Headrush Prime multieffekt

2023. május 20.

Erőteljes multieffekt, erősítő- láda- és mikrofon modellező és egyben énekprocesszor

A Headrush modellezős multieffektek évek óta nagy népszerűségnek örvendenek. A piacon mondhatni az egyik alapvető standard-nek számít a komolyabb multik kategóriájában. Az évek során az alapmodell Headrush Pedalboard mellett megjelent több kisebb verzió is (Gigboard, MX5), melyek elég jól lefedik az igényeket a kisebb, könnyen mozgatható, kevés lábkapcsolós egységektől egészen a kompromisszummentes nagy verzióig. Idén a cég kihozta új zászlóshajóját, a Headrush Prime-ot.

Headrush Prime gitár multieffekt

Az új modell külsőre, illetve kezelőfelületét tekintve nagyon hasonló az előd Headrush Pedalboard-hoz. Ugyanazzal a nagy, 7”-os, színes érintőképernyővel rendelkezik, továbbá a potméterek elhelyezkedése és funkciója is megegyezik a régebbi verzióéval, akárcsak a lábkapcsolók száma: itt is tizenkettő áll a rendelkezésünkre. Ki- és bemenetek terén azonban már van változás, ugyanis a Headrush Prime-hoz mikrofon is kapcsolható egy kombinált XLR/jack bemenet segítségével. Óriási újítás, hogy ez a multieffekt a gitár mellett ének effektként is funkcionál. A tarsolyában található jó néhány olyan dedikált ének effekt, mint például Delay, Reverb, Doubler, Vocal Harmony, ének torzító, valamint az ipari standard-nek számító Antares Auto-Tune. Ezek segítségével a gitáros-énekesek számára egy helyen található minden létező színpadi effekt.

Headrush Prime gitár multieffekt

Pár éve a cég megjelentette a piacon fellelhető talán legkomplexebb és legnagyobb loopert, a Headrush Looperboard-ot. A fejlesztők a looperek „műfajában” ezzel egy igencsak szignifikáns eredményt tettek le az asztalra. Ezzel a múlttal nem is csoda, hogy a legújabb, Headrush Prime egységében egy nagyon erős looper található. Sok esetben – még a neves márkák nagy multieffektjeiben – is a looper eléggé rövid felvételi idővel rendelkezik. A loop maximális hossza gyakran csupán 40-60 másodperc körül mozog, a Headrush Prime esetében a maximális hossz öt perc, tehát ez már egy közepesen hosszú dal hosszának felel meg. Gyakorlatilag ez a hossz mindenre elég, ami csak loopolásnál szóba jöhet. A felvett loopot elmenthetjük, tárolhatjuk, exportálhatjuk, kedvünk szerint rendelkezhetünk vele. A loop esetében megváltoztathatjuk a tempót, fordított lejátszást alkalmazhatunk és még sok érdekes hatást érhetünk el.

 

A Headrush Prime egy kiváló, új szolgáltatással segíti a gyakorlást, melynek neve Practice Tool. Ez lehetőséget nyújt, hogy bármilyen wav formátumú hanganyagot, vagy dalt feltöltsünk az egységünkre, majd utána lelassítsuk azt, esetleg beloopoljunk egy problémásabb részt, de még azt is lehetővé teszi, hogy félhangonként tetszés szerinti hangnembe helyezzük az adott zenei anyagot. Ezekkel a szolgáltatásokkal mindent megad ahhoz, hogy a legkönnyebben, és leghatékonyabban leszedjük, illetve megfejtsünk egy adott dalt, vagy dalrészletet. Segítségével „megszelídíthetők” még a leggyorsabb, legösszetettebb gitárszólók is.

A Headrush Prime egy olyan új szolgáltatással is rendelkezik, melynek segítségével magunk bővíthetjük erősítő-, illetve effektpedál modelljeinket, ugyanis az úgynevezett Amp Cloner-rel saját kedvenc erősítőnket és pedáleffektjeinket (pontosabban azok tulajdonságait) tudjuk digitálisan profilozni, „klónozni” és digitális formában elmenteni Headrush Prime egységünkre. Ezzel a szolgáltatással először a Kemper rendelkezett, de mostanában egyre több cég építi be saját termékeibe is a „klónozás” képességét. A gyártó leírása szerint az erősítő, vagy pedál hangján és dinamikáján túl a játékérzetet is élethűen képes rögzíteni, vagyis megfelelő módon tovább „örökíteni” a Headrush-ba. Ezek után ugyanúgy használható a saját készítésű amp-, illetve effektmodell, mint a gyári modellek.
Headrush Prime gitár multieffekt

A Headrush Prime saját Wi-Fi kapcsolódási lehetőséggel is rendelkezik, melynek segítségével külső Wi-Fi forrásra csatlakozva, interneten keresztül elérhető az úgynevezett Headrush Cloud. Ez a felhő gyakorlatilag a Headrush adattára, ahová a felhasználók feltölthetik rig-jeiket, preset-jeiket, kedvenc IR-jeiket, vagy éppen az általuk készített klón erősítőket vagy pedálokat. Innen bármi letölthető bárki számára, így gyakorlatilag egy nagy, világszintű sound-eszmecsereként is felfogható ez az óriási információs adatbank. A cég által támogatott Artist rig-ek, vagyis ismert zenészek által készített presetek is fellelhetőek szép számmal ebben a felhőben. Mivel rengeteg adat található, ezért fontos megemlíteni, hogy a kereső, pontosabban a filterező engine-je nagyon felhasználóbarát. Jól megadott kulcsparaméterek alapján lehet kiszűrni, rákeresni, hogy éppen mire is van szükségünk (zenei stílus, legnépszerűbb letöltés stb.)

A Headrush Cloud használatán kívül a Wi-Fi egy új kommunikációs csatornát nyit meg a felhasználó előtt, melynek segítségével kényelmesebben tudunk fel- és letölteni adatokat az egységre saját Dropbox fiókunkból.

A Headrush Prime egy korábban is meglehetősen komolynak számító multieffekt továbbfejlesztett változata, mely érdekes újításokat tartalmaz. Izgatottan várjuk, hogy hozzájussunk egy tesztpéldányhoz és magunk is kipróbálhassuk!

További gitárt effektekért kattints ide, további Headrush gitár multieffektért kattints ide

Hozzászólások

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása