Headrush MX5 – a legkisebb Headrush családtag

2022. szeptember 22.

Szinte minden neves multieffektgyártók cég üzletpolitikájára jellemző, hogy a mindent tudó, nagy zászlóshajó modell után sorra jelentkeznek annak a kisebb, esetleg kevesebb szolgáltatással rendelkező, de kedvezőbb árú verziójával. Gondoljunk csak a Boss GT1000 Core-ra, vagy éppen a Line6 HX Stomp mini effektjeire. A Headrush a meglehetősen robosztus Pedalboardja után viszonylag gyorsan kijött a kisebb méretű Gigboarddal, mely a többi gyártó kis modelljeihez képest még mindig tekintélyes méretű volt. Nem olyan rég viszont piacra dobta MX5 nevű modelljét, mely méretét, illetve a szolgáltatások fő vonalát tekintve teljesen beleillik a fent említett trendbe. Lássuk részletesebben, mit is tud a Headrush család legkisebb tagja!

Hardveres kezelőfelület

A Headrush MX5 három lábkapcsolóval és egy beépített expression pedállal rendelkezik. Az előd Gigboardhoz képest ez ugye egy lábkapcsoló mínusz, viszont cserébe megjelent az expression pedál, és mindezt jóval kisebb méretben sikerült kivitelezni. A három lábkapcsoló elsőre kevésnek tűnhet, de nagyon praktikusan, több funkció kezelésére is beállíthatók, így az adott feladathoz jól hangolhatók. Magán a kasznin is látható a feliratból, hogy hosszan nyomva tartva instant módon milyen másodlagos funkció tartozik egy-egy lábkapcsolóhoz: az első kapcsoló a STOMP és RIG módok közötti váltásért felelős (későbbiekben részletezzük), a második lábkapcsolóval a Looper kezelőfelületére ugorhatunk, a harmadik kapcsolóval pedig a hangolót aktiválhatjuk. A kapcsolók párosával történő együttes megnyomásával (beállítástól függően) RIG-et, illetve BANK-ot válthatunk fel-, illetve le. A nagyobb testvérekből már jól ismert négyféle módon használhatjuk a lábkapcsolókat elsődleges funkcióban:

  1. Stomp

Ez a klasszikus pedál nézet, melynél a presethez (vagyis RIG-hez) tartozó három szabadon megválasztott effektblokkot tudunk ki- és bekapcsolni.

 Headrush MX5 gitár multieffekt

  1. Rig

Ez gyakorlatilag a preset mód, mivel a Headrush RIG-jei a klasszikus értelemben vett presetek. Itt a három lábkapcsolóra egy-egy RIG-et, vagyis presetet tudunk programozni. Tehát egy-egy lábkapcsolóhoz akár teljesen más effektlánc is tartozhat, melyek között egy kapcsolással tudunk váltani.

  1. Hybrid

Itt két lábkapcsolóval a RIG-ek között tudunk navigálni (fel, vagy le), a harmadik kapcsolóval az adott RIG-en belül egy belül egy effektet, tudunk ki- és bekapcsolni. Ez keveri az előző kettő (Stomp és Rig) módot, gyakorlatilag a klasszikus 3 kapcsolós multieffekt leosztása.

 Headrush MX5 gitár multieffekt

  1. Setlist

Ez a nézet a setlistek RIG-jei között ad lehetőséget a gyors, lábbal való navigálásra. (Setlist: RIG-ek elrendezésére, rendszerezésére ad lehetőséget műsorlista, stílus, vagy bármilyen más logikus meggondolás szerint).

A lábkapcsolókon kívül a hardveres részhez két potméter tartozik: egy Master hangerő, és egy Funkció potméter/kapcsoló, mellyel a menüben navigálhatunk, paraméterezhetünk. Ez utóbbi potméter nyomógombként is funkcionál, mintegy ellátva az Enter vagy OK gomb feladatát.

 Headrush MX5 gitár multieffekt

Szoftveres kezelőfelület, szolgáltatások

A Headrush MX5 egy 4”-os érintőképernyővel rendelkezik, ami valamivel kisebb, mint a Gigboard, vagy a Peadlboard kijelzője, de ugyanazt a kényelmes felületet biztosítja az egység kezelésére, mint az elődök. Bár mérete csökkent, én valamivel gyorsabbnak, és stabilabb reakciójúnak érzem, mint anno a nagy Pedalboard kijelzőjét. Az egységen belüli szoftveres kezelőfelülete (melyet az érintőképernyő segítségével érhetünk el) nagyon hasonló az elődökéhez. Jellemző rá a szép színes, ízléses megjelenítés és a nagyon felhasználóbarát kezelés. A mai világunkat teljesen átszövik az okos eszközök, a Headrush kezelőfelülete nagyon jól szinkronban van ezzel a környezettel, így a kezelése mindenkinek otthonos érzés lehet. Az adott RIG láncában szereplő effektblokkok mozgatása, kiválasztása, paraméterezése egy pillanat alatt elvégezhető.

 

Hangminőség

A Headrush MX5 hangminőségét tekintve abszolút hozza a nagyobb, elődegységek színvonalát. Az MX5 több mint 65 effekttel, 50 erősítőmodellel, 300 IR ládamodellel, 15 ládaszimulációval, 10 mikrofon modellel rendelkezik, de a firmware frissítések során ezek a számok egyfolytában változnak, mondhatni folyamatosan bővül a repertoár. A számok éppen ezért szinte nem is lényegesek, de itt szerencsére kiváló minőség is párosul a sok választási lehetőséggel. A fülmonitorral való teszt nálam a legmagasabb léc, ha valamilyen modellezős eszköz azon átmegy, akkor mindenen megállja a helyét, ugyanis a reflexiók nélküli, nagyon direkt hang a legsterilebb verzió a számomra, mondhatni a legnehezebb terep az inspiráló gitársound előállítására. A Headrush MX5 pedig igen jól teljesített még fülmonitorral is. Így a legfontosabb: az erősítőmodellezés minősége is kiállta a próbát. Dinamikus, élethű, tisztességes gitárhangot lehet előállítani. Az effektek (Delay, Reverb, egyéb modulációs verziók) pedig nyilván vitán felül állók.

Fontos még megemlíteni, hogy az MX5-öt egy nagyon jó looperrel is felvértezték. Multieffekteknél a looper sokszor alig rendelkezik fél- vagy egyperces hosszúságú rögzítési idővel, itt viszont a loop maximális hossza 5 perc lehet. Több helyre el is menthetjük a loopokat, mi több, mp3 vagy wav formátumban zenei alapokat is feltölthetünk rá. Így kiváló társ lehet zenei ötletek skiccként való instant rögzítésére, vagy zenei alapokat igénylő élő vagy fél-playback események lebonyolítására. Ezekkel a szolgáltatásokkal a Headrush MX5 beépített loopere mindenképpen viszi a prímet a kis multieffektek piacán.

 

Összefoglalás, ajánlás

A Headrush MX5 egy nagyon kompakt, könnyen kezelhető multieffekt, mely hangminőség terén kompromisszummentesen örökölte a legnagyobb testvér tulajdonságait. A szokásos három lábkapcsoló több funkcióra is képes, a beépített expression pedál pedig kielégíti azok igényét is, akik a kis multiknál ennek hiányára panaszkodnak.

Akinek nem kell a sok lábkapcsoló élőben sem, illetve szempont a minél hordozhatóbb súly és méret, annak kiváló választás az új MX5. Stúdióban könnyedén elfér akár az asztalon is több egyéb „vas” mellet. Házi felvételeknél interfészként is használható, tehát adott esetben még a hangkártyát is kiválthatja. Méretét tekintve könnyedén egy nagyobb pedálboard részét, annak fő elemét is képezheti. Ha valaki „csak” pótmegoldásnak, mentőövnek használná, mondjuk egy csöves erősítőre épülő felszerelésnél, annak ez egy több mint tökéletes megfejtés.

Idén megjelent egy speciális kiadású változat, a Silver Edition mely csupán a színében tér el az eredeti MX5-től, fekete helyett ugyanis metálszürkében tündököl. Aki eddig esetleg tartott a nagy Headrush Pedalboard méretétől, vagy árától, de érdekli ez a világ, az mindenképpen próbálja ki az új MX5-ös modellt!

 

Technikai adatok

Egyedi tervezésű DSP rendszer, erőteljes többmagos processzálással
Egyéni IR fájlok használatának lehetősége
Beépített expression pedál
Felvétel és re-amp lehetőség USB-n keresztül (akár 24-bit/96kHz)
Kijelző: színes LED-háttérvilágítású érintőképernyő (4” / 102 mm átmérő)
Ki- és bemenetek: 6,3-as mono bemenet (gitár),  6,3-as TRS expression pedál bemenet, 6,3-as sztereó FX loop ki- és bemenet, 6,3mm szimmetrikus főkimenet, 3,5-ös sztereó fejhallgató kimenet, 3,5-ös sztereó AUX bemenet, 3,5-ös jack MIDI ki- és bemenet, USB B-port
Tápellátás: DC tápegység, 12V 3A, center-pozitív (az adapter tartozék)
Méretek: 295 x 150 x 70 mm
Tömeg: 1,57 kg

 

További Headrush effektek megtekintéséhez kattints ide, további Headrush MX5 termékekért kattints ide

Hozzászólások

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása