Hotone Ampero Control – Bluetooth MIDI vezérlő

2021. október 5.

A Hotone cég anno az Ampero multieffektjével nem akármilyen névjegyet tett le az effektgyártók asztalára. Egyes „nagyobb” márkákat is maga mögé utasító hangminőséggel, kiváló praktikumával, és baráti árával nem is csoda, hogy pillanatok alatt a gyártó zászlóshajójává vált. A Hotone egy kiegészítő, dupla lábkapcsolót szinte az effekttel egy időben jelentetett meg, melynek a neve Ampero Switch. Ez a dupla kapcsoló azonban univerzálisan bármilyen eszközzel használható, pusztán nevében, és design-jában kötődik az Ampero-hoz. Idén nyáron a Hotone megjelentette MIDI vezérlőjét, az Ampero Control-t, mely szintén csak külső jegyeiben, illetve nevében kapcsolódik szorosan az Ampero családhoz, ugyanis teljesen kompatibilis bármilyen MIDI eszközzel, legyen az erősítő, gitáreffekt, szoftveres felület, MIDI-billentyű, szintetizátor stb. Az alábbiakban ezt a kisméretű, de nagy tudású vezérlőt mutatjuk be.

Szolgáltatások

A Hotone Ampero Control egy olyan MIDI vezérlő, mely a jól megszokott PC (program change), illetve CC (control change) parancsok küldésére, fogadására, illetve továbbítására alkalmas MIDI kábelen, USB-n, vagy akár Bluetooth-on keresztül. Alapvetően négy lábkapcsolóval rendelkezik, de ez a kapacitás akár a duplájára bővíthető, ugyanis akár további két dupla lábkapcsoló is csatlakoztatható a CTRL bemenetekbe TRS (sztereó jack) kábelek segítségével. Ezek a bemenetek expression pedált is képesek fogadni, tehát ha extra kapcsolókra nincsen szükség, akkor akár két expression pedállal is bővíthető az adott rendszer az Ampero Control-on keresztül. Minden egyes lábkapcsoló egyidejűleg 16 MIDI parancs küldésére alkalmas, tehát ezzel egy adott eszközön egyszerre 16 paramétert tudunk változtatni. A lábkapcsolók felengedéskor reagálnak, tehát többféle módon is használhatók:

  • Single: egyszeri lenyomásra küldi a parancso(ka)t.
  • Toggle: egyfajta A/B funkcióként is működhet: első lenyomásra adott 16 parancsot képes küldeni, másik lenyomásra másik 16-ot.
  • Momentary: lenyomva tartva küld 16 parancsot, felengedve másik 16-ot.
  • Hold: nyomva tartva küldi a parancsokat.

A lábkapcsolók módjának a kiválasztását, illetve a további beállítási lehetőségeket egy dedikált applikáció segítségével végezhetjük el USB-n keresztül, vagy Bluetooth kapcsolat segítségével. Utóbbi esetében célszerű az Ampero Control-hoz képest öt méteres távolságon belül tartózkodni az applikációt futtató eszközzel (telefon, tablet). Az Ampero Control 100 bankkal rendelkezik, melyek mindegyikében külön-külön funkciók rendelhetők a lábkapcsolókhoz. Ezáltal összesen 4 x 100 lábkapcsoló funkció menthető el az eszközre. A bankok közötti tájékozódást jól segíti, illetve az egyes állapotokról információval szolgál a kis kijelző, melyen három karakter látható egyidejűleg.

Hotone Ampero Control

Felhasználási módok

Az egyik legkézenfekvőbb felhasználási területek a gitáros multieffektek vezérlése, illetve a vezérlés kibővítése. Az Ampero Control-lal nem pusztán négy lábkapcsolót kapcsolunk a rendszerhez, hanem a MIDI vezérlés tulajdonságai miatt annál jóval többre lehetünk képesek. A 16 különböző parancs egyidejű küldése alkalmassá teszi az Ampero Control-t egy egyszerűbb multieffekt oly módon való leprogramozására, hogy például a Fractal termékeknél jól ismert „Scene” (Line 6-eknél „Snaphot”) funkció használható legyen, vagyis egy adott effekt láncon belül több dolgot változtathatunk egyetlen egy kapcsolással (preset a presetben). Ez jelenthet akár effektblokkok ki- és bekapcsolását, vagy azokon belüli paraméterek változtatását.

Igazából nem kell, hogy multieffekt legyen a delikvens, bármely MIDI-vel rendelkező pedálnak nagyon hasznos segítőtársa lehet az Ampero Control, például egy-egy nagyobb Strymon effektnek (Timeline, Big sky, stb.)

Mivel az Ampero Control képes a MIDI parancsok Bluetooth-on keresztül való kommunikálására is, ezért kiválóan alkalmas például tableten, vagy telefonon futó modellezős szoftverek, appok vezérlésére is. Ezáltal a Guitar Rig, Bias Effects, és a többi számítógépen, illetve tableten futó rendszer is fizikai lábkapcsolóhoz juthat az Ampero Control személyében.

Bluetooth segítségével, egy tabletet interfészként használva az Ampero Controllal vezérelhetünk olyan effekteket is, melyek nem rendelkeznek közvetlenül MIDI bemenettel, USB porttal viszont igen. Az Ampero Control képes USB kapcsolaton keresztül a számítógépen futó DAW szoftverrel kommunikálni, illetve irányítani bizonyos funkcióit.

Hotone Ampero Control

Összegzés, ajánlás

Az Ampero Control a fenti példákon túl gyakorlatilag minden MIDI-vel kommunikáló eszköz vezérlésére alkalmas. Praktikus mérete, Bluetooth-szal felszerelt, applikáción keresztüli könnyű programozhatósága, és nem utolsósorban kedvező ára miatt sokak életét megkönnyítheti. Kis túlzással úgy is fogalmazhatnánk, hogy: „csaknem minden háztartásba elférhetne egy Ampero Control”.

Technikai adatok

Lábkapcsolók száma: 4
Kapcsolat: Standard midi, USB midi, Bluetooth midi, input/output/thru
Mobil applikációs kontrol felület
Led kijelző: 3 karakteres
Ki-, és bemenetek: MIDI input, MIDI Output/Thru, 2 db TRS (sztereó jack) expresssion pedál/extra lábkapcsoló bemenet
Áramigény: 100 mA, 9-18V, vagy 5V USB
Adapter: tartozék
Méretek: 259 mm x 56 mm x 49 mm (szélesség, mélység, magasság)

Hozzászólások

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása