Ibanez Advanced Acoustic gitárok

2021. július 24.

Az Ibanez bejelentette új Advanced Acoustic gitár sorozatát, melyben öt, az alapoktól újratervezett modellt találunk, melyből két gitár elektronika nélküli akusztikus hangszer, míg a másik három elektronikával felszerelt.

Ibanez Advanced Acoustic

Válogatott anyagok és gondos tervezés eredményeképpen olyan akusztikus gitárok születtek, amelyek kivételesen gazdag, fényes és erőteljes hangzást produkálnak. Ez részben annak köszönhető, hogy az AAD család tagjai az átlagosnál kissé nagyobb méretekkel rendelkeznek, erre utal a Grand Dreadnought testforma elnevezés is, ami mindegyik AAD modellre jellemző. Minthogy a tervezésnél az ergonómiai szempontokra is komoly hangsúlyt fektettek, ezek a hangszerek a csodálatos hangzás mellett, rendkívüli játékkényelmet is nyújtanak, és árkategóriájukat messze túlszárnyaló minőséget kínálnak.

AAD100-OPN

Ibanez AAD100-OPN Advanced Acoustic akusztikus gitár

A sorozat elektronika nélküli tömör sitka fenyő toppal rendelkező modellje. A test többi része – káva, hátlap – okumé fából készült. A testhez hőkezelt – Thermo Aged – nyatoh fa (Délkelet-Ázsiában honos szép mintázatú keményfa) nyak csatlakozik, a nyakra ovangkol fogólap került 20 érintővel. Kiemelendő a meglehetősen keskeny (43 mm a felső nyeregnél) kényelmes fogást lehetővé tévő Low Oval Grip kialakítású nyak és a fogólap finoman lekerekített széle. A típusjelzésben található OPN a hangszer nyitott pórusú lakkozására utal, ami „lélegezni” engedi a fát és így jótékony hatással van a gitár hangjára.

A tetőlap új X-M belső merevítést kapott, a gondosan tervezett, kimélyített X alakú merevítés és hozzá csatlakozó a vékonyabb merevítők elosztása következtében a tetőlap tökéletesen közvetíti a húrok rezgését a húrlábon keresztül a test felé. Ez a merevítés a sorozat összes modelljében jelen van. Az ovangkol fából készült kimélyített húrlábon műanyag nyereggel találkozunk, az Ibanez Advantage húrlábtüskék pedig könnyebb és gyorsabb húrcserét tesznek lehetővé, és speciális kialakításukkal megakadályozzák, hogy túlságosan erősen nyomjuk a tüskéket a helyükre. (Mindegyik AAD modellnél.) Az öntött krómozott húrgépek 18:1 áttétellel teszik kényelmessé a hangolást, a gitár selyemfényű, Open Pore Natural lakkozású, 651 mm-es menzúrájú.

AAD100E-OPN

Ibanez AAD100E-OPN Advanced Acoustic elektro-akusztikus gitár

Ez a gitár a fentebb ismertetett modell elektronikával felszerelt változata. A gitárt Ibanez AP11 mágneses pickuppal látták el, melyet az Ibanez által gyártott elektronikával, egy hangerő, egy hangszín gombbal kezelhetünk. A hangszer egyéb paramétereiben megegyezik az elektronika nélküli változattal.

AAD140-OPN

Ibanez AAD140-OPN Advanced Acoustic akusztikus gitár

Az Open Pore Natural lakkozású, Thermo Aged nyakkal büszkélkedő AAD gitárok harmadik tagja is elektronika nélkül készül, tulajdonképpen az AAD100 testvér modellje, attól annyiban tér el, hogy a tetőlap anyagát tömör okumé fa adja, vagyis az egész gitár okumé fából készült. A nyitott pórusú natúr lakkozás szépen látni engedi az okumé különleges erezetét.

AAD170CE-LGS

Ibanez AAD170CE-LGS Advanced Acoustic elektro-akusztikus gitár

Ismerkedjünk meg az AAD Grand Dreadnought testű sorozatának cutaway fazonú változatával, ami elsősorban a felső fekvések könnyebb elérését lehetővé tévő formájával tér el az sorozat többi modelljétől. A felhasznált hangszerfák azonosak az AAD sorozat első két modelljénél ismertetettekkel: tömör sitka top, okumé hátlap és káva. A nyak itt is hőkezelt nyatoh fa, ovangkol fogólappal. A húrláb anyaga is ovangkol, azonban a húrláb nyereg és a felső nyereg is csontból készült.

A gitárt Ibanez AP11 mágneses pickuppal és Ibanez Custom elektronikával vértezték fel és enyhén fényes natúr finish-t kapott.

AAD300CE-LGS

Ibanez AAD300CE-LGS Advanced Acoustic elektro-akusztikus gitár

Ez a modell a 170CE komolyabb elektronikával felszerelt változata, ami ezt a hangszert már egy másik ligába helyezi. A faanyagoknál annyi az eltérés, hogy a fogólap macassar ébenfából készült és oldalán luminecszens pozíciójelölők segítik a tájékozódást. A húrláb anyagát is macassar ébenfa adja és a húrlábnyereg, valamint a felső nyereg is csontból készült. A hanglyukat faberakás és plusz faszegély díszíti, akárcsak a gitár egész testét.

A gitárt az Ibanez AP11 mágneses pickup mellett még egy, a test belsejében elhelyezett kontakt pickuppal is ellátták, ami a perkusszív játéknál jelent óriási előnyt. A két hangszedőhöz két külön hangerőszabályzót és két külön kimenetet is kapunk, ami lehetővé teszi a gitár sztereóban történő erősítését. Az AAD sorozat csúcsmodellje enyhén fényes natúr lakkozást kapott.

AAD400CE-LGS

Ez az Advanced Acoustic modell egyben az Ibanez Platinum szériájába is beletartozik, amellyel még tovább csiszolja a gyártó az akusztikus kínálatát. A Platinum szériát az Ibanez félé évvel később mutatta be, mint az AAD szériát, ezért ezt a leírást utólag szúrtuk be ide ebbe a blog bejegyzésbe:

Ibanez AAD400CE-LGS Platinum Advanced Acoustic elektro-akusztikus gitár

A Dreadnought fazonból eredően a test „derékban” kevéssé szűkül le, ami a vastagabb testtel együtt erőteljesebb akusztikus hangot eredményez. Meg kell még említeni az AAD sorozat egy másik jellegzetességét, a hosszabb, kúposan elkeskenyedő „tapered” fejformát, ami nem pusztán esztétikai szempontok alapján került kialakításra. Egyrészt ez a forma valamivel könnyebb fejet eredményez, és a mi fontosabb, ideális a húrvezetés – és ezáltal a hangolás – szempontjából is, mert a húrok szinte egyenesen, törés nélkül haladhatnak a felső nyeregtől a kulcsok tengelyei felé.

A test tömör hangszerfákból készült (afrikai mahagóni, sitka fenyő), a nyakat azonban ötrétegű Thermo Aged eljárással „öregített” afrikai mahagóni / pau ferro kombináció alkotja. A kényelmes fogást biztosító, lekerekített fogólapszéllel rendelkező, a felső nyeregnél mindössze 43 mm széles, Low Oval Grip profilú nyak is csak erre a Platinum modellre jellemző. A fogólap és a húrláb anyagát egyaránt makasszar-ébenfa adja, a fogólapon 20 érintővel találkozunk, a húrlábnyereg anyaga csont, és Ibanez Advantage húrlábtüskék rögzítik a húrokat. Egy ilyen kategóriájú hangszerben nem meglepő a módosított X-M tetőmerevítés, aminek része van a széles dinamikai tartományban jól reagáló tiszta mélyek, fényes magasak és a konkrét, de meleg középhangok megszólaltatásában.

A gitárt egy Ibanez AP11 mágneses pickuppal és Ibanez kontakt hangszedővel szerelték fel. Az elektronika egy kicsit eltér a többi Platinum modellétől, az Ibanez Custom előerősítőt két hangerő gombbal (mágneses pickup / kontakt hangszedő), valamint egy Tone potival kezelhetjük, ami középső állástól jobbra tekerve a magasakat, míg balra tekerve a mélyeket emeli. Kimenetből kettő áll rendelkezésünkre, ha csak a hevedertartóban elhelyezett 6,3 mm-es jack kimenetet használjuk, akkor a két hangszedő kevert jelét tudjuk kiküldeni, ha a másik jack aljzatot is igénybe vesszük, akkor a két kimeneten a két hangszedő jele külön-külön jelenik meg.

Enyhén fényes natúr poliuretán finish-t kapott, a test kissé lekerekített éleit elegáns makasszar-ébenfa szegély díszíti, a ROADTOUR keménytok tartozék.

 

További Ibanez akusztikus gitárok

Hozzászólások

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása