartozhat a jel erősítése céljából, bár erre is csak az elem használatából következtetünk, ugyanis az elektronika nem ad lehetőséget semmilyen hangszínezésre. A kezelőfelület kimerül egy „mute” gombból, mely a gitár alján, a jack aljzat, illetve az elemtartó közelében kapott helyet. Itt található még egy LED indikátor, mely az elem állapotáról ad információt. Ennél egyszerűbb, vagy letisztultabb már nem igen lehetne a gitár kezelése, illetve elektronikája.

A hangszínezés lehetőségének a hiánya még nem is feltétlenül életbevágó, de egy hangerő potméter úgy gondolom azért hasznos lett volna, nekem legalábbis hiányozna. Ez a faék egyszerűség ugyanakkor vonzó is lehet: kábel bedug, és kész… szól, egy fix hangerővel. Itt nem tud elveszni a játékos abban a kérdéskörben, hogy hogyan is állítsa be a hangszer EQ-ját az erősítőhöz képest, illetve fordítva. Tehát ha valaki a végtelenségig letisztult (plug & play) kezelésre vágyik, annak az FRH10N telitalálat.

A gitár hangja amúgy nagyon korrekt, nem szükséges hozzá különösebb kozmetikázás, de ha valamilyen pedálformátumú, vagy egyéb előfokkal még felturbózzuk, akkor abszolút jól használható minden körülmények között. A Tim Henson modellhez képest valamivel nyersebb a hangja, de egymás mellé tehető a két hangszer: „ugyanarról beszélnek”. Mivel csak piezo hangszedővel rendelkezik, nincsen benne egyéb mikrofon, vagy testszenzor, ezért a hang jellege a klasszikus nejlon-piezo hang, melyet én személy szerint szeretek. Pattogós, pregnáns, de mégis jelen van a nejlon húrok varázsa, illetve melegsége. Nyilván nem várható el ettől a felépítéstől egy mikrofonozott klasszikusgitár hang, de nem is ezt célozza meg a hangszer. Színpadon jól használható, mivel a méreteiből, konstrukciójából, illetve a hangszedőjéből adódóan jóval kevésbé gerjedékeny, mint nagytestű, klasszikus rokonai.

 Ibanez FRH10N-NTF FRH elektro-akusztikus gitár

Összefoglalás, ajánlás

Az Ibanez FRH10N egy nagyon kényelmes, sportos nejlonhúros gitár. Mind design-ban, mind pedig a játszhatóságát befolyásoló paramétereiben azoknak kedvez, akik az elektromos gitárok világából jönnek. Mondhatni, ez a réteg lehet a célközönség: azok a könnyűzenét űző gitárosok, akinek nem fő profilja az akusztikus világ, de szívesen belekóstolnának, illetve egy plusz színt vinnének hangszerparkjukba, ezáltal a játékukba is. Nagyon más dolgokra inspirál, mint egy elektromos gitár, és egy nejlonhúros hangszernek megvan az az utánozhatatlan hangulata, amit az Ibanez FRH10N kényelmi szolgáltatásaival közelebb hoz sok emberhez.

Technikai adatok

Test: FRH (cutaway)

Fedlap: tömör fenyő

Hát és oldal: sapele

Nyak: nyatoh

Fogólap: diófa

Menzúra: 648 mm (25.5")

Nyakszélesség a húrvezetőnél: 46 mm (1.8")

Szegélyezés: test

Hangszedő: Ibanez T-bar Undersaddle

Elektronika: Ibanez Custom

Vezérlők: -

Húrláb: diófa

Kulcsok: Gold Classical

Szín: fekete-barna színátmenet, látható famintával (BSF: Brown Sunburst Flat)

További nylonhúros gitárért kattints ide, további Ibanez gitárért kattints ide

Hozzászólások

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása