Fender Vintera ’60s PF Sunburst Stratocaster teszt

2020. augusztus 24.

A Fender a Vintera családdal egy Mexikóban gyártott, elérhetőbb árú szériát kínál a régebbi, vintage hangulatú hangszerek kedvelőinek. (Zenész Magazin teszt - Borbély Tamás)

A Fender cég már jó néhány éve készít reissue hangszereket. Időről időre vissza-visszatekint a legendás ’50-es, ’60-as szériákra, ahol ugye minden elkezdődött. Nemcsak a Fender, hanem az egész világ számára új fejezet nyílt a gitárok történetében, amikor Leo Fender megalkotta az első sorozatgyártású tömörtestű elektromos gitárt. Így teljesen érthető, hogy a cég újra és újra piacra dob különböző nosztalgia szériákat, ezzel is emlékezve a nagy innovációk időszakára. Ezek a hangszerek, melyek valóban élethűen lekövetik az eredeti vintage forma- és hangzásvilágot általában amerikai gyártásúak és meglehetősen drágák. A Fender azonban a Vintera családdal egy Mexikóban gyártott, elérhetőbb árú szériát kínál a régebbi, vintage hangszerek kedvelőinek. Ez a sorozat tartalmaz különböző évjáratokat (’50, ’60, ’70) idéző Stratocastereket, Telecastereket, de a két zászlóshajó mellett a szériának részei a Jazzmaster, Jaguar, Mustang típusú gitárok, illetve a Precision, és Jazz Bass basszusgitárok is. A Vintera család tagjai alapvetően két ágazatba sorolhatók: az egyik, melynél a cél az adott évjáratra (évtizedre) jellemző ismérvek minél pontosabb megtartása, a másik vonalnál (a „modified” verzióknál) pedig alapvetően a külcsín megtartása csupán a cél, de tartalmaznak bizonyos fejlesztéseket (S-1-es kapcsoló, két ponton támaszkodó tremoló stb.)

Talán itt érdemes megemlíteni, hogy augusztus 10-én a Fender bejelentette a Vintera Road Worn sorozatát, melynek modelljei a vintage életérzést még tovább fokozva, különleges road worn, vagyis mesterségesen öregített finish-sel kerülnek forgalomba, lágy nitrozellulóz lakkozással.

Fender Vintera ’60s PF Stratocaster

Fender Vintera '60s Stratocaster, PF, 3-Color Sunburst

Jelen tesztünkben egy Fender Vintera ’60s PF Stratocastert veszünk tüzetesebben szemügyre, mely a fent említett két ágazat közül nem a modified családba tartozik, hanem a vintage jegyeket jobban megtartó, klasszikusabb ághoz.

Megjelenés, faanyagok

A hangszer külső jegyei már ránézésre is árulkodnak arról, hogy nem egy modern Strattal van dolgunk: a vintage hangolókulcsok, a huszonegy bundos nyak, de még a test színe is azt sugallja, hogy itt valami múltba tekintésről lesz szó. Kézbe véve a Stratocaster szakértők talán már egyértelműen meg is tudják állapítani, hogy ez egy 60-as évek modelljeit idéző hangszer. A gitár nyaka egy kifejezetten a 60-as évek közepére jellemző „C”profillal rendelkezik, 7,25"-es fogólap rádiusszal, ami a mai „laposabb” rádiuszokhoz képest kissé „domborúbb” fogólapot eredményez. Nekem kényelmes érzés volt már az első néhány hang lefogása is. Ami kevésbé volt komfortos, az a húrnyomás, ugyanis ez gyárilag eléggé magasra lett véve, de ez a legkevesebb… egy egyszerű beállítással ez mindenkinek a maga ízlésére szabható.

Fender Vintera '60s Stratocaster, PF, 3-Color Sunburst

Faanyagok tekintetében a klasszikus, Stratocaster recept alapján alakult a hangszer: a test égerfából, a nyak jávorból készült. Egy ponton tértek el ettől a recepttől, mégpedig a fogólap esetében, ami a kevésbé megszokott Pau Ferro fából készült. Ez a fa azért a rózsafához meglehetősen közeli tulajdonságokkal rendelkezik, mind érzetben, mind hangban. Színre általában egy picivel világosabb, illetve egy nagyon kicsivel több magas tartományt kölcsönöz a hangnak, de szerencsére megőrizve a rózsafára jellemző mélyebb, melegebb tónust is. Tehát egy kicsivel nyitottabb az általa támogatott tartomány. Ez talán az egyetlen újítás egy klasszikus ’60-as Stratocasterhez képest. Ennek alkalmazása azonban szükségszerű volt, mivel a Fender a Mexikóban gyártott gitárjainál a rózsafaanyag alkalmazást már évek óta kategorikusan megszűntette, és Pau Ferro-ra cserélte. A gitár nevében a „PF” valószínűleg erre utal, korrekt módon megemlítve az egyetlen eltérést a régi ’60-as években készült hangszereinél használt faanyagokhoz képest.

Elektronika

A gitár három darab szimpla tekercsű hangszedője beszédes módon a Vintage-Style '60s Single-Coil névre hallgat. Ezek a hangszedők speciálisan a ’60-as években gyártott Stratok hangjának megfelelően lettek kalibrálva. A Vintera ’50-es szériával összevetve ezek valamivel vastagabban szólnak, illetve egy picivel nagyobb kimeneti jelszinttel rendelkeznek. Tehát megint csak nincsen új a nap alatt: úgy viselkednek, mint annak idején elődjeik, melyeket a Vintera sorozat reprodukálni kíván.

Vintera vs eredeti

Eddig sorra vettük az egyes stílusjegyeket, melyek szerint igazoltuk, hogy a hangszer valóban megfelel a 60-as években gyártott Startocastereknek, mind külsőben, mind hangzásvilágban. Fontos azonban megemlíteni, hogy a felső nyereg anyagának, illetve a tremoló precízebb kialakításának köszönhetően ez a hangszer jobban tartja a hangolást, mint egy valódi, eredeti gitár. A Fendernek ezzel a húzásával mélységesen egyetértek. Bár egy reissue szériáról van szó, de ha bizonyos megoldások (pl. anyaghasználat, precízebb beállítás) nem bántja a koncepciót, sem forma, sem hangzásvilágban, viszont a hangszer használhatóságát javítja, akkor azt miért ne alkalmaznák?

A gitár tremolója erre tökéletesen jó példa. A tremoló a klasszikus hat csavarral rögzített verzió, a korszaknak megfelelő babákkal ellátva. Ránézésre teljesen korhű, de valami miatt mégis jobban működik. A tremoló gyári beállítása „floating” (lebegő), ennek köszönhetően a kar segítségével lefelé, és felfelé is intonálhatjuk a hangot. Ez egy eléggé érzékeny beállítási mód, de meglepő módon használat közben nagyon jól tartotta a hangolást. Csodát nem szabad várni, azért nem egy Floyd Rose… brutálisabb rángatásra nyilván ez is megadja magát hangolás-ügyileg, de a kisebb megmozdulások után teljesen jól tart. Tehát formavilágában vintage külsejű, de funkcionálisan egy annál jobban teljesítő tremolóról van szó.

Ehhez a témához kapcsolódóan megemlítenék egy olyan tapasztalatot, melyet egy kiváló gitáros barátom osztott meg velem. Ez a kollégám (aki amúgy az ország legelismertebb blues gitárosai közé tartozik) nemrég vásárolt magának egy Vintera Telecastert, és elmesélte, hogy több koncert után egyértelműen feltűnt neki, hogy milyen kiválóan tartja a gitár a hangolást. Hozzátartozik, hogy a kolléga nagy Telecaster rajongó (azon belül is csak Fenderekkel rendelkezik), és kiemelte, hogy ez a hangszere tartja a legjobban a hangolást, a birtokában lévő egyes USA modelljeivel összevetve is!

Visszatérve a Strat-világhoz, illetve tesztalanyunkhoz, az összerakás részleteinek számbavétele után nem csoda, ha megszólaltatva egy teljesen hagyományos, klasszikus, ízig-vérig Stratocaster hangot hallunk. Tónusában testesebb, mint az ’50-es verziók, de ugyanakkor elég sok magassal is rendelkezik, így a csilingelőbb Startok magasai is jelen vannak a hangszerben. Emiatt a széles spektrum miatt egy széles körben, sok stílusban jól használható gitárnak gondolom.

Összefoglalás, ajánlás:

Fender Vintera '60s Stratocaster, PF, 3-Color Sunburst

A Fender Vintera ’60s PF Sunburst Stratocastert azoknak a Strat rajongóknak ajánljuk, akik kifejezetten egy vintage jellegű Stratot keresnek. Mind hangban, mind a formavilágban, nyakprofilban, fejformában, hangolókulcs design-ban, élethűen idézi a 60-as éveket. Akik pedig kifejezetten a ’60-as szériáért rajonganak, azoknak ez a gitár mondhatni kötelező darab.

Technikai adatok:

  • Test: éger
  • Finish: fényes polyester
  • Nyak: juhar
  • Nyakprofil: Mid '60s "C" profil
  • Test-nyak kapcsolat: 4 ponton csavarozott
  • Fogólap: Pau Ferro
  • Fogólap rádiusz: 7.25" (184.1 mm)
  • Érintők száma: 21
  • Érintők mérete: Vintage
  • Felső nyereg szélesség: 1.650" (42 mm)
  • Pozíciójelölők: fehér pont berakás
  • Hangszedők: 3 db Vintage-Style '60s Single-Coil Strat, SSS kiosztás
  • Húrláb: 6-Saddle Vintage-Style Synchronized Tremolo
  • Hardware Finish: nikkel/króm
  • Hangolókulcsok: Vintage-Style
  • Húrok: Fender USA 250L, NPS, (.009-.042)
  • Szín: 3-Color Sunburst
  • Tok: Deluxe Gig Bag

További Fender elektromos gitárok

Hozzászólások

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása